Έξω φρενών οι επικοντιστές, εκτός από τη Στεφανίδη

Την έκρηξη των επικοντιστών προκάλεσε η απόφαση της IAAF να μειώσει το χρόνο στις προσπάθειες των αλμάτων στο μισό, με την Κατερίνα Στεφανίδη να εμφανίζεται ως η μοναδική σύμφωνη με το νέο μέτρο.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Ανάμεσα στις αποφάσεις που πάρθηκαν στο συμβούλιο της IAAF που έγινε τον Απρίλιο ήταν και η μείωση του χρόνου που έχουν στη διάθεση τους οι άλτες του επί κόντω για να κάνουν το άλμα τους, από τα 60 δευτερόλεπτα στα 30. Το σκεπτικό της ομοσπονδίας έχει να κάνει με την προσπάθεια να γίνει το αγώνισμα ποιο τηλεοπτικό για να μπορεί να δείχνει η μετάδοση περισσότερα άλματα. Αυτό όμως έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους αθλητές και τις αθλήτριες με πρώτο και καλύτερο τον Ρενό Λαβιλενί που θεωρεί ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες ιδεές που έχει ακούσει στο στίβο και θα την… πολεμήσει. «Το ένα λεπτό που μας δίνουν, επαρκεί ίσα ίσα για να κάνουμε την προσπάθεια μας. Δεν είναι ασφαλές να μειώσουν το χρόνο. Το επί κοντώ είναι επικίνδυνο αγώνισμα. Θα πολεμήσω αυτήν την απόφαση» τόνισε ο Λαβιλενί, ενώ μαζί του συμφωνεί και η Σάντι Μόρις. «Αν συνεχίσουν τις αλλαγές για τηλεοπτικούς λόγους, δε θα έχουμε καλές επιδόσεις για να μεταδόσουν…».
Αντιθέτως η Κατερίνα Στεφανίδη κάλεσε τους συναθλητές της να μην αντιδρούν αρνητικά σε κάθε αλλαγή. «Το άθλημα χρειάζεται αλλαγές. Ίσως με αυτόν τον τρόπο η τηλεόραση να δείχνει κάτι παραπάνω από το νικητήριο άλμα».
Με την πάροδο των ετών πάντως έχουν γίνει αρκετές μεγάλες αλλαγές στο αγώνισμα. Ο χρόνος για την προσπάθεια από τα 90 δευτερόλεπτα που ήταν στην εποχή του Μπούμπκα πήγε στα 60. Οι βάσεις στους στυλοβάτες, πάνω στις οποίες τοποθετείται ο πήχης, από τα 75 χιλιοστά πάχος μειώθηκαν στα 55, ενώ ο πήχης από το τετράγωνο σχήμα στις άκρες έχει μετατραπεί σε περίπου στρόγγυλο. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι πάρα τις αλλαγές αυτές, η IAAF δεν πήρε ποτέ την απόφαση να αναθεωρήσει τα ρεκόρ τα οποία ανήκαν στον Μπούμπκα από το 1984 μέχρι το 2014.

Tags

WH7-banner
azsports_logo-1
ZoiPlagiosSF