Connect with us

EDITORIAL

Η πριμοδότηση 30.000.000€ προς τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες από την πολιτεία

Published

on

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο Γιώργος Βασιλειάδης με τους δύο εκπροσώπους της ΟΥΕΦΑ, τον Ζόραν Λάκοβιτς και τον Άντζελο Ρηγόπουλο. Αν και ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε εκπονήσει συγκεκριμένο πλάνο, οι δύο παράγοντες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας απέφυγαν να του ανάψουν το πράσινο φως.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Για να περάσει άμεσα η βούληση του Βασιλειάδη απαιτούνται οι εγκρίσεις της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ διότι το καταστατικό της ΕΠΟ αναφέρει ξεκάθαρα πώς κάθε αναδιάρθρωση εφαρμόζεται από την επόμενη σεζόν. Άρα, η πρόταση της κυβέρνησης, αν θεωρήσουμε πως εκφράζει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, θα υλοποιηθεί το καλοκαίρι του 2019. Τότε, όμως, ίσως να δώρο άδωρο για τον Βασιλειάδη, όπως και για όσους στηρίζουν το σχέδιο.
Τι προβλέπει το πλάνο της αναδιάρθρωσης είναι δουλειά άλλων να το καταγράψουν. Το ξέρουμε σε όλο το εύρος του και με τις εναλλακτικές, όμως, το ζητούμενο για εμάς είναι η ευκολία με την οποία μοιράζει η πολιτεία 30 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση του τζόγου, δηλαδή, του στοιχήματος και του ΠΡΟΠΟ. Μέσα από τους φόρους που πληρώνουν οι εταιρείες, ένα ελάχιστο ποσοστό θα δοθεί στις ΠΑΕ. Κάποιοι το βάπτισαν «ανταπόδοση» στο ποδόσφαιρο επειδή οι ομάδες έκαναν πλούσιους όσους ίδρυσαν ή απέκτησαν εταιρείες τυχερών παιχνιδιών. Άλλοι έψεξαν την κυβέρνηση επειδή τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Μα, στη μέση. Πράγματι το ποδόσφαιρο αδικήθηκε τόσα χρόνια από τη χρησιμοποίηση των ομάδων στα κουπόνια, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι κάποιες από τις εταιρείες υπέγραψαν σημαντικά χορηγικά συμβόλαια με τις ομάδες, ενώ στο παλαιότερο καθεστώς όλα τα έσοδα των επαγγελματικών κατηγοριών προέρχονταν από τη NOVA και από τον ΟΠΑΠ.
Εδώ, βέβαια, πρέπει να υπογραμμίσουμε μία σημαντική λεπτομέρεια. Οι εταιρείες βάζουν στα κουπόνια τους και ομάδες του μπάσκετ, του βόλεϊ, του πόλο, ακόμα και τα ατομικά αθλήματα. Για όλους αυτούς, όμως, δεν βρέθηκε κάποιος να προνοήσει και να τους βγάλει ποσοστό. Κάπως έτσι κάνουν προπονήσεις κάτω από τις δύσκολες συνθήκες. Όλοι, βέβαια, κατανοούν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε όλη τη χώρα. Το δείχνουν με τη συμπεριφορά τους. Την ανοχή τους. Τη συνέχιση των προσπαθειών τους δίχως αντιπαραθέσεις.
Αν δούμε και από την πλευρά, πραγματικά, τα χρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες ανάγκες. Να προσφέρουν μία μικρή ανακούφισης σε ανθρώπους που βιώνουν δύσκολα την καθημερινότητα. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η πριμοδότηση των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών με διάφορα τεχνάσματα.
Κάποτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέσπισε τον νόμο των ειδικών εκκαθαρίσεων. Κάπως έτσι θέλησε να γλιτώσει τον Γιώργο Μπατατούδη από ένα σωρό χρέη που τον ακολουθούσαν στις ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ που αγόραζε σωρηδόν. Κάπως έτσι επωφελήθηκαν ο Άρης και ο Ηρακλής, διότι μαζί με τον βασιλικό ποτίζονται και οι γλάστρες, όπως λέει και λαός. Με όλο τον σεβασμό που τρέφω για τον «αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ και τον πιο αδικημένο σύλλογο της χώρας. Εξαιρώ το τμήμα βόλεϊ του Ηρακλή διότι εκεί έγιναν ό,τι στον ΠΑΟΚ του «Μπάτμαν», την ΑΕΚ την εποχή που ξεχάστηκε ο δικηγόρος του δημοσίου και έτσι διευκολύνθηκε η υπαγωγή στο άρθρο 44 του πτωχευτικού κώδικα.
Την πρακτική του Βενιζέλου ακολούθησαν κατά καιρούς και άλλοι πολιτικοί. Υποτίθεται, όμως, ότι η σημερινή κυβέρνηση έπεισε τον λαό μεταξύ άλλων και με το επιχείρημα της διαφορετικότητας. Με τον σεβασμό προς όλους. Με τον αποκλεισμό των κάθε μορφής διαπλεκόμενων. Κι έρχεται ο Γιώργος Βασιλειάδης να πριμοδοτήσει ΠΑΕ όπως η ΑΕΚ, ο Άρης, ο ΟΦΗ, η Παναχαϊκή, η Λάρισα που έπεσαν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και φόρεσαν φέσι σε πιστωτές και όχι μόνο. Είναι και άλλες, όμως, καταγράφω τα πιο τρανταχτά παραδείγματα που θα επιβραβευτούν από την πολιτεία. Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε και ομάδες που οι παράγοντές τους καταδικάστηκαν για το Koriopolis ή βρίσκονται σε δικαστική διερεύνηση. Ναι, όλους αυτούς θέλει να πριμοδοτήσει ο υφυπουργός Αθλητισμού μέσω της αναδιάρθρωσης. Ίσως γι’ αυτό να εκφράζονται διαφωνίες ακόμα και σε γραφείο που γειτνιάζουν με εκείνο του Βασιλειάδη…

EDITORIAL

Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες