Connect with us

EDITORIAL

Αδικαιολόγητη η ΕΡΤ που επέλεξε τον «τουρισμό» από τον αθλητισμό

Published

on

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1982, η Σοφία Σακοράφα είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό γυναικών. Από τότε μέχρι το βράδυ της Κυριακής ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε κατάρριψη παγκοσμίου ρεκόρ από Έλληνα αθλητή ή αθλήτρια του στίβου. Τα κατάφερε ο Εμμανουήλ Καραλής όμως δε μεταδόθηκε ποτέ από την ελληνική τηλεόραση!

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφία Νίκος Ζάγκας
www.zagas.eu
Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) των φωτογραφιών του Sportsfeed.gr με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς τη προηγούμενη γραπτή άδεια (Ν. 2121/1993).

Το ότι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΡΤ δεν είναι κάτι που το ανακαλύψαμε χθες. Έχουμε δει την κρατική τηλεόραση να καλύπτει ζωντανά… τουριστικούς αγώνες μπάσκετ 3Χ3 που γίνονται σε νησιά και να αγνοεί πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου και κολύμβησης αλλά και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις με ελληνικές επιτυχίες. Αυτό συνέβει και το βράδυ της Κυριακής.
Όλοι όσοι παρακολουθούσαν τον αγώνα του επί κοντώ στους άνδρες που διεξάγονταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για το πανελλήνιο πρωτάθλήμα, είχαν αντιληφθεί τι θα συμβεί. Όλοι εκτός από τους υπεύθυνους ροής στην ΕΡΤ. Εν έτη 2018, υπήρξε παγκόσμιο ρεκόρ που έγινε από Έλληνα αθλητή εντός Ελλάδας με το κανάλι που μετάδιδε τους αγώνες (και είναι μεγάλος χορηγός του ΣΕΓΑΣ) να προτιμά να δείξει 10 τύπους που κορόιδευαν 4.000 θεατές και το ίδιο τους το άθλημα. Είμαστε ιδιαίτερα καυστικοί, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο.
Στην ΕΡΤ έχει αναλάβει διευθυντής του αθλητικού τμήματος εδώ και λίγους μήνες, ο Γιώργος Λυκουρόπουλος. Ιδιαίτερα αξιόλογος συνάδελφος ο οποίος όμως με το… καλημέρα έβαλε στο βιογραφικό του ως διεθυντής, πως επί δικής του διοίκησης η ΕΡΤ δεν έδειξε ένα ελληνικό παγκόσμιο ρεκόρ. Βέβαια το ρεκόρ δεν έμεινε… μυστικό. Το μετέδιδαν live μέσω των social media αρκετοί αθλητές και αθλήτριες που ήταν στο ΣΕΦ και αποδείχθηκαν πιο οξυδερκείς από το αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ και φυσικά, δευτερόλεπτα μετά την επίτευξη του έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου. Δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ ήδη το είχαν αναπαράγει με την ΕΡΤ να δείχνει ακόμα μια παρωδία του μπάσκετ.
To λάθος της ΕΡΤ ήταν που διέκοψε το πανελλήνιο πρωτάθλημα για να δείξει το all star game του μπάσκετ. Μία δοργάνωση που ακόμα και οι μπασκετικοί δεν την έχουν σε υπόληψη. Ούτε καν οι ίδιοι οι παίκτες που από πάντα έψαχναν δικαιολογίες για να απέχουν. Βέβαια υπάρχει και η παράλληλη σύνδεση που σε τέτοιες περιπτώσεις ενδείκνυται για να μη χαθεί τίποτα. Ούτε αυτό όμως συνέβει και η εντύπωση που δημιουργείται είναι πως για την ΕΡΤ ισχύει το «Ποδόσφαιρο και μπάσκετ και όλοι οι άλλοι να πάνε να… πνιγούν».

ΥΓ1. Δε θυμάμαι αν το παγκόσμιο ρεκόρ της Σακοράφα είχε μεταδοθεί live, όμως το 1982 δίχως ακόμα να έχουν υπάρξει οι τεράστιες επιτυχίες του ελληνικού στίβου σε Ολυμπιακό και παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΡΤ έδειχνε μεγαλύτερο σεβασμό στον βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Βέβαια, μέχρι τις αρχές των 90s δεν υπήρχε η μασονία του μπάσκετ στην Ελλάδα.

YΓ2. Τις μπούρδες περί εμπορικότητας δεν μπορώ να τις ακούω. Πρώτον η ΕΡΤ δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός. Δεύτερον για το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο καταναλώνονται ατελείωτες ώρες με εκπομπές και μεταδόσεις. Είναι σαν τα τραγούδια στο ραδιόφωνο. Ακούς κάτι πρώτη φορά και δε σου αρέσει. Το ραδιόφωνο όμως σου επιβάλλει να το ακούς κάθε μέρα 3-4 φορές και στο τέλος έχεις μάθει τα λόγια και το τραγουδάς και εσύ μαζί.

EDITORIAL

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες