Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Τί κάνει το μαραθώνιο του Βερολίνου τόσο ελκυστικό

Published

on

Ο μαραθώνιος του Βερολίνου (BMW Berlin Marathon) είναι αγωνιστικά η κορυφαία διαδρομή των 42.195 μέτρων παγκοσμίως και σίγουρα, όχι άδικα. Η διοργάνωση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία ενός φούρναρη, του Χορστ Μίλντε, το 1974 με 289 συμμετέχοντες, έφτασε πέρυσι τις 43.852 συμμετοχές, με 39.101 εκ των αθλητών να τερματίζουν.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Από το 2006 είναι καταξιωμένη ως μία από τις έξι διαδρομές της διετούς σειράς World Marathon Majors (WMM) μαζί με τη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Σικάγο και το Τόκιο αλλά κυρίως είναι γνωστή ως η διαδρομή των δέκα παγκοσμίων ρεκόρ (επτά στους άνδρες και τρία στις γυναίκες). Μάλιστα, στις τελευταίες δέκα διοργανώσεις οι μέσοι όροι των επιδόσεων των πρώτων σε άντρες και γυναίκες είναι οι εξωπραγματικοί 2:04:00 και 2:21:02 αντίστοιχα. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτή την επιτυχία;

Η διαδρομή
Η τοπογραφία του Βερολίνου έχει συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία της διοργάνωσης μιας και όλη η διαδρομή διεξάγεται μεταξύ 37 και 53 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διαδρομή έχει από ελάχιστη έως μηδενική κλίση συγκριτικά με άλλους μαραθωνίους, γεγονός που την καθιστά αρκετά γρήγορη άρα και ελκυστική. Η ρυμοτομία της νεόδμητης – μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – πόλης ευνοεί τις μεγάλες ευθείες και οι στροφές της, αν και πολλές, είναι αρκετά ομαλές ώστε να μη χάνεται η ορμή των αθλητών. Επίσης, η επιφάνεια τρεξίματος στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι άσφαλτος, ένα υλικό που προτιμούν οι αθλητές αφού είναι αισθητά λιγότερο σκληρό από το τσιμέντο που παρουσιάζουν άλλες διαδρομές σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο καιρός
Η επιλογή του Σεπτεμβρίου για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης δεν θεωρείται τυχαία αφού οι καιρικές συνθήκες είναι ίσως ο πιο καθοριστικός αλλά και απρόβλεπτος παράγοντας. Η θερμοκρασία στο Βερολίνο τη συγκεκριμένη περίοδο κυμαίνεται από 12°C έως 18°C με τη μέση θερμοκρασία, τους 15°C, να είναι εντός του φάσματος βέλτιστης επίδοσης που έχουν καταδείξει οι διαχρονικές έρευνες (10°C – 16°C). Παράλληλα, επιλογή της συγκεκριμένης περιόδου εξασφαλίζει συνήθως την απουσία δυνατών ανέμων και ανεκτά επίπεδα υγρασίας για τρέξιμο.

Η πολιτική καθιέρωσης
Η διεύθυνση του διοργάνωσης με υπεύθυνο από το 2003 το γιο του ιδρυτή, Μάρκ Μίλντε, είχε θεσπίσει στρατηγικές πολιτικές με μακροπρόθεσμη στόχευση από τις αρχές του 21ου αιώνα. Ποντάροντας στο συγκριτικό πλεονέκτημα, τη γρήγορη διαδρομή, κινήθηκε προσωποκεντρικά προς ελίτ αθλητές που κυνηγούσαν το παγκόσμιο ρεκόρ (Χαϊλέ Γκεμπρεσιλασιέ 2007-2008) ώστε να καθιερωθεί στην παγκόσμια συνείδηση ως η διαδρομή των ρεκόρ. Με προπονητικούς όρους θα λέγαμε ότι η διαδρομή του Βερολίνου έγινε σταδιακά ο αγώνας-στόχος της χρονιάς τόσο για τα μεγάλα ονόματα όσο και για απλούς συμμετέχοντες, δημιουργώντας έντονο συναγωνισμό, προσφέροντας θέαμα, και ανεβάζοντας τις μετοχές της διοργάνωσης έναντι άλλων.

Τα κίνητρα
Παράλληλα με τη διεθνή καταξίωση, ορίστηκαν αγωνιστικά κίνητρα. Με ονομαστικό χορηγό-κολοσσό όπως η BMW, εξασφαλίστηκαν γενναιόδωρα χρηματικά έπαθλα για τους πρώτους. Ένα επιπλέον κίνητρο συμμετοχής ήταν η αναγνωρισιμότητα που πήρε από την αξιολόγηση του αγώνα ως σταθμό της σειράς World Marathon Majors το 2006, κατατάσσοντας τον ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο με το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την πλευρά της διοργάνωσης, επιστρατεύτηκαν μαραθωνοδρόμοι κλάσης ως λαγοί της κούρσας με προσχεδιασμένα περάσματα και ρυθμό και με μοναδικό σκοπό να οδηγήσουν το γκρουπ των ελίτ αθλητών σε τροχιά παγκοσμίου ρεκόρ.

Το ίδιο το Βερολίνο
Η φυσιογνωμία που λανσάρει η πρωτεύουσα της Γερμανίας ως παγκόσμιο αθλητικό κέντρο, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση πρωταθλημάτων σε πληθώρα διαφορετικών αθλημάτων, σμιλεύεται και από το μαραθώνιο του Βερολίνου. Με επίκεντρο τον μαραθώνιο διοργανώνεται μία εβδομαδιαία γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού με παράλληλους αγώνες, μουσικές συναυλίες και λοιπές εκδηλώσεις στην οποία συμμετέχουν ενεργά και οι ίδιοι οι πολίτες. Η άμεση σύνδεση θεατών και θεάματος επιτυγχάνεται με την επιλογή να πραγματοποιηθεί η διαδρομή αποκλειστικά εντός του αστικού ιστού: το παρευρισκόμενο πλήθος εμψυχώνει τους αθλητές με επευφημίες σε όλο το μήκος του αγώνα. Τέλος, με το δρομικό κίνημα να αναπτύσσεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο, το Βερολίνο και η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι στη σωστή κατεύθυνση για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου κομματιού της πίτας.

EDITORIAL

Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες