Connect with us

INTERVIEW

Τα χρυσά κορίτσια της ελληνικής κωπηλασίας

Published

on

Το 2018 στον ελληνικό αθλητισμό δεν υπήρξε άλλο δίδυμο που να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία σε διεθνής διοργανώσεις, Ολυμπιακού, παγκόσμιου και ευρωπαϊκού επιπέδου, όσο η Χριστινα Μπούρμπου και η Μαρία Κυρίδου. Τα χρυσά κορίτσια της ελληνικής κωπηλασίας.

συνέντευξη Πηνελόπη Γκιώνη
[email protected]

Τα δύο κορίτσια επέστρεψαν από τους Ολυμπιακούς νέων του Μπουένος Άιρες αλλά δε θα καθίσουν πολύ καθώς αναχωρούν για προετοιμασία στο υψόμετρο με το κλιμάκιο της Εθνικής ομάδας. Άλλωστε ο μεγάλος στόχος είναι οι Ολυμπιακοί του Τόκιο του 2020 για να εξαργυρώσουν τις φετινές επιτυχίας καθώς και την παρακαταθήκη των Αγώνων νέων στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.
Το 2018 θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά για το ζευγάρι Μπούρμπου-Κυρίδου, και τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης αφού κατέκτησαν τέσσερα χρυσά μετάλλια σε ευρωπαικό και παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων, ευρωπαικό πρωτάθλημα Κ23 και Ολυμπιακούς Αγώνες νέων ενώ κατέγραψαν και ένα παγκόσμιο ρεκόρ!
Με έναν μόνο χρόνο συνεργασίας οι νεαρές κωπηλάτριες κατάφεραν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να κατακτήσουν την κορυφαία επίδοση της κατηγορίας τους και να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Χριστίνα: Στην αρχή η συνεργασία μας δεν πήγαινε τόσο καλά, είχαμε κάποια προβλήματα. Δεν είχαμε συνηθίσει να δουλεύουμε μαζί και η δίκωπος είναι αρκετά δύσκολη εφ’ όσον είχα συνηθίσει και εγώ με ένα σταθερό πλήρωμα, για 2 χρόνια δεν είχα αλλάξει.

Ήμουν πλήρωμα με την Μαργαρίτα Γεωργούδη, από τον Βόλο, η οποία όμως λόγω ηλικίας δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα οπότε προέκυψε η και συνεργασία μου με την Μαρία. Δεν αργήσαμε να το βρούμε, τώρα είμαστε πολύ καλά

Μαρία: Ήμουν τρίτη σε επίδοση, πίσω από την Γεωργούδη, οπότε κατά κάποιον τρόπο μπήκα στην θέση της. Ήταν η πρώτη μου χρονιά στο μεγάλο κουπί και ήταν δύσκολο στην αρχή από πολλές απόψεις. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός και να σκέφτεσαι ίδια με τον συναθλητή σου, πρέπει να «βρείτε την βάρκα» για να είστε καλό πλήρωμα. Μετά από μερικούς μήνες το βρήκαμε πολύ καλά και πλέον συνεργαζόμαστε άψογα.

Το επιτυχημένο αυτό δίδυμο κατάφερε σημαντικές διακρίσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν μια ως την πιο δύσκολη και αυτή είναι η πρωτιά στους Ολυμπιακούς
Χριστίνα: Το πιο δύσκολο μετάλλιο ήταν αυτό των Ολυμπιακών, λόγω απόστασης. Είχαμε μόνο 500μ., αντί των 2χλμ. που έχουμε συνηθίσει, και δεν είχαμε τον χρόνο να κάνουμε πολλά. Στην κούρσα προχωρούσαμε όλες σχεδόν μαζί και ήταν πολύ αγχωτικό. Όπως και στον τερματισμό, δεν ξέραμε αν είχαμε κερδίσει, δεν ήταν ξεκάθαρο και ήταν μεγάλο το άγχος. Παρ’ όλο που τα πληρώματα της δεύτερης και τρίτης θέσης τα έχουμε κερδίσει ξανά, εκεί ήταν διαφορετικό, τερματίσαμε μαζί

Σε μια τόσο μεγάλη και γεμάτη από επιτυχίες χρονιάς, ποιο είναι το αγαπημένο τους μετάλλιο από όλα όσα κέρδισαν;
Μαρία: Αγαπημένο μας μετάλλιο είναι του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το περιμέναμε παραπάνω καιρό, είχαμε προπονηθεί παραπάνω και, ίσως, το θέλαμε περισσότερο. Κάναμε και το παγκόσμιο ρεκόρ, δεν το περιμέναμε και δεν ήταν λίγο για εμάς. Μετά το παγκόσμιο ήταν λίγος ο χρόνος για το Μπουένος Άιρες και δεν προλάβαμε μάλλον να καταλάβουμε σε τι διοργάνωση αγωνιζόμαστε. Ίσως για το Μπουένος Άιρες να φταίει που στον τερματισμό φτάσαμε όλες μαζί και δεν ξέραμε αν έπρεπε να χαρούμε ή όχι, είχαμε πολύ μικρή διαφορά από τα άλλα πληρώματα.

Για νεαρούς πρωταθλητές, πάντα ο μεγάλος στόχος είναι οι Ολυμπιακοί, έτσι και με τις κωπηλάτριες. Αν και μόλις 18 ετών (σχεδόν), το Τόκιο 2020 είναι ο νούμερο ένα στόχος αυτή την στιγμή.
Χριστίνα: Γνωρίζουμε πως είναι δύσκολο γιατί είμαστε μικρές, μπορεί να μην προλάβουμε αλλά θα το κυνηγήσουμε. Αν καταφέρουμε να πάρουμε την πρόκριση θα είμαστε, λογικά, οι μικρότερες αφού συνήθως στην κωπηλασία αυτοί που πρωταγωνιστούν είναι σε ηλικίες γύρω των 24.

Η εμπειρία, βέβαια, θα είναι πολύτιμη καθώς δεν έχουμε αγωνιστεί ξανά με γυναίκες παρά μόνο με όσες είναι κοντά στην ηλικία μας. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερη δύναμη, θα είναι διαφορετικά. Ελπίζουμε να πάρουμε την πρόκριση.

Πολλοί πρωταθλητές, από διάφορα αθλήματα, αποφασίζουν να φύγουν από την Ελλάδα και να ταξιδέψουν για τις ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να ανέβουν επίπεδο αγωνιστικά, καθώς το αμερικάνικο σύστημα έχει αποδείξει πολλές φορές πόσο αποτελεσματικό είναι. Η Μαρία Κυρίδου, αν και νεαρή έχει στο μυαλό της ένα πλάνο αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Μαρία: Η αδερφή μου (Αννέτα Κυρίδου) έχει ήδη πάει στις ΗΠΑ για μία χρονιά και θα συνεχίσει εκεί. Σκέφτομαι πως θα μπορούσα να φύγω μετά το 2020, να πάω στην αδερφή μου, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρη ακόμη.
Χριστίνα: Δεν είμαι σίγουρη τι θα κάνω. Έχω δηλώσει ότι θα είμαι στο πανεπιστήμιο Μακεδονία φέτος αν και δεν θα πάω ακόμη, θα συνεχίσω τις προπονήσεις. Ίσως μετά το 2020 να δω καλύτερα τα πράγματα, είναι όλα ανοιχτά.

Την περασμένη χρονιά το δίδυμο Μπούρμπου – Κυρίδου είχαν φουλ σεζόν με 7 αγώνες και 7 χρυσά, χάνοντας, μάλιστα, κάποιες διοργανώσεις λόγω φόρτου (ευρωπαικό και παγκόσμιο πρωτάθλημα Α/Γ). Φέτος, ξεκινούν τέλη Απριλίου με το πανελλήνιο και συνεχίζουν με τα παγκόσμια κύπελλα καθώς και τα διεθνή κυνηγώντας το όνειρο για το Τόκιο.

EDITORIAL

Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες