Στη Βουδαπέστη το παγκόσμιο του 2023 και στην Αφρική το 2025

Η διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος του Λονδίνου γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που ήδη οι υποψήφιοι για τις διοργανώσεις που ακολουθούν το 2023 και το 2025 κάνουν «σκληρό» λόμπινγκ για να πάρουν τις διοργανώσεις που φαίνεται να καταλήγουν σε Βουδαπέστη και Αφρική.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία πως το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου, υπήρξε αυτό που έκανε την επανεκκίνηση για το άθλημα του στίβου που τα προηγούμενα χρόνια είχε γνωρίσει πολύ μεγάλη φθορά. Με περισσότερους από 700.000 θεατές στο Ολυμπιακό στάδιο να καταρρίπτους το ρεκόρ των 417.000 θεατών από το 2009 (Βερολίνο), ο στίβος έχει τρομερό μομέντουμ αυτή τη στιγμή παρά την απόσυρση του Γιουσέιν Μπολτ.
Στη σύνοδο της αφρικάνικης ομοσπονδίας, οι επικεφαλής ξεκαθάρισαν πως μέχρι το 2025 θα είναι έτοιμοι για να διοργανώσουν ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Ο πρόεδρος της IAAF Σεμπάστιαν Κόου έδειξε να υποστηρίζει την ιδέα, την ίδια στιγμη που ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου, Σβέιν Άρνε Χάνσεν έκανε πολύ σκληρό λόμπινγκ προκειμένου μέτα το 2019 (Ντόχα) και το 2021 (Γιουτζίν) η διοργάνωση να επιστρέψει στην Ευρώπη. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Νορβηγός που έχει μεγάλη επιρροή έχει καταφέρει να κάνει τη Βουδαπέστη μεγάλο φαβορί. Μεγάλο όπλο των Ούγγρων το νέο στάδιο καθώς γκρέμισαν το θρυλικό «Φέρενς Πούσκας» και ξεκίνησαν να χτίζουν νέο υπερσύγχρονο στάδιο 70.000 θεατών το οποίο ήταν στο πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 που τελικά δε διεκδίκησαν αποσύρωντας την υποψηφιότητα τους.
Φέτος, με τη διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος υγρού στίβου που έπεσε τις ίδιες ημερομηνίες και με το γκραν πρι της φόρμουλα 1, οι Ούγγροι έδειξαν ότι μπορούν να διαχειριστούν τόσο μεγάλα μεγέθη, ενώ η αγάπη τους για το στίβο είναι γνωστή, αφού διοργανώνουν ένα από τα καλύτερα μίτινγκ το οποίο μάλιστα είναι στο world challenge της IAAF.
Mετά από όλα αυτά και με τον Χάνσεν να το έχει πάρει προσωπικά το θέμα (ο οποίος έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Κόου), δύσκολα οι Ούγγροι δε θα πάρουν τη διοργάνωση του 2023.

Tags

WH7-banner
azsports_logo-1
ZoiPlagiosSF