Ιγκερμπρίγκτσεν: Παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή;

Διαβάζοντας, σε επανειλλημένες δημοσιεύσεις, τις αγωνιστικές επιτυχίες «του παιδιού φαινόμενου» του 17χρονου Νορβηγού Τζέικομπ Ίνγκερμπριγκτσεν εντυπωσιάστηκα από το ταλέντο του παιδιού αυτού, σε φυσικές και ψυχικές ικανότητες. Παράλληλα προβληματίστηκα με την αγωνιστική συχνότητα του παιδιού αυτού.

του Πλούταρου Σαρασλανίδη, Phd
Προπονητής στίβου

Ο νεαρός αυτός αθλητής, που είναι μέλος αθλητικής οικογένειας με δύο μεγαλύτερους αδελφούς που έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις (μετάλλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους δρόμους ημιαντοχής – αντοχής) αρχικά έγινε γνωστός στους φιλάθλους του στίβου μετά την μεγάλη επιτυχία του να γίνει ο πρώτος παίδας που έτρεξε στο μίλι κάτω από 4΄ (3:56.29) σε αγώνα ντάιαμοντ λιγκ.
Στη συνέχεια η συμμετοχή του σε ΠΟΛΛΑΠΛΑ αγωνίσματα στην ίδια διοργάνωση ήταν εντυπωσιακή. Πιο συγκεκριμένα:
1. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ε-Ν 2017 (Γκροσέτο Ιταλίας) ο νεαρός αθλητής δηλώθηκε και αγωνίσθηκε σε 3 αγωνίσματα σε 4 ημέρες. Ο Ίνγκερμπριγκτσεν έτρεξε στα 1.500μ. όπου στον προκριματικό ήταν 1ος και στον τελικό 8ος, στα 5.000μ. όπου τερμάτισε 1ος αλλά και τα 3.000μ. στιπλ όπου επίσης τερμάτισε 1ος

2. Στο εθνικό πρωτάθλημα Α-Γ της Νορβηγίας (25-27/8/17) συμμετείχε την πρώτη ημέρα στα προκριματικα των 800μ. σε 1:54.89 για να πάρει την πρόκριση και στη συνέχεια έτρεξε στα 5.000μ όπου πέτυχε ατομικό ρεκόρ. Την δεύτερη ημέρα συμμετείχε στα προκριματικά του δρόμου των 1.500μ. (πέρασε τρίτος με 3:58.94), δύο ώρες αργότερα τον τελικό των 800μ. όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. Μετά από 45΄ έτρεξε στα 3.000μ. στιπλ και κέρδισε το χρυσό. Και την τρίτη ημέρα των αγώνων έτρεξε στον τελικό των 1.500μ. όπου επίσης κερδισε το χρυσό μετάλλιο. ΔΗΛΑΔΗ μέσα σε 60 ώρες έκανε έξι κούρσες και κατάφερε τα εξής:
1.500μ. 3:53.29 – 1ος
5.000μ. 13:35.84 (κορυφαία ευρωπαϊκή επίδοση όλων των εποχών Κ18) – 1ος
3000μ. στιπλ 8:44.12 – 1ος
800μ. 1:50.54 – 3ος

3. Στο εθνικό πρωτάθλημα της Νορβηγίας Π-Κ (2-3/9/17) συμμετείχε σε δύο αγωνίσματα, στα 3.000μ. και στα 400μ. Στο πρώτο αγώνισμα έτρεξε σε 8:00.01 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. H επίδοση του είναι ατομικό ρεκόρ όμως ο ίδιος δήλωσε απογοητευμένος καθώς ήθελε να κατέβει τα οκτώ λεπτά.
Τέλος συμμετείχε και στο 400αρι, για πρώτη φορά και με επίδοση 51.32 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο τελικό.
Από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι ο νεαρός αθλητής, στη φετινή σεζόν, έτρεξε συνολικά 28 κούρσες σε διάφορα αγωνίσματα και κατηγορίες!

Σύμφωνα με την εφαρμοσμένη προπονητική το πρόβλημα με την μεγάλη αγωνιστική συχνότητα και κυρίως με τη συμμετοχή σε 3-4 αγωνίσματα στο ίδιο πρωτάθλημα είναι η βασική αιτία για την υπερεπιβάρυνση (σωματική, ψυχική). Και ειδικά για ένα νεαρό άτομο που δεν έχει ολοκληρώσει την βιολογική του ανάπτυξη. Αυτή η υπερεπιβάρυνση δημιουργεί ισχυρό stress στο νευρικό και ορμονικό σύστημα και οδηγεί στο σύνδρομο της υπερπροπόνησης / υπερκόπωσης. Τα πρώτα συμπτώματα της υπερπροπόνησης είναι η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.
Παρόμοιες συνθήκες stress δημιουργούνται επίσης με έντονη και εξειδικευμένη προπόνηση. Η διαφορά με τους αγώνες, στη συνολική επιβάρυνση του οργανισμού, είναι η μεγαλύτερη ψυχική/νευρική και πνευματική ενεργοποίηση που έχει σχέση με την αντιμετώπιση των αντιπάλων αθλητών και την επιλογή της κατάλληλης τακτικής για την κατάκτηση της 1ης θέσης ή της καλύτερης δυνατής θέσης.

Προφανώς υπάρχουν οι θεσμικοί φορείς, όπως οι αθλητικοί σύλλογοι και οι εθνικές – διεθνείς ομοσπονδίες, για την προστασία των αθλητών από την μεγάλη αγωνιστική συχνότητα για την αποφυγή της συμμετοχής σε 3-4 αγωνίσματα στο ίδιο πρωτάθλημα. Ακόμη πιο προστατευτικοί πρέπει να είναι με αθλητές των μικρότερων αγωνιστικών κατηγορίων.
Δυστυχώς στην περίπτωση του Ίνγκερμπργκτσεν, ο αθλητής ΔΕΝ προστατεύθηκε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ούτε και από την εθνική ομοσπονδία της χώρας του.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μια χώρα που έχει δείξει, διαχρονικά, ότι εφαρμόζει σωστή προπονητική αγωγή στους αθλητές της. Μάλιστα, σε αντίθεση με τον Ίνγκερμπριγκττσεν, η Νορβηγία έχει αναδείξει παγκόσμιο πρωταθλητή στο Λονδίνο τον νεαρό (21 ετών) αθλητή Κάρστεν Γουόρχολμ στα 400μ. εμπ’οδια. Ο αθλητής αυτός μέχρι πριν δύο χρόνια έκανε δέκαθλο και εξειδικεύτηκε στα εμπόδια το 2016, δηλαδή ακολούθησε άλλο δρόμο…

Tags

WH7-banner
azsports_logo-1
ZoiPlagiosSF