Connect with us

EDITORIAL

Παραπληροφόρηση με στόχο τον έλεγχο αγώνων δρόμου και βουνού

Published

on

Με επιστολή που στάλθηκε στις τοπικές ενώσεις αθλητικών σωματείων ΣΕΓΑΣ μόλις πρίν λίγες ημέρες, για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία η ελληνική ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού κάνει απόπειρα να παραπληροφορήσει έως και χειραγωγήσει δήμους, περιφέρειες, συλλόγους, σωματεία, ενώσεις, εταιρείες και λοιπούς διοργανωτές μαζικών αγώνων δρόμου και βουνού.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Φυσικά όσοι γνωρίζουν μπορεί να μην δίνουν την παραμικρή σημασία σε τέτοιου είδους επιστολές, καθώς τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως η συντριπτική πλειοψηφία των διοργανωτών αγώνων δρόμου και βουνού είναι νομιμότατα, είτε εταιρείες, είτε αθλητικά σωματεία, είτε σύλλογοι δρομέων, είτε πολιτιστικοί σύλλογοι, είτε ιδρύματα και σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι αθλητικές ομοσπονδίες και μάλιστα όχι απαραίτητα μόνο του στίβου!
Το Sportsfeed απευθύνθηκε στον διακεκριμένο νομικό με ειδικότητα στο αθλητικό δίκαιο, Αχιλλέα Μαυρομάτη ο οποίος μάλιστα ήταν επικεφαλής στην επιτροπή σύνταξης του αθλητικού νόμου Κοντονή το 2016, νόμος που παρεπιπτόντως βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση. Αφού μας επιβεβαίωσε πως πουθενά στον υπό διαβούλευση αθλητικό νόμο δεν υπάρχει τέτοιου είδους αναφορά για τους αγώνες δρόμου και βουνού, τόνισε με σαφήνεια ότι «καμία αθλητική ομοσπονδία δεν μπορεί να απαγορεύσει την διεξαγωγή αγώνων εκτός σταδίου, είναι αντισυνταγματικό».
Αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς δεν υπάρχει κανένας νόμος και κανένας κανόνας πουθενά στον πλανήτη γη που να δίνει το δικαίωμα σε κάποια ομοσπονδία να απαγορεύει ή να ελέγχει την διεξαγωγή αγώνων δρόμου ή βουνού. Ο ρόλος των ομοσπονδιών όλων των αθλημάτων σε όλες τις χώρες είναι πολύ σοβαρός και σημαντικός, αλλά είναι η ανάπτυξη του αθλήματος και του αγωνιστικού αθλητισμού, η παραγωγή, η φροντίδα, η υποστήριξη και η ανάδειξη πρωταθλητών, όχι οι λαϊκοί αγώνες δρόμου και βουνού.
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, η διατύπωση της επιστολής πρός τις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ είναι πάρα πολύ προσεκτική ώστε από τη μία να περνάει το μήνυμα της παραπληροφόρησης και από την άλλη να μην αναφέρει κάτι περί απαγόρευσης. Όπως όλοι οι νομικοί του πλανήτη έτσι και αυτοί της ομοσπονδίας στίβου γνωρίζουν καλά πως ούτε υπάρχει και ούτε θα υπάρξει ποτέ νόμος που θα δώσει τη δυνατότητα σε ομοσπονδία να απαγορεύσει την διεξαγωγή αγώνων δρόμου ή βουνού από εταιρείες, δήμους, συλλόγους, σωματεία, ενώσεις, ιδρύματα, κλπ.
Η αλήθεια είναι που ούτε και που θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο ο ΣΕΓΑΣ, καθώς αν σταματήσουν να διεξάγονται το 98% των αγώνων δρόμου και βουνού στην Ελλάδα, καθώς τόσοι είναι όσοι δεν γίνονται από τον ΣΕΓΑΣ, θα χαθεί τουλάχιστον το 90% των συμμετεχόντων στον μαραθώνιο, τον ημιμαραθώνιο και τα run Greece και το οικονομικό πλήγμα θα είναι μεγάλο για την ομοσπονδία που το 50% των εσόδων της προέρχεται από αυτούς τους αγώνες.
Είναι προφανές και σαφές πως ο απώτερος στόχος της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ είναι να της δοθεί η δυνατότητα να εγκρίνει και να ελέγχει την διεξαγωγή αγώνων δρόμου και βουνού, ώστε να αποκτήσει τη δύναμη να καθορίζει τις πολιτικές ισορροπίες στα σωματεία μέλη του ενόψη εκλογών, αλλά και να απαιτήσει κάποια στιγμή ετήσια συνδρομή 200-300 ευρώ από κάθε διοργανωτή, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 100 χιλιάδων ευρώ για την ομοσπονδία.
Εκείνο πάντως που θα συμφωνήσουμε πως καλό θα είναι να γίνει, είναι να κατηγοριοποιηθούν οι αγώνες και να υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα δεδομένα, ώστε να ξέρουν οι διοργανωτές, οι υποστηρικτές και οι συμμετέχοντες, ότι υπάρχουν οι αγώνες με συγκεκριμένες προδιαγραφές και παροχές και οι αγώνες χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές και παροχές.
Γι’ αυτό και ίσως να ήταν πιο φρόνιμο η ομοσπονδία να συντάξει και δημοσιοποιήσει προδιαγραφές, ώστε όλοι να γνωρίζουν ποιές είναι για να επιλέξουν τι θέλουν και όχι να κοιτάζει πως να ελέγξει τους διοργανωτές, παραπληροφορώντας δήμους, περιφέρειες, συλλόγους, σωματεία, τροχαία, εταιρείες, κλπ.
Διότι ακόμη και όταν πρόκειται για την ασφάλεια των δρομέων και των θεατών, κοιτάζοντας τα τελευταία δέκα χρόνια τι έχει συμβεί, θα βρούμε πως οι μοναδικές περιπτώσεις με σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και μάλιστα απώλεια ζωής στη μία περίπτωση, ήταν στο μαραθώνιο της Αθήνας που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ και στον νυχτερινό ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης που είναι υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ…

EDITORIAL

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες