Connect with us

EDITORIAL

Εκτεθειμένος ο ΣΕΓΑΣ από το κρούσμα

Published

on

Αποτελεί πάγια τακτική του Sportsfeed να μην προβάλλει θέματα που σχετίζονται με το ντόπινγκ, ιδίως όταν αυτά δεν αφορούν πρωτοκλασσάτους αθλητές, ή έστω αθλητές (ή αθλήτριες) που έχουν σημειώσει κάποια επιτυχία. Θα ασχοληθούμε με το θέμα που έχει προκύψει με το ένα από τα τρία δείγματα του Λονδίνου που παρουσίασαν ανωμαλίες στις ενδείξεις του βιογικού διαβατηρίου στο βαθμό που αφορά την ευθύνη της ομοσπονδίας αλλά και την προστασία των υπόλοιπων αθλητών/αθλητριών.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Κατ’ αρχήν να τονίσουμε ότι επισήμως δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Επίσημη είναι μόνο η ανακοίνωση της επιτροπής ακεραιότητας των αθλητών, που αναφερει τα τρία δείγματα. Οι τρεις εμπλεκόμενοι αθλητές/αθλήτριες, οι ομοσπονδίες τους και οι εθνικοί οργανισμοί καταπολέμησης του ντόπινγκ έχουν ενημερωθεί άμεσα και γνωρίζουν καλά το θέμα από την ημέρα που εντοπίστηκαν τα θετικά δείγματα. Για την ιστορία να αναφέρουμε μόνο, ότι η δειγματοληψία που αφορά την Ελληνίδα αθλήτρια, έγινε δύο μέρες πριν από τον αγώνα.
Η αθλήτρια ενημερώθηκε πρώτη, όπως ορίζει ο κανονισμός για να ασκήσει το δικαίωμα της και να ζητήσει τον έλεγχο και του δεύτερου δείγματος. Έχει κάποιο περιθώριο ημερών για να το πράξει. Αν δεν το κάνει, αναγνωρίζει έμμεσα την ενοχή της και της ανακοινώνεται η ποινή. Ακόμα και τότε όμως μπορεί να προσφύγει στο CAS για να ανατρέψει την απόφαση της ποινής. Μέχρι να συμβούν όλα αυτά, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας που υφίσταται ακόμα και για υπόδικους φόνων και παιδεραστίας.
Και πάμε στα ουσιώδη. Αν τελικά βρεθεί και το δεύτερο δείγμα θετικό τότε θα υπάρξει τιμωρία της που (λόγω ηλικίας) θα σημάνει και το τέλος της καριέρας της. Ο κανονισμός αναφέρει ότι μαζί με την αθλήτρια τιμωρείται και ο προπονητής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως υπάρχει θέμα. Πέρσι εμφανίστηκε ως προπονητής της κάποιος Ιταλός αγνώστων λοιπών στοιχείων. Στην τοπική κοινωνία της ιδιαίτερης πατρίδας της, ως προπονητής της εμφανίζεται ένας… φαρμακοποιός που δεν έχει δίπλωμα προπονητή. Υπενθυμίζουμε ότι αναφερόμαστε σε αθλήτρια μέλος της Εθνικής ομάδας. Γνωρίζει η ομοσπονδία ποιος είναι ο προπονητής της; Είναι ο φαρμακοποιός; Μήπως της έχει ορίσει ο ΣΕΓΑΣ κάποιον ομοσπονδιακό; Αν ναι, τότε σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να τιμωρηθεί και αυτός. Ότι από τα δύο και αν ισχύει, ο ΣΕΓΑΣ είναι εκτεθειμένος.
Υπάρχει όμως και άλλο σενάριο το οποίο κυκλοφορεί δίχως να επιβεβαιώθει, στα social media. Σύμφωνα με αυτό, η εν λόγω αθλήτρια φέρεται να έχει ακολουθήσει θεραπεία για αμυγδαλίτιδα και η απαγορευμένη ουσία που εντοπίστηκε ήταν μέσα στα φάρμακα. Αρνούμαστε να δεχθούμε το συγκεκριμένο σενάριο γιατί αν τελικά ισχύει τότε είναι εκτεθειμένος ο γιατρός της ελληνικής αποστολής καθώς και ο Εθνικός προπονητής. Σε αυτούς θα πρέπει να δηλώνουν οι αθλητές ακόμα και την ασπιρίνη που θα πάρουν για τον πονοκέφαλο ή την παστίλια για το βήχα. Είναι το πρώτο πράγμα που λέγεται στους αθλητές πριν ξεκινήσουν για τους αγώνες.
Και κάτι ακόμα. Από όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες ο ΣΕΓΑΣ ζητά την επιβεβαίωση του ορίου για τους προφανείς λόγους. Μία αθλήτρια που τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμμετάσχει σε δύο αγώνες, έχοντας εγκαταλείψει στον έναν, πως παίρνεις την απόφαση να δεχθείς την επίδοση της ως όριο και να τη στείλεις να σε εκπροσωπήσει σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση; Πόσο μάλλον όταν δε γνωρίζεις που και με ποιον κάνει προπονήσεις; Εκτός και αν γνωρίζεις και κάνεις τα στραβά μάτια…

ΥΓ. Αυτό το κείμενο έχει γραφτεί για τους φιλάθλους που τους αρέσει ο στίβος και τον παρακολουθούν για να μάθουν τί θα δείξει το χρονόμετρο και τί θα γράψει η μεζούρα. Οι… στιβικοί ξέρουν από καιρό, οπότε μεταξύ μας, ας μην κοροϊδευόμαστε.

EDITORIAL

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες