Connect with us

EDITORIAL

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου

Published

on

Ο μεγαλύτερος αγώνας της χρονιάς, τόσο από πλευράς όγκου συμμετοχής όσο και κύρους, είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Παράλληλα διεξάγεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα το οποίο και φέτος προβλέπεται συναρπαστικό έστω και αν οι επιδόσεις έχουν μείνει στάσιμα μέτριες. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι αγώνας όπου ο στόχος είναι η θέση και όχι η επίδοση. Σήμερα θα κάνουμε μια εκτίμηση για τον αγώνα, τόσο όσον αφορά τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

του Γιάννη Δαγκόλου
προπονητής στίβου

Για να κάνουμε μια αντικειμενική εκτίμηση και πιο ασφαλή πρόγνωση θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν κάποια βασικά στοιχεία στοιχεία του αγώνα. Καταρχήν τη μορφολογία της διαδρομής αφού ειδικά η κλασική είναι ένας μαραθώνιος με ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεύτερον τους συμμετέχοντες (επίπεδο, επιδόσεις, προηγούμενες συμμετοχές στον μαραθώνιο και ειδικά στην κλασική διαδρομή).
Φέτος στους άνδρες, εκτός από τον Γιώργο Μενή που απουσιάζει για τους γνωστούς λόγους, είναι παρόντες όλοι οι υπόλοιποι εκτός του Γιάννη Ζερβάκη. Στις γυναίκες οι απουσίες είναι πολλές και τρανταχτές αφού λείπουν για διαφορετικούς λόγους αθλήτριες όπως οι Ρεμπούλη, Ρήγα, Βλαχάκη, Πριβιλέτζιο ενώ δεν θα συμμετάσχει η Παππά που δοκίμασε τον πρώτο της μαραθώνιο πριν από έναν μήνα. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή και της Ντενίζ Δημάκη που έτρεξε πριν από μερικές μέρες μαραθώνιο στο εξωτερικό ενώ και η Σόνια Τσεκινη προέρχεται από τραυματισμό.
Το επόμενο στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υποψιν μας είναι οι καιρικές συνθήκες καθώς προβλέπεται πολύ υγρασία της τάξεως του 80-85%. Αυτό ευνοεί αθλητές που από την φύση τους αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες αλλά κυρίως έχουν μικρή επιφάνεια σώματος (από τους Έλληνες ελίτ τέτοιοι είναι ο Καραΐσκος και ο Γκελαουζος για παράδειγμα).
Άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υποψιν μας είναι ο σωματότυπος και η τεχνική τρεξίματος που έχει μεγάλη σημασία για τα τελευταία κατηφορικά χιλιόμετρα. Στην ανηφόρα απαιτείται πολύ καλή ειδική δύναμη στα πόδια αλλά και μικρό σωματικό όγκο γιατί αυξάνεται το ενεργειακό κόστος ειδικά για μυώδεις αθλητές. Αντίθετα τα τελευταία κατηφορικά χιλιόμετρα ευνοούν αθλητές με καλή συχνότητα και καλούς χρόνους στην πίστα σε μικρότερες αποστάσεις όπως τα 10 χιλιόμετρα.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν θεωρώ ότι θα μπορούσα να βαφτίσω φαβορί τους Γκελαούζο και Καραΐσκο – με μείον την συμμετοχή σε μαραθώνιο πριν 4 μήνες – κατά πρώτον και μετά τους Μερούση και Θεοδωρακάκο με πολύ εμπειρία στη συγκεκριμένη διαδρομή αλλά και με τα ντεζαβανταζ που αναφέρω παραπάνω από φυσιολογικής άποψης έχοντας όμως μεγάλη εμπειρία και οι δύο από τις προηγούμενες συμμετοχές τους. Σαν αουτσάιντερ αφήνω έναν αθλητή που γνωρίζω από πρώτο χέρι αφού τον γύμναζα για 4+ χρόνια τον Χαράλαμπο Πιτσώλη που αν και νέος και με μικρή εμπειρία στον μαραθώνιο αφού αυτός θα είναι μόλις ο δεύτερος του έχει τα φόντα να κάνει την έκπληξη και να αποτελέσει μια καλή ελπίδα για το μέλλον.
Προβλεπόμενος χρόνος 2.26’+ για τον πρώτο αθλητή ίσως πάνω από 2:30’ ο τρίτος.

Ανοιχτός ο αγώνας των γυναικών
Στις γυναίκες όλες οι συμμετέχουσες είναι θεωρώ στο ίδιο επίπεδο. Η Ελευθερία Πετρουλάκη που τρέχει τον πρώτο της μαραθώνιο μπορεί να έχει τους καλύτερους χρόνους σε μικρότερες αποστάσεις αλλά θα καταλάβει τη διαφορά του να τρέχεις μαραθώνιο από το να γυμνάζεσαι για το μαραθώνιο κατά την διάρκεια της κούρσας. Από τις υπόλοιπες θα έδινα ένα μικρό προβάδισμα στην Φωτεινή Δαγκλή αφού γυμνάζεται με στόχο αυτό τον αγώνα πολύ στοχευμένα το τελευταίο διάστημα ενώ η Γλυκερία Τζιατζιά προέρχεται από τραυματισμό και η κατάσταση της είναι άγνωστη. Η Στεφανία Λεοντιάδου έτρεξε μαραθωνιο πριν από δύο μήνες περίπου στο Βερολίνο σε 2:44. Λόγω σωματότυπου και σωματοδομής δεν ευνοείται από τη μορφολογία της διαδρομής, ενώ δε γνωρίζουμε αν και πόσο την εχει επηρεάσει ο προηγούμενος μαραθώνιος. Γενικά θα λέγαμε είναι μια ανοιχτή κούρσα που θα κριθεί σε χρόνο πιθανόν πάνω από το 2:50’ ενώ δεν θα μου προκαλέσει εντύπωση αν η τρίτη θέση κριθεί κοντά στις 3 ώρες!
Δεν έμειναν παρά μερικές μέρες για να δούμε αν θα πέσουμε μέσα στις προβλέψεις μας.

EDITORIAL

Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες