Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Πανελλήνιος ΓΣ: Η μήτρα του οργανωμένου ελληνικού αθλητισμού

Published

on

Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος λέγεται και ο Σύλλογος των Ολυμπιονικών. Με έτος ίδρυσης το 1891, μετρά 127 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στον οργανωμένο ελληνικό αθλητισμό, του οποίου ουσιαστικά αποτελεί τη μήτρα. Για την ιστορία του συλλόγου, την πορεία του μέχρι και σήμερα αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα μιλήσαμε με τον Αλέξη Αλεξόπουλο, σπουδαίο αθλητή (πρώην πλέον) στίβου του ΠΓΣ και σημερινό του πρόεδρο.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η ιστορία αποδεικνύει ότι η συνεισφορά του Πανελληνίου στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και στην ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ήταν πολύ μεγάλη, πάντα στο βαθμό που αναλογεί σε έναν αθλητικό σύλλογο στη διοργανώτρια χώρα. Άλλωστε, ο Δημήτρης Βικέλας, μέλος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, ήταν πρωτεργάτης του Ολυμπιακού κινήματος με τη συμμετοχή του στο καθοριστικό συνέδριο του 1894 στο Παρίσι, αλλά και ο πρώτος πρόεδρος της τότε νεοϊδρυθείσας και τώρα πανίσχυρης ΔΟΕ.
Προσωπική θέση του κ. Αλεξόπουλου είναι ότι ο ΠΓΣ οφείλει, μέσα από το σωζόμενο αρχείο, να αναδείξει την Ιστορία του, που σηματοδοτεί και την αρχή του οργανωμένου ελληνικού αθλητισμού, και όλοι εμείς οφείλουμε να ακούσουμε ιστορίες που είναι καταγεγραμμένες. Ο αθλητισμός, όπως λέει, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, όπως και η ιστορία του.
Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, ο Πανελλήνιος πέρασε μία περίοδο μεγάλων διακρίσεων, κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ενώ από το ’86 και μετά πέρασε στα χρόνια της κυριαρχίας του κυρίως στο στίβο, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Κώστα Παπαναστασίου. Ένας ρομαντικός του αθλητισμού και ιδιαίτερα του στίβου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αλεξόπουλος. Μνημονεύεται ως ο αθλητικός πατέρας εκείνης της γενιάς, από τα μέλη της οποίας αποτελείται η σημερινή διοίκηση. Προς τιμήν του, θέλησαν να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές το αθλητικό –αλλά και κοινωνικό- ήθος που μετέδωσε σε εκείνους.

Η εποχή Κυριακού
Το 1996 ο Μίνωας Κυριακού, παλιός αθλητής του συλλόγου, δείχνει ενδιαφέρον για να επενδύσει στο σύλλογο, πράγμα που σηματοδοτεί μεγάλη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του: αποκτά μία επαγγελματική εικόνα και οργάνωση, με τον όμιλο ANTENNA να αναλαμβάνει την προώθηση και την προβολή του. Σε αυτό το διάστημα που συμπίπτει με τα χρυσά χρόνια του ελληνικού στίβου, ο ΠΓΣ μέσω του επενδυτή του επωφελήθηκε με νέες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, μεταγραφές αθλητών κ.α., αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα του. Ως αποτέλεσμα, είχε σημαντικές επιτυχίες σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα όπως για παράδειγμα ο στίβος, το βόλεϊ αντρών και γυναικών και το μπάσκετ ανδρών.
Στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και με την οικονομική κρίση στον ορίζοντα, ο Κυριακού αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΠΓΣ, αφήνοντας πίσω του οικονομικά χρέη και εκκρεμότητες που σημάδεψαν το πιο μαύρο ίσως κεφάλαιο της ιστορίας του ΠΓΣ.

Σωτηρία εκ των… έσω
Με το σύλλογο να φλερτάρει με το λουκέτο, πολλοί παλιοί αθλητές αποφάσισαν να επαναδραστηριοποιηθούν, από άλλα πόστα αυτή τη φορά. Από το 2010 μέχρι τις αρχές του 2018 ο ΠΓΣ λειτουργούσε με διοικήσεις πρωτοδικείου οι οποίες, παρά τις προσπάθειες, δεν κατάφεραν να βρουν βιώσιμες λύσεις σε βασικά προβλήματα. Η ύφεση πυροδότησε εμφύλιο πόλεμο και ένα κλίμα γενικότερης αστάθειας στη διοίκηση του συλλόγου.
Όταν ορίστηκε από το πρωτοδικείο διοίκηση με πλειοψηφία των αθλητών τον Ιανουάριο του 2018, έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθερότητα: προκηρύχθηκαν εκλογές ώστε να προκύψει αιρετή διοίκηση με διαφανείς διαδικασίες. Από την εκλογή της παρούσας διοίκησης το Φεβρουάριο του 2018 (στην οποία πλειοψηφούν οι παλιοί αθλητές όπως ο πρόεδρος κ. Αλεξόπουλος) μέχρι και σήμερα, ο σύλλογος των Ολυμπιονικών λειτουργεί σε καθεστώς εύθραυστης σταθερότητας.
«Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη διότι οικονομικά δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανένας, αλλά και ηθικά δεν υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται το μέγεθος και την ιστορική αξία του Πανελληνίου. Αυτή η αίσθηση ήθους και ευθύνης απέναντι στον αθλητισμό και την ιστορία του, ως αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού, πιστεύω ότι είναι σε λήθαργο στην ελληνική κοινωνία. Δεν πιστεύω όμως ότι έχει πάψει να υπάρχει».
Συμπληρωματικά, αναλαμβάνει και μερική ευθύνη εκ μέρους του συλλόγου, αναφέροντας ότι οι προηγούμενες διοικήσεις στο σύνολο τους δεν έπεισαν, ίσως, τον κόσμο ότι ενέργησαν και οι ίδιες με ήθος και σεβασμό.
Βασικός στόχος λοιπόν της παρούσας διοίκησης είναι ακριβώς αυτό: να καθαρίσει το όνομα του Πανελληνίου από σκοπιμότητες και λάθη του παρελθόντος και να διοικήσει με μοναδικό γνώμονα το καλό των αθλητών και του συλλόγου.

EDITORIAL

Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες