Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Αυξάνει ο Βασιλειάδης την πίεση στις ομοσπονδίες

Published

on

Υπήρχε μία παράγραφος στη συνέντευξη του Γιώργου Βασιλειάδη στο ΑΠΕ που πέρασε χωρίς την απαιτούμενη σημασία. Σαν τα ψιλά γράμματα των διαφόρων συμβάσεων που έρχονται έπειτα από καιρό να μας αποδείξουν ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες κάθε συμφωνίας. Κάπως έτσι δόθηκε ελάχιστη σημασία σε όσα είπε ο υφυπουργός αθλητισμού για τη διάθεσή του να ελέγξει η πολιτεία τις αθλητικές ομοσπονδίες.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Να θυμηθούμε τι είπε ο Βασιλειάδης στο ΑΠΕ. Μόνο, όμως, το κομμάτι που αφορά τη λειτουργία και τον έλεγχο των ομοσπονδιών. «Είμαστε στην τελική ευθεία για το σύνολο των αλλαγών, έχω ήδη καταθέσει ένα μίνι αθλητικό νομοσχέδιο και λογικά θα είναι έτοιμο μέσα στη διάρκεια των θερινών τμημάτων, δεν ξέρω αν θα είναι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, και αφορά την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις που αφορούν, όχι στον εκδημοκρατισμό, αλλά στον έλεγχο των Ομοσπονδιών, δημιουργώντας δικλείδες ασφαλείας και περνώντας τον έλεγχο στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να μπορούμε να είμαστε σίγουροι και για το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, το οποίο δίνουμε ως επιχορήγηση», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού και συμπλήρωσε πώς «είμαστε μπροστά σε μεγάλες αλλαγές, είμαστε έτοιμοι να νομοθετήσουμε, αυτά τα 3 χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά, έχουμε ακόμη περισσότερα να κάνουμε, αλλά και την επόμενη τετραετία θα συνεχίσουμε σε αυτό το ρυθμό, με την ίδια ένταση, να προσπαθούμε να κάνουμε και το αθλητικό νομικό πλαίσιο αντάξιο μιας ευρωπαϊκής κανονικής χώρας».
Εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος για κάθε ευρώ, με το οποίο επιχορηγούνται οι ομοσπονδίες. Αλλά προφανώς ο έλεγχος γίνεται και τώρα. Ή μήπως όχι;
Στις 12 Μαρτίου 2014, πάντως, η Γενική Γραμματεία είχε εκδώσει ανακοίνωση. «Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού που συνυπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συγκροτήθηκε Ελεγκτικό Συμβούλιο (σύμφωνα με το άρθρο 52 του Ν.2725/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει), το οποίο με την προηγούμενη σύνθεσή του λειτούργησε μέχρι το τέλος του 2009. Η θητεία του Ελεγκτικού Συμβουλίου είναι διετής», ανέφερε.
Και στον αθλητικό νόμο του 2016 επί θητείας Σταύρου Κοντονή, ωστόσο, το άρθρο 61 αναφερόταν στην «Οικονομική εποπτεία» και καθιστούσε σαφές ότι το Ελεγκτικό Συμβούλιο θα ήλεγχε τις Ομοσπονδίες. «Στη σύνθεση του οργάνου μετέχουν μέχρι δεκαέξι (16) μόνιμοι υπάλληλοι της ΓΓΑ, συμπληρωμένης της συνθέσεως από μόνιμους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρώτη παράγραφος.
Εύλογα, λοιπόν, τα ερωτήματα και οι απορίες για τον χρόνο που επέλεξε ο Γιώργος Βασιλειάδης να στείλει το μήνυμα προς τις Ομοσπονδίες. Με τους περισσότερους παράγοντες να συμφωνούν πώς πρόκειται για ακόμα ένα μοχλό πίεσης μιας και υπάρχουν μπροστά πολλά και σοβαρά θέματα όπως για παράδειγμα η απόφαση που καλείται να πάρει η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για το ΟΑΚΑ.
Όσο για την προοπτική αλλαγής στο εκλογικό σύστημα, από το Sportsfeed διαβάσατε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αθλητισμό. Από εδώ πληροφορηθήκατε και όσα ετοιμάζει ο Βασιλειάδης μέσω της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Αν και κάποιοι εκφράζουν πλέον αμφιβολίες για το αν προλάβει ο υφυπουργός Αθλητισμού τις εξελίξεις ή συμβεί το αντίθετο…

EDITORIAL

Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες