Connect with us

ΒΟΛΕΪ

Κρίσιμη συνάντηση

Published

on

Δύο ημέρες μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΑΠ, στα γραφεία της λίγκας υπάρχει μία εξίσου σημαντική συνάθροιση.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Αυτή τη φορά το ραντεβού αφορά τον νομικό σύμβουλο της ΕΣΑΠ Χρήστο Ηλιάδη και τους αντίστοιχους νομικούς συμβούλους των 12 ΤΑΑ που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου. Η κρισιμότητα της συνάντησης προκύπτει από την ατζέντα των θεμάτων, μέρος των οποίων απασχόλησε και το διοικητικό συμβούλιο, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας τους είναι απαραίτητη και η νομική πινελιά.
Το αθλητικό νομοσχέδιο πήρε ΦΕΚ, η υπουργική απόφαση είναι προ των πυλών και τα δεδομένα που αφορούν τα ΤΑΑ, αλλάζουν σημαντικά αφού από τη μια στον κανονισμό σχέσεων με τους αθλητές, υπάρχουν και οι κυρώσεις προς τα σωματεία που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους (μέχρι τώρα οι προβλέψεις αφορούσαν μόνο τους αθλητές) ενώ σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί τον Νοέμβριο και θα τεθεί σε ισχύ με την υπουργική απόφαση, μπαίνουν στην ζωή μας η αδειοδότηση και ο κεντρικός διακανισμός.
Η αδειοδότηση προβλέπει ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου πρέπει να έχουν εξοφληθεί (ή διακανονιστεί) όλες οι οφειλές της τρέχουσας περιόδου προς τους παίκτες, ενώ ο κεντρικός διακανονισμός τακτοποιεί τις παλαιότερες οφειλές σε μηνιαίες δόσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος των οφειλών.
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται, αλλά πιστέψτε μας δεν και τα πιο εύκολα πράγματα για τις ομάδες βόλεϊ, οι οποίες σύμφωνα πάντα με την ατζέντα που έχει στείλει η ΕΣΑΠ θα συζητήσουν και τις εξελίξεις στο θέμα της μετατροπής των ΤΑΑ σε ανώνυμες εταιρίες.
Ένα ζήτημα που εγκαίρως είχαμε ενημερώσει ότι αφορά την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αλλά μπορεί και να μην απασχολήσει ποτέ. Η απόφαση για μετατροπή των ΤΑΑ σε ανώνυμες εταιρίες είχε παρθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο η νέα κυβέρνηση έχει δηλώσει (γενικά και όχι ειδικά για το βόλεϊ) ότι οι ανώνυμες εταιρίες δεν είναι μονόδρομος και μπορούν να τον επιλέξουν όσες ομάδες το επιθυμούν.
Το πρώτο ερώτημα λοιπόν αφορά τις ίδιες ομάδες και το κατά πόσο επιθυμούν αυτή την αλλαγή στο νομικό τους καθεστώς. Θεωρητικά η πλειοψηφία δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο (στη λογική «που να βάζουμε τέτοιους μπελάδες στο κεφάλι μας»), ωστόσο το θέμα δεν είναι τόσο απλό, πόσο μάλλον όταν στην μέση υπάρχουν και τα λεφτά.
Ποια λεφτά; Αν θυμόσαστε πέρσι τον Απρίλιο στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου της ΕΣΑΠ ο κ. Ταρνατόρος είχε δηλώσει ότι «είμαστε κοντά στην ανανέωση της χορηγίας μας με τον ΟΠΑΠ, αλλά σύντομα θα έχουμε και εξελίξεις με την είσοδο των αγώνων της βόλεϊ λιγκ στο κουπόνι του στοιχήματος».
Η χορηγία με τον ΟΠΑΠ ανανεώθηκε μέσα Οκτωβρίου η εμφάνιση των αγώνων της βόλεϊ λιγκ στο κουπόνι (που θα απέφερε πολλά περισσότερα χρήματα ως ανταπόδοση) δεν έγινε ποτέ. Κι αυτό γιατί ο Οργανισμός δεν μπορεί να τοποθετήσει στου κουπόνι του αγώνες από μια λίγκα η οποία δεν έχει ως μέλη ανώνυμες εταιρίες.
Κι όσο κάποιοι επιμένουν στο νομικό μόρφωμα των ΤΑΑ, τόσο θα… αυτοπεριορίζονται στο κομμάτι των εσόδων (και της οργάνωσης και πολλών άλλων).

EDITORIAL

Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες