Από το ράγκμπι στο πάνθεον της κωπηλασίας

Οι Ρωμαίοι έλεγαν ότι το τέλος στεφανώνει το έργο (finis conorat opus). Το τέλος που επέλεξε να βάλει ο Έρικ Μάρεϊ στη καριέρα του, αποφασίζοντας να αποσυρθεί, έκανε όλους όσοι δεν έχουν ασχοληθεί και πολύ με την κωπηλασία να συνειδητοποιήσουν το τεράστιο μέγεθος του ως αθλητή. Ο Μάρεϊ αποφάσισε να «κρεμάσει» τα κουπιά σε ηλικία 34 ετών.

της Έλενας Καρατζίδου

Γεννήθηκε στο Χείστινγκς της Νέας Ζηλανδίας αλλά μεγάλωσε στο Όκλαντ. Από μικρός ήταν ανήσυχο πνεύμα και ο αθλητισμός πρωταγωνιστούσε στη ζωή του. Ξεκίνησε ως κολυμβητής και ακολούθησε το τρίαθλο. Η σωματική του διάπλαση όμως καθώς μεγάλωνε δε βοηθούσε για τις απαιτήσεις του τριάθλου και τελικά ως γνήσιος Νεοζηλανδός βρέθηκε στο ράγκμπι. Αυτό αποτέλεσε και έμμεσα το λόγο της ενασχόλησης του με τη κωπηλασία. Το καλοκαίρι που οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του ράγκμπι σταματάνε, ο Μάρεϊ αναζητούσε κάτι που θα τον κρατήσει σε φόρμα και αυτό ήταν η κωπηλασία.
Συμμετείχε με έναν φίλο του σε ανοιχτούς κωπηλατικούς αγώνες και σιγά σιγά με την ενθάρρυνση και μιας πρωταθλήτριας συμμαθήτριας του, η κωπηλασία έγινε τρόπος ζωής. Έπαιρνε μέρος από το 1997 σε αρκετούς αγώνες αλλά η πρώτη μεγάλη επιτυχία άργησε να έρθει. Περίπου 10 χρόνια. Με την τετράκωπο της οποίας ήταν μέλος, το 2007 κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μόναχο. Στη συνέχεια πήρε την απόφαση να αγωνίζεται μαζί με τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Χάμις Μπόντ. Με ένα διάλειμμα το 2008 και τα 2012 το δίδυμο Μάρεϊ-Μποντ κατακτούσαν μέχρι και το 2015 το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Οι μεγαλύτερες όμως στιγμές της κωπηλατικής τους καριέρας ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και του 2016 στο Ρίο όπου κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο, καταρρίπτοντας μάλιστα το 2012 το παγκόσμιο ρεκόρ τερματίζοντας σε 6:08:05.
Οι Ολυμπιακοί του Ρίο ίσως όμως ήταν και η αρχή του τέλους αυτού του πολύ πετυχημένου διδύμου. Ο Μάρεϊ θα κάνει μια εγχείρηση στο γόνατο του και ο Μποντ αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα από τη κωπηλασία. Τελικά ο Μάρεϊ με δήλωση του στο Woman’s day magazine αποκάλυψε ότι αποσύρεται από το άθλημα οριστικά. Παρόλα αυτά σίγουρα τόσο ο ίδιος ο Έρικ Μάρεϊ όσο και η σύμπραξη του με τον Μπoντ θα μεγαλώσουν ακόμη γενιές και γενιές όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της κωπηλατικής ομοσπονδίας της Νέας Ζηλανδίας.

Tags

WH7-banner
azsports_logo-1
ZoiPlagiosSF