Στο Hall of fame o… δαίμονας του Φελπς

Ο Ίαν Κρόκερ είναι ο πρώτος κολυμβητής που κατέβηκε τα 51 δευτερόλεπτα στα 100μ. πεταλούδα και εκείνος με τον οποίο έδωσε μεγάλες μάχες στην πισίνα ο Μάικλ Φελπς.

του Στέφανου Σουλιώτη
 [email protected] 

Άλλο ένας κολυμβητής προστέθηκε στη λίστα εκείνων που θα δουν το όνομά τους στο Hall of fame. Πρόκειται για τον Αμερικανό Ίαν Κρόκερ ο οποίος ολοκλήρωσε την καριέρα του με τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και οκτώ παγκόσμιους τίτλους (σε 25άρα και 50άρα) σημειώνοντας αρκετές φορές παγκόσμια ρεκόρ.
Κρόκερ και Φελπς πρωταγωνιστούσαν για χρόνια σε πολλές ιστορίες αντιπαλότητας αλλά και ευγενούς άμιλλας. Ο μύθος λέει πως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2003 ο Φελπς έσκισε μία φωτογραφία του Κρόκερ από ένα περιοδικό και την κρέμασε στο δωμάτιό του για να παίρνει κίνητρο. Σε εκείνη τη διοργάνωση ο Φελπς σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιτελικό των 100μ. πεταλούδα αλλά ο Κρόκερ το κατέρριψε στον τελικό για να γίνει ο πρώτος αθλητής που κατεβαίνει τα 51 δευτερόλεπτα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Κόκερ τερμάτισε δεύτερος με 51.29, ενώ μπροστά του είχε τερματίσει ο Φελπς με 51.25. Ωστόσο ο Κόκερ έδειχνε φανερά αδιάθετος. Η δεύτερη θέση στον τελικό του αγωνίσματος ήταν απαγορευτική ώστε να συμμετάσχει στον τελικό των 4×100μ. μεικτής. Με μία εντυπωσιακή χειρονομία αλτρουισμού ο Φελπς παραχώρησε τη θέση του στον Κρόκερ. «Δεν αισθανόταν καλά στο ατομικό αγώνισμα οπότε του αξίζει άλλη μία ευκαιρία να πάρει το χρυσό» δήλωσε ο Φελπς που με αυτό το χρυσό θα ισοφάριζε το ρεκόρ των επτά χρυσών του Μαρκ Σπιτς.
Ο Κόκερ δεν τον διέψευσε καθώς βοήθησε την αμερικανική ομάδα να τερματίσει πρώτη και να σημειώσει ρεκόρ. Ο Κρόκερ ήταν ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο 100άρι από το 2003 έως το 2009 και οι μονομαχίες με τον Φελπς στα πρωταθλήματα και τα trials των ΗΠΑ έμειναν στην ιστορία. Μάλιστα μπορεί οι επιδόσεις του Φελπς και του Μίλοραντ Κάβιτς στο παγκόσμιο του 2009 να ήταν εντυπωσιακές ωστόσο το 50.40 που έκανε ο Κρόκερ το 2005 αποτέλεσε κορυφαίο χρόνο που έχει επιτευχθεί με κανονικά μαγιό μέχρι το 50.39 του Σκούλινγκ.

Tags

WH7-banner
azsports_logo-1
ZoiPlagiosSF