Κάθαρση με νέα ρεκόρ;

Ο έμπειρος δημοσιογράφος και πρόεδρος της AIPS Τζιάνι Μέρλο επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της καθιέρωσης «νέων παγκόσμιων ρεκόρ» από εδώ και στο εξής, αναζητώντας έναν ακόμη τρόπο να επέλθει κάθαρση στο χώρο του στίβου!

Του Γιάννη Μαμουζέλου
Δημοσιογράφος – συγγραφέας

Τα επιχειρήματά του αρκετά και όχι μόνο το θέμα του ντόπινγκ που άγγιξε πολλούς κατόχους παγκόσμιων ή ηπειρωτικών ρεκόρ, στο απώτερο ή και πρόσφατο παρελθόν. Και αξίζει τον κόπο να διαβαστούν στο πρωτότυπο, από το κείμενο που δημοσιεύεται στο σάϊτ της AIPS…
Σίγουρα δεν μπορεί να δοθεί εύκολη απάντηση με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο αίτημα (όχι μόνο ενός προσώπου…) να περάσει ο στίβος σε μια «άλλη εποχή» κλείνοντας το «βιβλίο των ρεκόρ» που αναγνωρίζονται μέχρι τώρα.
Αναζητώντας όμως το άθλημα ένα νέο μοντέλο, μια νέα εικόνα και ασφαλώς διαφάνεια και εντιμότητα παντού και σε όλα, δύσκολα μπορεί να απορρίψει κάποιος και αυτό το ριζοσπαστικό άλμα!
Ασφαλώς δεν πρέπει να εκληφθεί ως κατάργηση ή διαγραφή των ρεκόρ (όχι όλων των επιδόσεων των αθλητών) αλλά ως το «τέλος μιάς εποχής», οι κορυφαίες επιδόσεις της οποίας θα παραμείνουν για τα αρχεία της ιστορίας, εφ’ όσον οι δημιουργοί τους δεν φέρονται να προσβλήθηκαν από κάποιον …ιό ντόπινγκ!
New era στο στίβο λοιπόν; Γιατί όχι λοιπόν καθώς τόσα πολλά έχουν αλλάξει και στο άθλημα και γενικά γύρω μας;
Προσωπικά θα πρότεινα μια «λύση -γέφυρα», όπως λέγαν και για τα …μνημόνια στην Ελλάδα! Οι νέοι πίνακες των ρεκόρ για να μην «ανοίξουν» ξαφνικά το 2017 ή 2018 να πάνε στο millennium και μετέπειτα! Όσοι κάτοχοι ρεκόρ και όσες επιδόσεις δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ μέσα στον 21ο αιώνα για την καθαρότητά τους και την απόλυτη αξιοπιστία των επιδόσεών τους να αναγνωρισθούν ως νεοι παγκόσμιοι ρέκορντμεν και ρεκορντγούμεν! Αντίστοιχα θα καταρτισθούν και οι πίνακες των ρεκόρ ηπείρων, ενώ θα αφεθεί ελευθερία στις εθνικές ομοσπονδίες ή σε άλλους φορείς να ακολουθήσουν ή όχι την προσαρμογή αυτή για εθνικά ή άλλα ρεκόρ.
Φυσικά αθλητής/τρια που μετά το 2000 είχε εμπλοκή με ντόπινγκ (πριν ή μετά το χρονικό σημείο επίτευξης ενός ρεκόρ) δεν θα μπορεί να περιληφθεί στο νέο βιβλίο των ρεκόρ!
Έτσι, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε μια πιο δίκαιη λύση, που δεν θα αδικεί αθλητές όπως λχ ο Μπολτ ή η Ισινμπάγεβα ή ο Βαν Νίκερκ και άλλοι, αλλά θα αφήνει στην ιστορία την Κοχ ή την Φλόρενς Γκρίφιθ -Τζόϊνερ και άλλους.
Βέβαια αντίστοιχα θα διαμορφωθεί και η λίστα με την εξέλιξη των ρεκόρ ή οι πίνακες με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο ή στις ηπείρους κλπ. Θα μιλάμε για ρεκόρ «μετά τον 21ο αιώνα» !
Ισως είναι μια κάποια λύση τα παραπάνω…

ΥΓ Με την ευκαιρία καλή, παραγωγική και καθαρή από κάθε άποψη νέα χρονιά σε όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού και ειδικά του στίβου. Ας υπερβούν όμως εαυτούς, αδυναμίες, πάθη ή κακές συνήθειες του παρελθόντος… Το καλύτερο μέλλον δεν θα έλθει άνωθεν (σαν λευκό περιστέρι…) αλλά πρέπει να το φτιάξουμε κάνοντας καλύτερα και σωστότερα πράγματα καθημερινά!

Tags

WH7-banner
azsports_logo-1
ZoiPlagiosSF