Connect with us

TOP

4 αθλητές, 4 πανελλήνια ρεκόρ, 11 μετάλλια

Published

on

Το ελληνικό επί κοντώ ζει πολύ μεγάλες στιγμές. Τέσσερις αθλητές μας έχουν καθιερωθεί στην κορυφή του κόσμου με το 2016 να προδιαγράφεται ευοίωνο και πλούσιο σε πολύτιμα… μεταλλεύματα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Χθες στον Κλερμόν, σε έναν αγώνα που θα τον ξαναδούμε με την ίδια σύνθεση σε λίγες μέρες στο παγκόσμιο του κλειστού στο Πόρτλαντ και τον Αύγουστο στο Ρίο, ο Κώστας Φιλιππίδης κατέλαβε την 3η θέση κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 5.84μ. Τί σημαίνει αυτή η επίδοση; Πέρα από το γεγονός πως είναι η κορυφαία που έχει γίνει ποτέ από Έλληνα στον κλειστό στίβο, κατατάσσει τον αθλητή του Δημήτρη Κυτέα στο Νο4 παγκοσμίως για το 2016. Επίσης είναι επίδοση που δίνει μετάλλιο σε οποιαδήποτε διοργάνωση.
Με τον Ρενό Λαβιλενί στη μέρα του (όπως συνέβη χθες) να είναι ασυναγώνιστος, σοβαρότερος αντίπαλος για τους Φιλιππίδη είναι ο Σον Μπάρμπερ καθώς είναι ο πιο σταθερός από τους υπολοιπους επικοντιστές (Χόλζντεπε, Μπραζ, Πολωνούς και Αμερικανούς). Ο Έλληνας πρωταθλητής επιδεικνύει εξαιρεττική σταθερότητα στα άλματα του και φέτος δείχνει καλύτερα από ποτέ.
Το 2014 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στον κλειστό, με άλμα στο 5.80μ. Στο Σόποτ είχε ταξιδέψει έχοντας κορυφαία επίδοση το 5.77μ. που είχε κάνει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού (14/2). Ένα χρόνο αργότερα, ο κλειστός δεν του πήγε όπως το περίμενε καθώς ταξίδεψε στην Πράγα για το ευρωπαϊκό του κλειστού έχοντας κάνει 5.71μ. και πάλι στο πανελλήνιο του κλειστού (20/2), για να κάνει τελικά στο ευρωπαϊκό 5.75μ. μένοντας εκτός μεταλλίων.
Φέτος είναι σταθερός σε άλματα πάνω από το 5.70μ. και μέχρι στιγμής έχει 5.84μ. Έχει κάνει δηλαδή πανελλήνιο (και φυσικά ατομικό ρεκόρ) πριν από μεγάλο αγώνα. Προτού ταξιδέψει στο Πόρτλαντ, θα συμμετάσχει σε ακόμα ένα μίτινγκ (Ρίο) και δεν αποκλείεται να βελτιώσει και άλλο την επίδοση του.
Έχοντας τρεις μεγάλες διοργανώσεις μπροστά του (παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, Ολυμπιακούς), ο Φιλιππίδης είναι στα φαβορί για μετάλλιο και στις τρεις διοργανώσεις.

Ο εμφύλιος δίνει μετάλλια
Αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό γυναικείο επί κοντώ φέτος, είναι πραγματική τύχη για τον ελληνικό αθλητισμό. Δύο αθλήτριες παγκοσμίου επιπέδου ξεκινούν ως φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πόρτλαντ, είναι τα απόλυτα φαβορί για το ευρωπαϊκό ανοιχτού στο Άμστερνταμ (από τη στιγμή που απουσιάζουν οι Ρωσίδες) και υποψήφιες για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο.
Η Νικόλ Κυριακοπούλου έχει κάνει το κορυφαίο ξεκίνημα της καριέρας της στον κλειστό. Έκανε πανελλήνιο ρεκόρ με 4.81μ. στις 17 Φεβρουαρίου και αυτή τη στιγμή είναι το Νο4 στον κόσμο.
Τρεις μέρες αργότερα, η Κατερίνα Σταφανίδη πέρασε το 4.90μ. πήρε το απόλυτο πανελλήνιο ρεκόρ, έγινε η 4η καλύτερη επικοντίστρια όλων των εποχών παγκοσμίως και το Νο2 φέτος στον κόσμο.
Λαμβάνοντας υπόψη πως το Νο1, η Τζένιφερ Σουρ θα απέχει από το παγκοσμιο του Πόρτλαντ (όπως έχει δηλώσει η ίδια), έχουμε το Νο1 και το Νο3. Η Αμερικανίδα Ντέμι Πέιν η οποία φέτος έχει κάνει 4.90μ., 4.88μ. και 4.80μ. είναι η μεγάλη αντίπαλος των δύο Ελληνίδων αλτριών. Η Μούρερ έχει κάνει δύο αγώνες και δεν έδειξε ότι είναι σε καλή κατάσταση, μένοντας στο 4.71μ. Η Σίλβα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τους αγώνες και ακόμα δεν είναι γνωστό αν η Κουβανή θα αγωνιστεί ή όχι στον κλειστό. Αν την δούμε στα starting lists του παγκόσμιου, σημαίνει ότι είναι καλά και θα είναι η δεύτερη μεγάλη αντίπαλος για το ελληνικό δίδυμο.
Με τις αλλαγές στα κοντάρια και την τακτική στα άλματα (ξεκίνημα από ψηλότερα για να αποφευχθεί η κόπωση) Στεφανίδη και Κυριακοπούλου είναι βέβαιο ότι θα ανέβουν ακόμα πιο ψηλά. Όσον αφορά στο παγκόσμιο του Πόρτλαντ, η Στεφανίδη έχει το τρομερό πλεονέκτημα του εντός έδρας. Ακολουθώντας έξυπνη τακτική δεν έκανε κανένα ταξίδι στην Ευρώπη και θα αποφύγει την υπερατλαντική ταλαιπωρία για να φτάσει στο Πόρτλαντ. Επίσης, ακολουθεί το αμερικάνικο σύστημα στην προετοιμασία. Οι Αμερικανοί δίνουν μεγάλη έμφαση στον κλειστό στίβο και φροντίζουν να κάνουν προετοιμασία για να είναι έτοιμοι για αγώνες από τον Δεκέμβριο, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που αργούν ένα μήνα.
Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Ελλάδα θα κάνει το 1-2. Μένει να δούμε σε αυτήν την ελληνική μονομαχία ποια θα είναι η νικήτρια. Στους Ολυμπιακούς τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εκεί ενδεχομένως επιστρέφουν και οι Ρωσίδες, θα υπάρχει σίγουρα η Σίλβα ενώ η Μούρερ θα δώσει τον τελευταίο αγώνα της καριέρας της, μπροστά στους συμπατριώτες της, όπως και η Ισινμπάεβα. Ο συγκεκριμένος αγώνας θα είναι ιστορικός για το άθλημα. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μείνει στην ιστορία και για την Ελλάδα.

Ο Καραλής των δύο μεταλλίων
Το ερχόμενο καλόκαίρι, ο Εμμανουήλ Καραλής έχει πολλές πιθανότητες να πετύχε κάτι πραγματικά μοναδικό. Να γίνει ο πρώτος που θα καταφέρεί να κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, αγωνιζόμενος σε διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, ενώ δεν αποκλείεται να καταφέρει να αγωνιστεί και στην πρώτη της καριέρας του ως… άνδρας.
Την αρχή θα κάνει 14-17 Ιουλίου στην Τιφλίδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων. Μία εβδομάδα αργότερα (19-24 Ιουλίου), στο γούρικο για την Ελλάδα Μπίνγκοζ της Πολωνίας, θα αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων. Έχοντας πιάσει τα όρια και για τις δύο κατηγορίες, αυτή τη στιγμή, με το 5.53μ. που έκανε στο πανελλήνιο κλειστού στίβου είναι ο Νο1 παίδας αλλά και έφηβος στον κόσμο. Ο μοναδικός που απειλεί τον 16χρονο Έλληνα και στις δύο κατηγορίες (προς το παρόν) είναι ο Σουηδός, Αρμάντ Ντουπλαντίς που έχει κάνει 5.50μ. Οι δυο τους θα είναι αντίπαλοι για τα επόμενα 15 χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας κάνει την αρχή πέρσι, στο παγκόσμιο του Κάλι.
Ο Καραλής είναι από τα φαβορί για μετάλλιο και στις δύο διοργανώσεις (αυτή τη στιγμή για το χρυσό) και δεν αποκλείεται μέχρι το καλοκαίρι να περάσει και το 5.60μ. εξασφαλίζοντας έτσι και το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των ανδρών στο Άμστερνταμ (6-20 Ιουλίου). Βέβαια το πιο πιθανό είναι να μην αγωνιστεί στο Άμστερνταμ για να αποφύγει την ταλαιπωρία των ταξιδιών, όμως με αυτόν τον απίθανο πιτσιρικά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/