Connect with us

STORY

Τα πρόσωπα του 2015 στην Ελλάδα

Published

on

Το 2015 ήταν μια καλή χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό. Αρκετές οι διακρίσεις που χαρίζουν αισιοδοξία για το 2016 που ακολουθεί και είναι Ολυμπιακή χρονιά. Το Sportsfeed επέλεξε τα πρόσωπα που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά. Κάποια έχει διάρκεια, κάποια ξεπέρασαν φοβερές δυσκολίες και κάποια μας έδειξαν το μέλλον. Αυτά είναι τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στον ελληνικό αθλητισμό το 2015.

Λευτέρης Πετρούνιας (γυμναστική)
Δεν τίθεται θέμα. Ήταν ο κορυφαίος όλων για το 2015. Πήρε ότι χρυσό μετάλλιο υπήρχε διαθέσιμο στους κρίκους, χάνοντας μόνο ένα στην αρχή της χρονιάς στο Κότμπους. Πήρε όμως όλα όσα είχαν σημασία. Ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Χρυσό στο ευρωπαϊκό του Μονπελιέ, χρυσού στους 1ους ευρωπαϊκούς αγώνες του Μπακού, χρυσό και στο παγκόσμιο της Γλασκόβης. Συνολικά σε έξι αγώνες κέρδισε πέντε χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο. Φοβερός απολογισμός για τον κορυφαίο αθλητή της χρονιάς το 2015.

Νικόλ Κυριακοπούλου (στίβος)
Δεν ξεκίνησε καλά τη χρονιά καθώς στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου της Πράγας αν και πήγε με 4.80μ. έμεινε τελικά στην πέμπτη θέση με 4.50μ. Η συνέχεια όμως ήταν εξαιρετική για την Κυριακοπούλου. Χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου, πανελλήνιο ρεκόρ με 4.83μ. και διαμάντι στο ντάιαμοντ λιγκ της IAAF. Η χρονιά ήταν ονειρική για την 29χρονη αθλήτρια που ψηφίστηκε και κορυφαία στην Ελλάδα.

Ανδρέας Βαζαίος (κολύμβηση)
Ο κολυμβητής με τη μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στο 2015, αλλά και τη μεγαλύτερη βελτίωση από οποιονδήποτε άλλο. Κατέγραψε 22 ατομικά ρεκόρ! Έκλεισε τη σεζόν με χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό 25αρας πισίνας, κολυμπώντας στα 100μ. μεικτή. Εννοείται έκανε ακόμα ένα πανελλήνιο ρεκόρ.

Σοφία Ασουμανάκη (κωπηλασία)
Το 2015 ήταν ο χρονιά που ενηλικιώθηκε. Το Μάιο συμπλήρωσε τα 18 έτη έχοντας στην κατοχή της ένα παγκόσμιο ρεκόρ (κωπηλασία κλειστού χώρου). Οι μήνες που ακολούθησαν ήταν ονειρικοί. Αργυρό στο παγκόσμιο νεανίδων, αργυρό και στο παγκόσμιο γυναικών (με την Νικολαΐδου), ακόμα ένα παγκόσμιο ρεκόρ και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τί άλλο να θέλει από τη ζωή της μια 18χρονη;

Κώστας Φιλιππιδης (στίβος)
Σταθέρη αξία του ελληνικού και παγκόσμιου αθλητισμού. Για άλλη μία χρονιά ήταν από τους κορυφαίους επικοντιστές του πλανήτη, κάνοντας μάλιστα και μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ με 5.91μ. στο Παρίσι. Δεδομένης της αξίας του, δεν τα πήγε καλά σε ευρωπαϊκο κλειστού (5ος) και παγκόσμιο ανοιχτού (εκτός τελικού). Κέρδισε όμως τον Λαβιλενί μέσα στην έδρα του (Παρίσι) και τον κυνήγησε μέχρι τον τελευταίο αγώνα για να του κλέψει το διαμάντι του ντάιαμοντ λιγκ. Από πλευράς επιδόσεων, το 2015 ήταν το καλύτερο της καριέρας του Φιλιππίδη.

Γιάννης Μιτάκης (ιστιοπλοΐα)
Το 2015 ήταν εξαιρετικό για την ελληνική ιστιοπλοΐα. Κοκκαλάνης, Μάντης, Καγιαλής, Σκαρλάτου και Μιτάκης θα είναι στο Ρίο. Ο τελευταίος χρειάστηκε να κοιμηθεί ακόμα και σε παγκάκι σε αεροδρόμιο για να τα καταφέρει. Έδωσε τεράστιο αγώνα για να είναι μεταξύ αυτών που θα αγωνιστούν στα φιν στους Ολυμπιακούς και δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πόσο δύσκολο ήταν το έργο του Μιτάκη.

Νόρα Δράκου (κολύμβηση)
Η μεγάλη επιστοφή στις πισίνες. Μετά από μακρά απουσία λόγω τραυματισμού επέστρεψε και μπήκε και σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος (50μ. ύπτιο). Για όσους δε γνωρίζουν, παρουσία σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος σε πισίνα, για τα ελληνικά δεδομένα, ισοδυναμεί με κατάκτηση μεταλλίου σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα (πλην στίβου).

Άννα Κορακάκη (σκοποβολή)
Κυνήγησε το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα κατάφερε. Η 19χρονη Δραμινή πρωταθλήτρια της σκοποβολής είχε σταθερή απόδοση ολόκληρη τη χρονιά στη σειρά των παγκοσμίων κυπέλλων, κατακτώντας μετάλλια, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι πως εξασφάλισε την παρουσία της στο Ρίο, σε ένα από τα πιο… μοναχικά αθλήματα στην Ελλάδα.

Μίλτος Τεντόγλου (στίβος)
Ένα χρόνο πριν, ήταν ένα παιδί που έκανε παρκούρ. Ξεκίνησε στίβο κάνοντας μήκος. Προπονούνταν σε συνθήκες… αλάνας. Τελικά κατάφερε να καταρρίψει ότι πανελλήνιο ρεκόρ υπήρχε στην ηλικία του, πήγε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων στο Κάλι και βγήκε πέμπτος, εντυπωσιάζοντας τον θρυλικό Ρόμπερτ Εμιγιάν. Ο Μίλτος Τεντόγλου μαζί με τον Εμανουήλ Καραλή είναι το λαμπρό μέλλον του ελληνικού στίβου.

Σπύρος Γιαννιώτης (open water)
Όσο ο Γιαννιώτης θα φοράει το μαγιό του και θα αγωνίζεται, θα φέρνει στην Ελλάδα μετάλλια και θα είναι από τις προσωπικότητες που θα ξεχωρίζουν. Αυτό έκανε και το 2015. Σε ηλικία 35 ετών κατέκτησε ακόμα ένα μετάλλιο σε παγκόσμιο επίπεδο (χάλκινο) πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς και συνέχισε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για χιλιάδες κολυμβητές και κολυμβήτριες στην Ελλάδα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/