Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Ο Τσακαλώτος βάζει χέρι στο ΟΑΚΑ

Published

on

«Οι Γερμανοί έβαλαν στο μάτι ΟΑΚΑ και ΣΕΦ», έγραφε το Sportsfeed στις 22 Ιουλίου του 2015. Μοιάζει τόσο μακρινό εκείνο το ρεπορτάζ, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται τόσο κοντινό. Ειδικά μετά από την ανάρτηση στη Διαύγεια που ενημερώνει για την απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα αναλάβει τη διαδικασία εκχώρησης του ΟΑΚΑ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για την πρώτη κυβερνητική ενέργεια που κλείνει το μάτι στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Διότι η ένταξη του ΟΑΚΑ στην ΕΕΣΥΠ σηματοδοτεί τη μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία, άρα στην έκδοση μετοχών, τις οποίες μπορεί να αποκτήσει κάθε επενδυτής από τη στιγμή που προωθείται η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Με τη μέθοδο που ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών επισπεύδονται οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018 και αφού έως την προσεχή Τρίτη 12 Ιουνίου θα ‘χει καταρτιστεί με διαδικασίες εξπρές το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων ενεργειών.
Τον συντονισμό της Ομάδας Εργασίας ανέλαβε η Ελένη Παπαδοπούλου. Πρόκειται για τη Γενική Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, άρα στενή συνεργάτιδα του Τσακαλώτου. Ποια θα είναι η αποστολή της;

«α) ο προσδιορισμός των απαραίτητων ενεργειών, καθώς και του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωσή τους, αναφορικά με τη μεταφορική του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» Ν.Π.Ι.Δ. (ΟΑΚΑ) σε Ανώνυμη Εταιρεία και τη μεταφορά του στην Ε.Ε.ΣΥ.Π. ΑΕ έως το τέλος του 2018», αναφέρει η ΑΔΑ.

«β) Ο προσδιορισμός και η προέλευση των απαιτούμενων κονδυλίων για την τακτική συντήρηση και τη γενική επισκευή των υποδομών του ΟΑΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν νομικούς ή τεχνικούς περιορισμούς», αναφέρεται επίσης στην ΑΔΑ του Τσακαλώτου.

«γ) Ο προσδιορισμός του απαιτούμενου μετοχικού κεφαλαίου που θα εξασφαλίζει την κεφαλαιακή επάρκεια λόγω μετατροπής του ΟΑΚΑ σε Ανώνυμη Εταιρεία»

«δ) η εποπτεία υλοποίησης των απαραίτητων ενεργειών», αναφέρουν οι άλλες δύο αποστολές της Ομάδας Εργασίας.

Η τακτική του Τσακαλώτου θα στηριχθεί επικοινωνιακά στην επιθυμία των δανειστών να συμπεριληφθεί το ΟΑΚΑ στα προαπαιτούμενα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Μόνο που πρόκειται καθαρά για κυβερνητική επιλογή, η οποία γίνεται με τον πλέον άκομψο τρόπο, διότι δρομολογείται την εποχή που κατατέθηκε η πρόταση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και των συμπαικτών του στο «Athens Alive». στο ΟΑΚΑ μπορεί να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στην οποία ανήκει το οικόπεδο. Με τη ΔΟΕ στο πλευρό της, δύσκολα θα περάσει η επιθυμία των Γερμανών για πώληση του αθλητικού κέντρου και του οικοπέδου.

Θυμίζουμε τι αναφέραμε στο ρεπορτάζ του 2015. Τότε που για πρώτη φορά έθεσαν το ζήτημα οι Γερμανοί.
«Στο ΟΑΚΑ μπορεί να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στην οποία ανήκει το οικόπεδο. Με τη ΔΟΕ στο πλευρό της, δύσκολα θα περάσει η επιθυμία των Γερμανών για πώληση του αθλητικού κέντρου και του οικοπέδου.

«Ποτέ μη λες ποτέ όταν οι νόμοι αλλάζουν ολημερίς και ολονυχτίς», λένε στην ΕΟΕ, αλλά ξέρουν ότι έχουν μία σειρά επιχειρημάτων για να προστατέψουν το μοναδικό στάδιο της Αθήνας και ουσιαστικά της Ελλάδας για υψηλού επιπέδου αγώνες σε όλα τα αθλήματα», αναφέραμε τότε. Νόμος που να αίρει την ιδιοκτησία στην Ελλάδα, πάντως, δεν έχει κατατεθεί στη βουλή και το ΟΑΚΑ ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Άρα, όπως μας μετέφεραν νομικοί που γνωρίζουν τα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να προσβληθεί κάθε ενέργεια.

EDITORIAL

Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες