Αντίο Μπίντγκοτς, Γκροσέτο ερχόμαστε

Μια ακόμα διεθνής ανταπόκριση έφτασε στο τέλος της για το Sportsfeed, με τις στιγμές που ζήσαμε δίπλα στην ελληνική αποστολή να αποτελούν ήδη χαραγμένες αναμνήσεις. Ευχάριστες φυσικά, άσχετα από την παρουσία του καθενός, γιατί σου δημιουργεί μεγάλη υπερηφάνεια να βλέπεις ότι μια μικρή σε μέγεθος χώρα σαν και τη δική μας, με ελάχιστες υποδομές, εφόδια και παρά τα εμπόδια που εμφανίζονται διαρκώς, κατάφερε να φτάσει στην ευρωπαϊκή ελίτ του αθλήματος, συνεχίζοντας να αγωνίζεται με ψυχή.

της Ελεονώρας Ρωσιάδου
[email protected]

Έχοντας εγκαταλείψει τη Ζάβισα αρένα και με την πίεση των αγώνων να μην υφίσταται πλέον γράφουμε τον επίλογο για όλα όσα βιώσαμε στην άκρως στιβική πόλη του Μπίντγκοτς.

Η διοργάνωση
Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι διοργανωτές πήραν θέσεις στους δικούς τους βατήρες, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν σε μια απαιτητική διοργάνωση. Επί το πλείστον όλα κύλησαν εντός προγράμματος, με μοναδικές παρατυπίες τις ελάχιστες καθυστερήσεις σε αγωνίσματα, κάποια λάθος αποτελέσματα, αλλά και ένα μπέρδεμα με αθλήτριες των 10.000μ. που προσπάθησαν να τερματίσουν μια στροφή νωρίτερα στον αγώνα, τους κριτές να χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα για να το αντιληφθούν και να επεμβούν για να τις βάλουν και πάλι μέσα στον αγώνα. Η πιο άτυχη στιγμή των αγώνων, ήταν όταν έπεσε ο κλωβός των ρίψεων από τον αέρα, ευτύχως χωρίς κάποιος να τραυματιστεί. Ωστόσο κατά γενική ομολογία, όπως ειπώθηκε και από άλλους ανταποκριτές, η διοργάνωση ήταν πολύ καλή.

Οι εθελοντές
Αμέτρητοι οι εθελοντές του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, από νωρίς το πρωί ήταν παρόντες στο στάδιο φεύγοντας τελευταίοι κάθε βράδυ. Ευγενικοί παρά την κόπωση έκαναν ότι ήταν δυνατό για να εξυπηρετήσουν. Νεαρά αγόρια και κοπέλες με ένα μόνιμο χαμόγελο έφταναν μέχρι και στο σημείο να κάνουν τα στραβά μάτια καμιά φορά, αν έκριναν ότι έτσι ήταν πιο δίκαιη η αντιμετώπιση τους σε αυτό που τους ζητούσες. Πάντα βέβαια με ηθική και χωρίς να προσβάλλουν το επίπεδο της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η πόλη
Οι Πολωνοί δε θεωρούνται ιδιαιτέρα πλούσιος λαός, έχουν καταφέρει ωστόσο να εξελίξουν την κουλτούρα τους. Μια πεντακάθαρη πόλη, γεμάτη μουσεία, με φυσικό πλούτο, ποδηλατόδρομους και όμορφα κτίρια.
Η διαφήμιση των αγώνων μέσα στην πόλη, ούτε όλα τα πολιτικά κόμματα μαζί σε περίοδο εκλογών δεν κάνουν τέτοιο branding. Αν φτιάξουν και αυτοκινητόδρομους, οι Πολωνοί θα κάνουν τη χώρα τους προορισμό.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις
Ότι και να πούμε για τις εγκαταστάσεις και τη οργάνωση του σταδίου είναι λίγα. Μοναδική εξαίρεση η βαλβίδα όπου πραγματοποιήθηκε η σφυροβολία και η δισκοβολία. Πολύ αργή μας την περιέγραψαν όσοι από τους Έλληνες την χρησιμοποίησαν και σίγουρα ξέρουν καλύτερα από εμάς. Το δε μπλε χρώμα των διαδρόμων το αγαπήσαμε, αν και για τους αθλητές δεν είναι ότι καλύτερο που προτιμούν το παραδοσιακό κεραμιδί.

Η ομάδα μας
Για την ομάδα μας τα είπαμε όλες τις μέρες της παρουσίας μας στο Μπίντγκοτς και θα συνεχίσουμε να τα λέμε. Συγχαρητήρια σε όλους και ας μην ήταν τα αποτελέσματα για όλους τα αναμενόμενα. Καλύτερα να στοχεύεις ψηλά και ας προσπαθείς ξανά και ξανά για να το πετύχεις. Δεν αρμόζει η μετριοπάθεια στην ομάδα μας. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κατερίνας Στεφανίδη η οποία πρώτη από όλους έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια και να θυμίσει στον (πραγματικά πολύ στεναχωρημένο) Γιάννη Κυριαζή ότι ένα αργυρό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό Κ23 είναι γούρικο. Μέχρι και χρυσό Ολυμπιονίκη σε κάνει!

Το παράπονο μας
Παρατηρούσες χώρες μικρότερες από τη δική μας, γιατί δεν είναι δίκαιο να συγκριθούμε με μεγαθήρια όπως Γερμανία και Γαλλία και έβλεπες πολυπληθείς αποστολές. Μια κερκίδα ήθελαν μόνοι τους και εμείς μετρημένοι. Όχι ότι δεν ακουγόμασταν φυσικά, με προπονητές και αθλητές να βγάζουν κομμάτι της ψυχής τους μέσα από τη φωνή τους όταν ήθελαν να εμψυχώσουν, αλλά γιατί να είμαστε μειονότητα ρε παιδιά! Με συζήτηση που κάναμε με άλλους απεσταλμένους δημοσιογράφους στη χώρα τους ένα είναι το όριο. Αυτό που βγάζει η ευρωπαϊκή. Εμείς γιατί κάνουμε δυσκολότερα τα πράγματα (διαχρονική απορία); Εμπειρίες θέλουν όλοι τους. Κανείς δε γεννήθηκε Ολυμπιονίκης.

Ευχαριστούμε Μπίντγκοτς για το ταξίδι, μετά από εσένα συνεχίζουμε όλοι μας ακόμα πιο έμπειροι στο μαραθώνιο κυνήγι του καλύτερου εαυτού μας. Επόμενη στάση το Γκροσέτο της Ιταλίας και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων – νεανίδων. Εμείς θα είμαστε και εκεί. Μαζί με την ομάδα μας.

Tags

WH7-banner
azsports_logo-1
ZoiPlagiosSF