Connect with us

TOP

2+1 εισιτήρια για το Ρίο η Ελλάδα

Published

on

Λίγο πριν την εκπνοή του 2015 ρίχνουμε μια ματιά στις ελληνικές στιγμές που σημάδεψαν τη χρονιά και ανέδειξαν σε μεγάλους πρωταγωνιστές τους Γιάννη Ταμουρίδη, Χρήστο Βολικάκη και Περικλή Ηλία.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Ποδηλασία δρόμου
Τα νέα για την ελληνική ποδηλασία δρόμου δεν ήταν ευχάριστα στην αυγή του 2015 καθώς λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών η SP Tableware ανακοίνωσε την παύση της λειτουργίας μετά από έξι χρόνια επιτυχημένης παρουσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Γιάννης Ταμουρίδης που ήταν όλα αυτά τα χρόνια το «βαρύ πυροβολικό» της ομάδας (με εξαίρεση το 2013 που αγωνίστηκε στην Pro Tour Εuskaltel-Euskadi) αποτέλεσε μεταγραφή-έκπληξη της Synergy Baku για το 2015 καθώς η ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν έψαχνε έναν έμπειρο αθλητή ο οποίος θα ηγηθεί του νεανικού ρόστερ. Ο 35χρονος ξεκίνησε τη σεζόν την 1η Μαρτίου από το GP Izola της Σλοβενίας όπου κατέλαβε την 30η θέση και την ολοκλήρωσε την 27η Σεπτεμβρίου στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης Duo Normand τερματίζοντας στην 5η θέση. Συνολικά το 2015 αγωνίστηκε 54 ημέρες και κάλυψε 8.322χλμ. Παράλληλα σημείωσε μία νίκη και ανέβηκε επτά φορές στο βάθρο που τον έφεραν στη θέση Νο99 της Europe Tour κατάταξης δίνοντάς του την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στην αντοχή ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης αφήνοντας δεύτερο τον Ταμουρίδη. Την τρίτη θέση στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στο Ναύπλιο κατέλαβε ο Στέλιος Φαραντάκης. Πρωταθλητής ατομικής χρονομέτρησης αναδείχθηκε ο Ταμουρίδης μπροστά από τον Νεόφυτο Σακελλαρίδη-Μάγκουρα και τον Γιάννη Σπανόπουλο. Στην αντοχή γυναικών την πρώτη θέση κατέκτησε η Αργυρώ Μηλάκη και ακολούθησε η Βαρβάρα Φασόη και η Ελένη Τσαβαρή. Στην ατομική χρονομέτρηση η Φασόη αποδείχθηκε γρηγορότερη όλων και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Δεύτερη τερμάτισε η Τσαβαρή και τρίτη η Αγγελική Αρκούδη. Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε στο Ρίτσμοντ των ΗΠΑ το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τρεις αθλητές. Ο Τζωρτζάκης συμμετείχε στην αντοχή όπου ανταγωνίστηκε κορυφαίους Pro Tour ποδηλάτες αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει. Πήρε μέρος και στην ατομική χρονομέτρηση καταλαμβάνοντας την 55η θέση. Στο ίδιο αγώνισμα συμμετείχε ο Σακελλαρίδης-Μάγκουρας ο οποίος τερμάτισε 58ος. Αξιόλογη ήταν η επίδοση του Φαραντάκη καθώς στο αγώνισμα της αντοχής νέων κατέλαβε την 33η θέση. Ένα μήνα νωρίτερα ο 20χρονος είχε τερματίσει 5ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων που πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία.
Επίσης τέσερις Έλληνες αθλητές εκπροσώπησαν τη χώρα στην ποδηλασία δρόμου στους ευρωπαϊκούς αγώνες του Μπακού. Στην αντοχή αγωνίστηκαν οι Ταμουρίδης (36ος), Τζωρτζάκης (εγκατέλειψε) και Χάρης Καστραντάς (εγκατέλειψε). Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο Τζωρτζάκης υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο το οποίο αργότερα χαρακτήρισε ως τη χειρότερη στιγμή της καριέρας του. Στην ατομική χρονομέτρηση ο 26χρονος κατέλαβε την 35η θέση. Στις γυναίκες η Φασόη δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθειά της στην αντοχή, ενώ κατέλαβε την 26η θέση στο χρονόμετρο.

Ποδηλασία πίστας
Τα καλά μαντάτα για την ποδηλασία πίστας ήρθαν από νωρίς καθώς τον Ιανουάριο του 2015 ο Χρήστος Βολικάκης κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη των παγκοσμίων κυπέλλων που τον έφερε αγκαλιά με την πρόκριση στο κέιριν. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην έβδομη θέση της Ολυμπιακής κατάταξης, είναι ο τρίτος καλύτερος Ευρωπαίος και περιμένει απλά την καταληκτική ημερομηνία πρόκρισης για να σφραγίσει τη συμμετοχή του στο Ρίο. Ο Βολικάκης συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στο Σεν Κιεντάν αν Ιβλίν της Γαλλίας. Τερμάτισε δεύτερος στο πρώτο γκρουπ του ρεπεσάζ στο κέιριν που δεν του επέτρεψε να προκριθεί στον επόμενο γύρο. Στην ίδια διοργάνωση ο Γιάννης Σπανόπουλος αγωνίστηκε στο πολυσύνθετο όμνιουμ καταλαμβάνοντας τη 19η θέση. Τον Μάιο ξεκίνησε μία περίοδος εξαιρετικών αποτελεσμάτων για τον Βολικάκη που μέχρι τον Αύγουστο είχε κατακτήσει τέσσερα χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις ξεκινώντας από την πρώτη θέση στο Grand Prix C1 στο Ζίνγκεν της Γερμανίας και φτάνοντας στην τρίτη θέση στο Revolution Cup στο Ντέρμπι της Βρετανίας. Στο μεσοδιάστημα ο Σπανόπουλος κατέκτησε τη νίκη στα αγωνίσματα πόντων και σκρατς κατηγορίας νέων στο γκραν πρι της Φιορεντσουόλα, ο έφηβος Αλέξανδρος Ευδοκιμίδης σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ (10΄΄220) τερματίζοντας 2ος στο σπριντ στο Alexander Lesnikov Grand Prix της Μόσχας, ενώ η Εθνική εφήβων κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό σπριντ του ρωσικού Grand Prix of Tula. Το Ιούλιο πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων και εφήβων όπου οποίο η εθνική κατέλαβε την 5η θέση στο ομαδικό σπριντ. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κυριάρχησαν οι Χ.Βολικάκης (ατομική χρονομέτρηση, κέριν), Ζ.Βολικάκης (σπριντ), Σπανόπουλος (σκρατς, πόντοι), Γιώργος Αργυριάδης (ατομική καταδίωξη), Ναταλία Παγώνη (ατομική χρονομέτρηση), Άννα Σουρλαντζή (σπριντ), Τσαβαρή (καταδίωξη), Μηλάκη (σκρατς, κέιριν), και Κρόνος Νίκαιας (ομαδική καταδίωξη, ομαδικό σπριντ, μαντισον). Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Γκρέντσεν η Ελλάδα συμμετείχε με τέσσερις εκπροσώπους. Τα αδέλφια Βολικάκη δεν κατάφεραν να συνεχίσουν πέρα από τον προκριματικό του σπριντ. Στο κέιριν ο Χ. Βολικάκης τερμάτισε έβδομος και ο ο Ζ. Βολικάκης 24ος. Ο Γιάννης Σπανόπουλος κατέλαβε την 10η θέση στο σκρατς, τη 12η στους πόντους και την 18η στο elimination, ενώ η Ελένη Τσαβαρή κατέλαβε την 22η θέση στην ατομική καταδίωξη και την 17η στο όμνιουμ.

Ορεινή ποδηλασία
Στην ορεινή ποδηλασία η μεγαλύτερη διάκριση για την Ελλάδα ήρθε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα marathon από τον συνήθη ύποπτο, Περικλή Ηλία. Στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου στις ιταλικές Άλπεις ο 28χρονος επιβεβαίωσε την παρουσία του ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές κατακτώντας την τέταρτη θέση, τρία χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο που πανηγύρισε στην ανατολική Γαλλία. Ο Ηλίας συνέχισε με κεκτημένη ταχύτητα και πανηγύρισε τη νίκη στο βαλκανικό πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στη Νάουσα κάνοντας μάλιστα το 1-2 με τον Δημήτρη Αντωνιάδη. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της Σαλαμίνας οι θέσεις αντιστράφηκαν και ο Αντωνιάδης έσπασε την παντοκρατορία του Ηλία ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Ηλίας και την τρίτη ο Αμέτ Αλίογλου Μολλά. Πρωταθλήτρια Ελλάδας αναδείχθηκε η Φασόη που άφησε δεύτερη τη Δανάη Στρουμπούλη και τρίτη την Κωνσταντίνα Συντζανάκη. Η Φασόη κατέκτησε τη νίκη και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα marathon που πραγματοποιήθηκε στην Οίτη. Στους άνδρες νικητής αναδείχθηκε ο Ηλίας. Αντίθετα ο αθλητής του Κρόνου Νίκαιας πραγματοποίησε μέτρια εμφάνιση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα cross country της Ανδόρας όπου κατέλαβε την 72η θέση, ενώ ο Αντωνιάδης την 83η. Στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στο Αλπμπάγκο ο Αντωνιάδης έκανε την καλύτερη εμφάνιση καταλαμβάνοντας την 47η θέση και ο Ηλίας τερμάτισε την 57η. Όσον αφορά την Ολυμπιακή πρόκριση η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση και απέχει μόλις μία για να στείλει έναν αθλητή στο Ρίο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/