Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Το χρονικό της διαμάχης μεταξύ ISL – FINA

Published

on

Με την κόντρα μεταξύ της λίγκας των αθλητών και την παγκόσμια ομοσπονδία να συνεχίζεται, αξίζει να δούμε την πορεία αυτής της διαμάχης μαζί με τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

• Το άθλημα της κολύμβησης βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μόνο για 8 μέρες κάθε τέσσερα χρόνια, όσο διαρκούν δηλαδή οι αγώνες των Ολυμπιακών. Οι ελίτ αθλητές υπαμείβονται σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλουν και την εμπορική αξία της εικόνας τους.

• Ο Κονσταντίν Γκριγκορίσιν, ένας δισεκατομμυριούχος Ουκρανός επιχειρηματίας, σχεδιάζει τη δημιουργία επαγγελματικής λίγκας με σκοπό τη βέλτιστη ανάδειξη του αθλήματος και την εξασφάλιση σημαντικής μερίδας χρημάτων για τους αθλητές.

«Έχουν το ίδιο ή και περισσότερο ταλέντο με τους καλύτερους παίκτες του NBA ή του ποδοσφαίρου. Ένας κολυμβητής όμως στο επίπεδο του Λε Μπρον Τζέιμς παίρνει 1000 φορές πιο λίγα χρήματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε. Επίσης, θα έπρεπε να είναι από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα παγκοσμίως και κανείς δε δείχνει να το γνωρίζει ή να το καταλαβαίνει πέρα από τους ειδικούς και τους γνωστούς/συγγενείς των κολυμβητών. Βλέποντας τη βαρετή τελετή και μορφή, τις ομιλίες από γραφειοκράτες, άρχισα να σκέφτομαι πώς μπορεί να αλλάξει όλο αυτό»

• Κάνοντας πρώτα δοκιμές με συναντήσεις στις μικρές κατηγορίες, καταλήγει σε μία μορφή βασισμένη σε ομάδες και σε ετήσια σειρά μίτινγκ, στην οποία θα συναγωνίζονται οι καλύτεροι κολυμβητές του κόσμου. Με το νέο του φορέα να λέγεται International Swimming League (ISL) και μία επιτυχημένη πιλοτική διημερίδα στη Ρώμη το 2017, σχεδιάζει την πρώτη διοργάνωση του 2018 στο Λας Βέγκας, ερχόμενος σε διαπραγματεύσεις με την κολυμβητική ομοσπονδία των ΗΠΑ.

• Η FINA, ενοχλημένη από αυτή την πρωτοβουλία, μπλοκάρει τις προσπάθειες καθιέρωσης της λίγκας, απειλώντας εθνικές ομοσπονδίες και συμμετέχοντες αθλητές με κυρώσεις και αποκλεισμό 1-2 χρόνων για συμμετοχή σε μη εγκεκριμένη διοργάνωση. Η εθνική ομοσπονδία των ΗΠΑ ζητάει διαβεβαιώσεις ότι η FINA προτίθεται να συνεργαστεί με την ISL, σταματώντας ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις.

• Μετά το ναυάγιο του Λας Βέγκας οι υπεύθυνοι της ISL απευθύνονται στην ιταλική ομοσπονδία για τη διοργάνωση μίτινγκ στο Τορίνο και μάλιστα προλαβαίνουν να υπογράψουν συμφωνίες με 50 επιφανείς κολυμβητές. Με εκβιαστικές κινήσεις και έμμεσες απειλές προς του κολυμβητές, το μίτινγκ ακυρώνεται το Νοέμβριο.

• Η απάντηση όμως αυτή το φορά έρχεται μέσω των ίδιων των αθλητών (Σιλντς, Άντριου και Χόσου) υπό τη μορφή μήνυσης προς τη FINA, με την κατηγορία της επιβολής μονοπωλίου. Παράλληλα, καταθέτει μήνυση και η λίγκα των αθλητών.
Μέρος της μήνυσης αναφέρει τα εξής : «Η FINA καταχράται την παγκόσμια επιρροή της για να αποτρέψει τις οργανώσεις εκτός του κύκλου της από το να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για εκατοντάδες κολυμβητές παγκοσμίου κλάσης και τα εκατομμύρια των φαν τους ανά τον κόσμο. Αντιλαμβάνεται ότι μία ελεύθερη αγορά στους αγώνες κολύμβησης κορυφαίου επιπέδου θα της σταθεί εμπόδιο στο να συνεχίσει να οικειοποιείται τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη που δημιουργούν οι κολυμβητές»

• Η παγκόσμια ομοσπονδία δεν απαντάει επίσημα και αρκείται σε γενικόλογες δηλώσεις ότι παραμένει ανοιχτή σε προτάσεις που ενισχύουν -και δεν κοντράρουν- το υπάρχον και σχεδιασμένο αγωνιστικό καλεντάρι παρέχοντας περαιτέρω ευκαιρίες στους αθλητές, ιδανικά, με τρόπο που ωφελεί το σύνολο του αθλήματος. Αρνείται όμως τις κατηγορίες περί απειλής, ισχυριζόμενη ότι το μόνο που είπε αφορούσε στη με αναγνώριση των επιδόσεων. Αρνείται επίσης ότι ζήτησε 43.3 εκατομμύρια από την ISL, όπως αναφέρει η μήνυσή εκ μέρους της λίγκας, και αντιστρέφει την κατηγορία.
Ο Γκριγκρίσιν αναφέρει: «Δεν είμαι σίγουρος γιατί η ISL πρέπει να πληρώσει τη FINA αν εκείνη δε δίνει απτές υπηρεσίες που μπορούν να ενισχύσουν τις διοργανώσεις μας. Πρέπει να φέρει μία προστιθέμενη αξία σε όλο αυτό, και όχι να πάρει χρήματα απλά για να μην είναι εμπόδιο. Σε αυτή την περίπτωση είναι καθαρός εκβιασμός».

• Μέσα στο Δεκέμβρη, η ISL καλεί τους αθλητές σε συνέδριο στο Λονδίνο για διαβούλευση. Σημαντικό θέμα συζήτησης αποτελεί η δίκαιη διανομή των κερδών ανάμεσα σε φορείς και αθλητές. Παρά την έντονη απειλή του αποκλεισμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σχεδιάζει ένα σύστημα αγώνων μεταξύ 300 αθλητών χωρισμένων σε 12 ομάδες, υπόσχεται πάνω από 2,6 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματικά έπαθλα και στοχεύει στην διεξαγωγή 15 μίτινγκ στην παρθενική της χρονιά.

• Λίγες μέρες μετά η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοινώνει και αυτή νέα σειρά αγώνων. Τα λίγα στοιχεία που δημοσιοποίησε μαρτυρούν ότι θα ξεκινήσει την άνοιξη σε τρία μέρη, θα βασίζεται σε ομάδες και σε συμμετοχή με πρόσκληση, ενώ υπάρχει και η υπόσχεση για 3,5 εκατομμύρια σε χρηματικά έπαθλα και πριμ εμφάνισης.
Ο πρόεδρος της Χούλιο Μαλιόνε είπε: «Με τη δημιουργία αυτής της επιπρόσθετης κορυφαίας διοργάνωσης, η FINA θα σκηνοθετήσει ένα αληθινό σόου κολύμβησης στο οποίο η παρουσίαση του αθλήματος και η προώθηση των σταρ θα είναι σημεία-κλειδιά για την επιτυχία του».

• Η ISL βλέπει αυτή την κίνηση ως την ύστατη προσπάθεια της παγκόσμιας ομοσπονδίας να αποκλείσει άλλες οντότητες από το μονοπώλιό της, προτείνοντας ένα κακέκτυπο της μορφής που πρότεινε η ίδια.
Ο Μάικλ Άντριου, ένας από τους αθλητές που κατέθεσαν μήνυση στη FINA είπε: «Υπάρχουν τόσα άτομα που αγαπάνε την κολύμβηση πράγμα που φαίνεται και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου είναι ανάμεσα στα δημοφιλέστερα αθλήματα μαζί με το στίβο. Οι αθλητές όμως παίρνουν φραγκοδίφραγκα σε σχέση με τα κέρδη που σημειώνονται από αυτή τη δημοφιλία. Απλά, δεν είναι σωστό».

EDITORIAL

Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες