Προπονήθηκε στα σπριντ για να νικήσει τον Φάρα

Τρεις συνεχόμενες σεζόν, ο Μουκτάρ Εντρίς είχε τις καλύτερες επιδόσεις στα 5.000μ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν κατάφερε να κερδίσει το Μο Φάρα. Το κατάφερε στην τελευταία κούρσα του Βρετανού και το μυστικό ήταν τα… σπριντ.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Έχοντας δοκιμάσει τα πάντα με αντίπαλο το Φάρα, τίποτα δεν ήταν πετυχημένο τα τελευταία έξι χρόνια που ο Βρετανός ήταν αήττητος σε 5.000μ. και 10.000μ. Αποδεδειγμένα ο πιο εγκεφαλικός από όλους τους δρομείς αποστάσεων, ο Φάρα φρόντιζε πάντα να επιβάλλει το ρυθμό του και να κερδίζει στο τέλος ως ο καλύτερος σπρίντερ από όλους τους δρομείς αποστάσεων. Αυτό που είδαμε την πρώτη μέρα των αγώνων με τη μεικτή Αφρικής (Κένυα, Αιθιοπία και Ουγκάντα) να προσπαθεί να τον εξαντλήσει με συνεχείς εναλλαγές ρυθμούς αποδείχθηκε φιάσκο. Τελικά το μυστικό ήταν άλλο και ο Εντρίς το γνώριζε καλά.
Ο Αιθίοπας δρομέας, όπως μας αποκάλυψαν συνάδελφοι από την Αιθιοπία, τους τελευταίους έξι μήνες επικεντρώθηκε στα τελειώματα του κάνοντας προπόνηση στα σπριντ. Σταμάτησε να γράφει ατελείωτα χιλιόμετρα στα βουνά της Αιθιοπίας και κατέβηκε στο στάδιο για να δουλέψει την ταχύτητα του στα τελειώματα. Βελτίωσε την ταχύτητα του σε μεγάλο ποσοστό και στην τελευταία κούρσα του Φάρα βρήκε την ευκαιρία να… χτυπήσει.
Σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου τα νταμπλ αποδείχθηκαν απαγορευτικά, ο 35χρονος Φάρα είχε στα πόδια του το 10αρι της πρώτης μέρας, όπου ναι μεν κέρδισε, χρειάστηκε όμως να το κάνει με τον πιο δύσκολο τρόπο που τον επιβάρυνε περισσότερο από ποτέ. Χθες ο Μουντρίς ήταν πιο φρέσκος από τον αντίπαλο του που είχε τη συμπαράσταση 60.000 θεατών, αυτή όμως δεν ήταν αρκετή.
Οι Αιθίοπες θυσίασαν και έναν από τους τρεις αθλητές τους. Ο Γιόμιφ Κετζέλκα, είναι ένας πολύ καλός και ταλαντούχος αθλητής που ήρθε στο Λονδίνο έχοντας 13:01.21. Αυτός ήταν και ο αθλητής που επιλέχθηκε να θυσιαστεί κάνοντας το λαγό για να εξαντλήσει τον Φάρα. Ούτε όμως αυτό ήταν αρκετό, όπως αποδείχθηκε και με το 10αρι. Οι Αιθίοπες φρόντισαν να κλείσουν τον Φάρα στο τελευταίο 150αρι για να μην μπορεί να βγει στο σπριντ. Εκεί ο αγώνας τελείωσε. «Είχαν σχέδον. Ο ένας από αυτούς θα θυσιάζονταν για την ομάδα, όμως ένιωθα ότι μπορώ να τα καταφέρω. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία με έκλεισαν και δεν μπόρεσα να τρέξω. Είναι κάτι που δε συμβαίνει ποτέ, αλλά αυτή τη φορά το κατάφεραν. Εγώ πάντως τα έδωσα όλα και μετά τον τερματισμό δεν μου είχε μείνει τίποτα. Ήμουν πραγματικά εξαντλημένος. Σήμερα κέρδισε ο καλύτερος» τόνισε ο Φάρα, που δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευση του για την ήττα. Θα έχει όμως την ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς, καθώς στις 24 Αυγούστου θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με την Εντρίς, στο ντάιμοντ λιγκ της Ζυρίχης.

Tags

WH7-banner
azsports_logo-1
ZoiPlagiosSF