«Η επίδοση είναι αυτή που μετράει»

O Κενενίσα Μπέκελε είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία του στίβου και όχι μόνο. Ο σπουδαίος Αιθίοπας δρομέας είναι και πάλι στο προσκήνιο καθώς ετοιμάζεται για μεγάλο ρεκόρ στο μαραθώνιο του Λονδίνου.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Ο τρομερός Εμίλ Ζάτοπεκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι είχε κέρδισε μέσα σε οκτώ μέρες το χρυσό μετάλλιο σε 5.000μ., 10.000μ. και μαραθώνιο σημειώνοντας ένα επίτευγμα που θεωρείται απίθανο να επαναληφθεί. Ο Μπέκελε έχει βάλει στο μάτι ένα διαφορετικό επίτευγμα, έχοντας τοποθετήσει το όνομα του δίπλα σε αυτό του εκπληκτικού αθλητή Ζάτοπεκ. Ο Αιθίοπας θέλει στην κατοχή του εκτός από τα παγκόσμια ρεκόρ σε 5.000μ./10.000μ. στο στάδιο και αυτό του μαραθώνιου. Ο συμπατριώτης του και επίσης ζωντανός θρύλος, Χαϊλέ Γκεμπρεσιλασιέ κατάφερε να καταρρίψει και τα τρία παγκόσμια ρεκόρ, δεν τα είχε όμως ταυτόχρονα στην κατοχή του.
Στο μαραθώνιο του Βερολίνου το 2016, ο Μπέκελε σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 2:03:03, μόλις έξι δευτερόλεπτα πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ του Ντένις Κιμέτο (2:02:57). Πλέον, τρέχοντας για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια εντελώς υγιής, έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα σε μέση και μηρό, ελπίζει σε καλές καιρικές συνθήκες για να κάνει το παγκόσμιο ρεκόρ. «Οι επιδόσεις είναι πολύ σημαντικές. Μέσα στο στάδιο δε βλέπω κάποιον να μπορέσει να καταρρίψει τα ρεκόρ μου. Στο μαραθώνιο, το να τρέξεις τη διαδρομή σε 2:10 και να κερδίσεις, δεν είναι κάτι που θα σου προσφέρει ευχαρίστηση. Το να κερδίσεις σε 2:04 είναι άλλο πράγμα…» δήλωσε ο 34χρονος Μπέκελε που τόνισε ότι ακόμα μαθαίνει πως να τρέχει στο μαραθώνιο. «Ο ρυθμός είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν των 10.000μ. και αυτό κάνει τον μαραθώνιο πολύ δύσκολο. Ωστόσο έπρεπε να μάθω να τρέχω διαφορετικά από ότι στην πίστα, με διαφορετικό διασκελισμό. Επίσης κάθες αγώνας είναι διαφορετικός. Είναι άλλος ο βαθμός δυσκολίας σε κάθε διαδρομή, ανηφόρες, κατηφόρες το έδαφος… Σε κάθε μαραθώνιο που συμμετέχω, μαθαίνω…».
Πέρσι ο Μπέκελε ήταν τρίτος στο μαραθώνιο του Λονδίνου, με τον ανίκητο Έλιουντ Κιπτσόγκε να είναι ο μεγάλος νικητής. Φέτος Κιπτσόγκε δε θα υπάρχει καθώς ο Κενυάτης χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο, έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να τρέξει το μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες. Μια προσπάθεια που θα γίνει το Μάιο στην πίστα της Μόντσα.
Να σημειωθεί ότι αν ο Μπέκελε νικήσει στο Λονδίνο κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ θα εισπράξει 235.000 δολάρια. Για τη νίκη 55.000, για ρεκόρ διαδρομής 55.000 και για το παγκόσμιο ρεκόρ 125.000 δολάρια.

Tags

WH7-banner
azsports_logo-1
ZoiPlagiosSF