Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Ιστιοπλόος από κούνια

Published

on

Μετά από 17 χρόνια στον χώρο της παγκόσμιας ιστιοπλοΐκής ομοσπονδίας, εκ των οποίων τα έξι στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή, ο Ολλανδός Ζερόμ Πελς ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ποιος είναι όμως ο τέως ισχυρός άνδρας της ISAF;

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Όπως ανακοίνωσε η ISAF, ο Πελς δήλωσε παραίτηση από τη θέση του την Πέμπτη, αιτιολογώντας την απόφασή του ως την απαρχή αναζήτησης νέων επαγγελματικών προκλήσεων. Ο 48χρονος Ολλανδός, γεννημένος στην πόλη Γκούντα, είχε ανέλθει στον θώκο του εκτελεστικού διευθυντή την 1η Ιανουαρίου 2008, έχοντας μία πλούσια προϋπηρεσία ως αρχι-προπονητής της ολλανδικής Ολυμπιακής ομάδας ιστιοπλοΐας και επικεφαλής ανάπτυξης της βασιλικής ιστιοπλοϊκής ένωσης της πατρίδας του, από τον Ιανουάριο του 1989 έως τον Απρίλιο του 1997.

«Μετά από 17 χρόνια, πιστεύω ότι πέτυχα τα περισσότερα από όσα ένα άτομο μπορεί να πετύχει σε οποιονδήποτε οργανισμό», τόνισε ο Πελς στην ανακοίνωσή του. «Ξεκίνησα το 1997 και φεύγω έχοντας υπάρξει τα έξι τελευταία χρόνια ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ISAF. Σε αυτά τα χρόνια έκανα αναρίθμητους φίλους, επισκέφθηκα περισσότερους τόπους από όσους θα μπορούσα ποτέ μου να φανταστώ και αντιμετώπισα διάφορες προκλήσεις, τις περισσότερες εκ των οποίων είμαι στη χαρούμενη θέση να πω ότι κατάφερα να ξεπεράσω», συμπλήρωσε ο Πελς.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά
Η διαχείριση ενός πολύπλοκου οργανισμού όπως η ISAF κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Με 142 ομοσπονδίες-μέλη από όλο τον κόσμο, περισσότερες από 100 αγωνιστικές κλάσεις και πλήθος διοργανώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, η θέση του επικεφαλής της παγκόσμιας ομοσπονδίας απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς από έναν ικανό καπετάνιο. Ο Πελς αποδείχθηκε ιδανικός για τον ρόλο, αφού η ιστιοπλοΐα έρεε στο αίμα της οικογένειάς του. Άλλωστε ο πατέρας του, Άντερς, ήταν συντάκτης στο ολλανδικό περιοδικό «Waterkampioen» (Πρωταθλητές του νερού), ενώ υπήρξε εκείνος που εισήγαγε τέσσερα από τα έξι πρώτα σκάφη τύπου «λέιζερ» στη χώρα, κάτι που λίγα χρόνια μετά έκανε και με τα «όπτιμιστ». Ένα από τα πρώτα κατέληξε στον νεαρό Ζερόμ, αφού τα «λέιζερ» κατέληξαν στον μεγαλύτερο αδερφό, την αδερφή, τον πατέρα και τον θείο του, όπως αναπολεί χαμογελώντας. Μάλιστα η οικογένεια Πελς ήταν εκείνη που ίδρυσε τις πρώτες αθλητικές ενώσεις των δύο κατηγοριών στην Ολλανδία. Τα ιστιοπλοϊκά θεμέλια είχαν μπει ιδανικά στο οικοδόμημα της ζωής του Ζερόμ. Οι σπουδές νομικής στο πανεπιστήμιο Εράσμους του Ρότερνταμ συμπλήρωσαν την πολυδιάστατη προσωπικότητά του, ωστόσο η καριέρα δικηγόρου που ονειρευόταν μπήκε… στο ψυγείο, καθώς η αγωνιστική ιστιοπλοΐα τον απορρόφησε ολοκληρωτικά λίγο πριν ξεκινήσει την άσκησή του σε δικηγορικό γραφείο. «Εκείνο το διάστημα έκανα αρκετή δουλειά ως προπονητής νέων για την ολλανδική ομοσπονδία ιστιοπλοΐας», θυμάται ο Πελς. «Λίγο μετά τους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988, μου ζητήθηκε να συμμετάσχω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ‘Ιπτάμενος Ολλανδός’ στην Ιταλία με κάποιους νέους αθλητές και να γίνω ο προπονητής τους». Το 1992 στους Ολυμπιακούς της Βαρκελόνης, οδηγούσε την ομάδα ιστιπλοΐας των «οράνιε» στο χάλκινο μετάλλιο. Τα υπόλοιπα είναι -όπως λένε- ιστορία…

Το μέλλον
«Αφήνω πίσω μου έναν υγιή οργανισμό και ένα εξαιρετικό προσωπικό το οποίο θα μου λείψει πολύ. Είμαι όμως βέβαιος ότι θα συνεχίσουν την καταπληκτική τους δουλειά, πάνω στην οποία μπορούσα πάντοτε να βασιστώ. Ήρθε η στιγμή για εμένα να αναζητήσω νέες επαγγλεματικές προκλήσεις», καταλήγει ο Πελς, καθώς ετοιμάζεται να ανοίξει πανιά προς νέες θάλασσες στη ζωή του.

EDITORIAL

Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες