Connect with us

TOP

8.000.000€ το κέρδος του Γκροσέτο από το Κ20

Published

on

Όταν στην Ελλάδα 21 χρόνια μετά τη διοργάνωση παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου, 37 άτομα καλούνται να επιστρέψουν περισσότερα από 12.000.000 που προκύπτουν από κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, στη μικρή ιταλική πόλη του Γκροσέτο των 80.000 κατοίκων πανηγυρίζουν για τα 8.000.000 που έμεινε στην τοπική οικονομία μετά τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων – νεανίδων το 2017.

Αποτελεί γεγονός, πως τα πάρτι των προηγούμενων ετών (να ‘ναι καλά το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα) με τις σπατάλες εκατομμυρίων σε αθλητικές διοργανώσεις που πάντα είχαν οικονομική ζημιά, δεν μπορούν να επαναληφθούν. Τουλάχιστον στις διοργανώσεις του στίβου, τόσο η παγκόσμια (IAAF) όσο και η ευρωπαϊκή (ΕΑΑ) ομοσπονδία έχουν θέσει πολύ αυστηρά πλαίσια για να προστατεύσουν το προϊόν τους, αλλά και τους διοργανωτές.
Στην έρευνα που έγινε στην πόλη του Γκροσέτο μετά τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων – νεανίδων και τη δημοσιεύει η ΕΑΑ, προέκυψε πως το όφελος της τοπικής κοινωνίας, της περίφέρειας αλλά και κατ’ επέκταση της εθνικής, ξεπέρασε τα 8.000.000 ευρώ που προέκυψαν από μία διοργάνωση στίβου τεσσάρων ημερών.
Η έρευνε πραγματοποιήθηκε από την ιταλική ομοσπονδία στίβου για να ισχυροποιήσει το επιχείρημα ότι τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από τη φιλοξενεία μιας μεγάλης διοργάνωσης, είναι μεγάλα.
Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

– διαπιστεύστηκαν για τη διοργάνωση 2.759 άτομα από τα οποία τα 1.799 ήταν αθλητές, προπονητές, ιατρικά τιμ και παράγοντες ομοσπονδιών. Το σύνολο των μελών της οργανωτικής επιτροπής, οι επίσημοι της ιταλικής ομοσπονδίας, οι κριτές, οι τεχνικοί και οι εθελοντές ήταν 631 ενώ 329 ήταν οι δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και οι προσκεκλημένοι των διοργανωτών και της ΕΑΑ. Όλοι οι προαναφερόμενοι έμεινε σε 21 ξενοδοχεία του Γκροσέτο και της περιφέρεις κατά μέσο όρο για έξι βραδιές.

– το διαπιστευμένο προσωπικό των αγώνων, εκτιμάται ότι συνεισέφερε στην τοπική οικονομία με το συνολικό ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

– το σύνολο των θεατών που παρακολούθησε τους αγώνες τις τέσσερις μέρες του προγράμματος, ήταν 36.500. Λαμβάνοντας υπόψη ότι προέρχονταν από διάφορες χώρες Ευρώπης, υπήρχε μεγάλη ηλικιακή… ποικιλία και διέμεναν σε διάφορα ξενοδοχεία, bed and breakfast και airbnb, υπολογίζεται ότι η καθημερινή τους παρουσία στο Γκροσέτο τους κόστισε 105 ευρώ, ενώ για τους Ιταλούς το κόστος ήταν 90 ευρώ.

– υπολογίζεται ότι περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια ευρώ ξόδεψαν οι επισκέπτες που δεν ανήκαν στους διαπιστευμένους, κυρίψς σε τοπικά εστιατόρια, μπαρ και τη διαμονή τους.

– πολύ σημαντικό είναι και το αποτέλεσμα σε ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να απαντήσουν πολλοί από τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια ρων αγώνων, όπου το 97% από αυτούς αποκόμισε πολύ θετική εικόνα για την πόλη του Γκροσέτο και θεωρούν πιθανό ότι θα επιστρέψουν στην πόλη ή την ευρύτερη περιοχή ως επισκέπτες.

– περισσότερο από το 75% των Ιταλών ερωτηθέντων απάντησαν ότι η εικόνα του Γκροσέτο βελτιώθηκε αισθητά από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ το 79% πιστεύει ότι η πόλη ωφελήθηκε από τη διοργάνωση για να βελτιώσει αρκετές από τις υπηρεσίες της και τις παροχές.

– οι τοπικές αρχές, επένδυσε σχεδόν 1.000.000 ευρώ κατασκευαστικά, κυρίως στο στάδιο Ολίμπικο Ζεκίνι όπου φιλοξενήθηκαν οι αγώνες, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί, ενώ το ίδιο συνέβει και με το προπονητήριο Κάμπο Σκουόλα Μπρούνο Ζάουλι που βρίσκεται παραδίπλα αφήνοντας στην πόλη παρακαταθήκη δύο σύγχρονες εγκαταστάσεις.

– οι αγώνες είχαν συνολικά 12 ώρες ζωντανής μετάδοσης από την κρατική τηλεόραση και 42 ώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προσθέτοντας τις εφημερίδας, τα sites και την κάλυψη από τα social media, το συνολικό ποσό που διατέθηκε για την κάλυψη των αγώνων από τα ΜΜΕ, έφτασε τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως τόνισε και η ΕΑΑ, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν πως οι διοργανώσεις του στίβου, όταν αυτές γίνονται σωστά αποφέρουν μεγάλο κέρδος στην τοπική κοινωνία ενώ υπάρχει μεγάλος κοινωνικός αντίκτυπος με προφανή κέρδη που δε χρειάζονται έρευνες για να εξακριβωθούν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/