Connect with us

EDITORIAL

Το 2018 είναι η καλύτερη χρονιά του στίβου από το 2004!

Published

on

Με βάση τα αποτελέσματα των αθλητών μας, σε διεθνείς θεσμικούς αγώνες όλων των αγωνιστικών κατηγοριών, το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά του στίβου από το 2004, χρονιά που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
τ. Αναπληρωτής καθηγητής
προπονητικής κλασικού αθλητισμού

Η αμέσως επόμενη καλύτερη χρονιά ήταν το 2016, η καλύτερη τα τελευταία 10 χρόνια με βάση τα μετάλλια και τον αριθμό των θέσεων στους 8 πρώτους (placing table), όπως φαίνεται στο παρακάτω συγκριτικό πίνακα:

Πίνακας που δείχνει τον αριθμό των μεταλλίων και τον αριθμό των φιναλιστ μεταξύ των ετών 2016 -2018:

  Αριθμός  μεταλλίων

Αριθμός φιναλιστ  (έως 8ος)

2016

2018

2016

2018

Πανευρωπαϊκοί Α-Γ

2 

6

9

 7

Παγκόσμιοι Κλειστού

2

1

5

4

Παγκόσμιοι Ε-Ν 

2 

2

3

 2

Πανευρωπαϊκοί Π-Κ

5 

   4

10

12

ΣΥΝΟΛΟ

11

  13

27

25

Ειδικά στη κατηγορία Α-Γ φέτος η συγκέντρωση των 6 μεταλλίων είναι μια τεράστια επιτυχία, που βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο κατάκτησης μεταλλίων της τελευταίας 25ετίας.. Η κατάκτηση 2-3 μεταλλίων είναι η συνήθης συγκομιδή μας και η πιθανή επαναφορά σε αυτά τα δεδομένα δεν θα είναι αποτυχία, ειδικά αν συνοδεύεται με μεγαλύτερο αριθμό στον πίνακα του ποιοτικού βάθους, που αφορά τους 8 πρώτους. Σημειώνω ότι τα 5 από τα 6 μετάλλια κατακτήθηκαν από ώριμους ηλικιακά αθλητές (27-36 ετών), γεγονός πολύ ευχάριστο, γιατί δείχνει την διάρκεια και την επιμονή τους…                              Πιστεύω ότι αυτό το παράδειγμα είναι πολύ αξιόλογο, ως μήνυμα στους νέους αθλητές, με δεδομένο ότι είμαστε μικρή χώρα και οι πρωταθλητές μας δεν θα πρέπει να είναι «αναλώσιμοι», γιατί δεν μπορούμε να παράγουμε μεγάλους αθλητές κάθε χρόνο.  Γιαυτό οι αθλητές μας θα πρέπει να  έχουν υπομονή και επιμονή και ταυτόχρονα να υποστηρίζονται από την ομοσπονδία.. 

Ένα ακόμη θετικό μήνυμα είναι η αλλαγή αγωνίσματος, έστω και σε προπονητικά ώριμη ηλικία, με στόχο την βελτίωση της θέσης στο Ευρωπαϊκό – Παγκόσμιο επίπεδο… Πριν από σχεδόν δύο χρόνια είχα γράψει σχετικά στο Sportsfeed για την επιλογή που έχουν οι 100αρηδες, όταν σταθεροποιήσουν τις επιδόσεις τους, να προσπαθήσουν να δοκιμάσουν σε μεγαλύτερη αγωνιστική απόσταση. 

Όμως πίσω από αυτές τις διακρίσεις, που οδηγούν στην ένταξη στο σχεδιασμό με οικονομικά κίνητρα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νεαρών ταλαντούχων αθλητών, όπως είχα γράψει μετά τον κλειστό στίβο στο Sportsfeed, που περιμένουν την σειρά τους για μελλοντικές διακρίσεις και που με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό μόνο άλλοι 2 – 3 νέοι αθλητές-τριες πιθανολογώ ότι θα δικαιούνται να ενταχθούν στο σχεδιασμό με οικονομικά κίνητρα…

Επιπλέον υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά νεαρών αθλητών από την κατηγορία των Κ18 (Π-Κ) και την συμμετοχή τους σε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα της τελευταίας 10ετίας(2009-2011-2013). Από το σύνολο των παραπάνω αθλητών, παρακολουθώντας την πορεία τους επί 4 χρόνια (20-21 χρόνων), η πλειοψηφία έχει εγκαταλείψει τον αθλητισμό ή δεν βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους, όπως φαίνεται στο παρακάτω πίνακα. 

Πίνακας που δείχνει το ποσοστό των αθλητών, ανά ομάδα αγωνισμάτων, που δεν βελτιώθηκαν ή δεν εμφανίζονται στις επιδόσεις του ΣΕΓΑΣ, 4 χρόνια μετά τη συμμετοχή τους στα παγκόσμια πρωταθλήματα Κ18 (Π-Κ) του 2009 – 2011 – 2013

Δρόμοι 

72%

Βάδην 

25%

Άλματα

50%

Ρίψεις

52%

Αντίθετα παρακολουθόντας την συμμετοχή των αθλητών μας στο τελευταίο ευρωπαϊκό Κ23 του 2017 διαπιστώνουμε ότι το  76,5% ΔΕΝ  είχαν αγωνισθεί, πριν από 4 χρόνια, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ18 (2013) γιατί δεν είχαν πιάσει τα όρια συμμετοχής!

Από τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται καθαρά ότι οι περισσότεροι από αυτούς που αγωνίστηκαν στα Π.Π. Κ18 δεν είχαν την ανάλογη αγωνιστική εξέλιξη.

Πολλές ερμηνείες μπορούν να δοθούν για αυτό το στοιχείο, αλλά πιστεύω ότι  σημαντικό ποσοστό παίζουν:

Α.  η πίεση του «συστήματος» για «πρόωρη απόδοση» των αθλητών που είχαν πιάσει τα όρια του ΣΕΓΑΣ, με βάση το υπάρχον πρόγραμμα αγωνισμάτων και αξιολόγησης των σωματείων – προπονητών.

Β. η έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής υποστήριξης σε αθλητές της αγωνιστικής κατηγορίας Κ20 και Κ23, με δεδομένο ότι δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια των αγωνιστικών διακρίσεων που προβλέπει ο σχεδιασμός.  

Ο Σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ θα πρέπει να προσφέρει ένα «αγκάλιασμα», μια «ομπρέλλα» στα παιδιά ηλικίας 19-22 χρόνων, που πιάνουν τα όρια των διεθνών ομοσπονδιών για τις κατηγορίες Κ20 και Κ23, ΟΧΙ με ετήσια αγωνιστική αξιολόγηση αλλά με 4ετή στήριξη.. Ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να βοηθήσει αυτά τα παιδιά και μέσω των χορηγών του, δια μέσου αναδοχής αθλητών ή αθλητικής υποτροφίας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο..

Πιο συγκεκριμένα η «ομπρέλλα» του ΣΕΓΑΣ για τους νέους, πέρα από τα υλικά στηρίγματα σε 4ετή βάση, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη παρουσία υπεύθυνου καθοδηγητή προπονητή (μέντορα). Προφανώς η προπονητική υποστήριξη του μέντορα θα επεκτείνεται και σε επιλεγμένους αθλητές-ταλέντα μικρότερων αγωνιστικών κατηγοριών. Ουσιαστικά θα πρέπει να υπάρχει μέντορας ανά ομάδα ομοειδών αγωνισμάτων ο οποίος θα επικουρεί το έργο του προσωπικού προπονητή παρέχοντας τον απαραίτητο χρόνο για διορθωτικές προπονητικές κινήσεις.. Ειδικά για αθλητές που έχουν επιβαρυνθεί με προπόνηση «πρωταθλητισμού» (δηλαδή εξειδικευμένη από την κατηγορία των ΠΠ-ΠΚ/Π-Κ) να δίνεται η δυνατότητα επί 1-2 χρόνια να κάνει προπόνηση βάσεων και αποκατάστασης αδύνατων σημείων ή τραυματισμών με την υποστήριξη της ομοσπονδίας. Δηλαδή ο αθλητής να μην χάνει την δυνατότητα να υποστηρίζεται από τον ΣΕΓΑΣ με κάλυψη ενοικίου-διατροφής, προπονητικές συγκεντρώσεις, ιατρική καλύψη κ.α. Προφανώς η μακροχρόνια αυτή πορεία θα αξιολογείται κάθε χρόνο, όχι για την αγωνιστική απόδοση, αλλά για την υλοποίηση των επι μέρους στόχων, που θα έχουν τοποθετηθεί από τον υπεύθυνο προπονητή του ΣΕΓΑΣ και θα υλοποιείται από τον ατομικό προπονητή. Στόχος θα είναι να αγωνισθεί μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις των Κ23 και Α-Γ.

Για την βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις, από την επόμενη περίοδο, με έμφαση στο θεσμικό πλαίσιο:               

  • για την προπονητική καθοδήγηση
  • για το αγωνιστικό πρόγραμμα
  • για το σύστημα αξιολόγησης προπονητών-σωματείων
  • για  την υποστήριξη των ταλαντούχων αθλητών από την αγωνιστική κατηγορία Κ20 και Κ23

Μόνο με δραστικές αλλαγές θα υπάρξει βελτίωση στην αγωνιστική εξέλιξη των νέων αθλητών όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες απώλειες. 

EDITORIAL

Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες