Connect with us

OLYMPICS

Αυτή είναι η υιοθεσία

Published

on

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εκδήλωση, στην οποία η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στον δρόμο για το Ρίο 2016». Το απόγευμα της Δευτέρας 3 Νοεμβρίου το σπίτι της ΕΟΕ θα βάλει τα γιορτινά του και θα υποδεχθεί τους 27 θετούς γονείς και τους 55 υιοθετημένους πρωταθλητές από τα 11 Oλυμπιακά αθλήματα.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Στο άκουσμα ή ακόμα και στην ανάγνωση του προγράμματος γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα. Άλλα από αθλητές που συμμετέχουν στην… υιοθεσία, κάποια από κρατικούς φορείς, ορισμένα από υποψήφιους να ενταχθούν αργότερα στο πρόγραμμα. Για να διευκολύνουμε στην κατανόηση του project απαντάμε στις σημαντικές ερωτήσεις που τέθηκαν και εμάς.

Ποιος εμπνεύστηκε το πλάνο;
Ο Σπύρος Καπράλος όταν κάποια στιγμή τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του στην ΕΟΕ δύο Έλληνες πρωταθλητές που δήλωσαν «απελπισμένοι».
Πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν συνολικά;
Το ποσό αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ!
Πώς τα διαθέτουν οι θετοί γονείς των αθλητών; Μέσω των Ομοσπονδιών;
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ φρόντισε και έφερε τους επικεφαλής των οργανισμών και τους επιχειρηματίες σε απ’ ευθείας επαφή με τους αθλητές. Μαζί συζήτησαν και συμφώνησαν στο ύψος του ποσού που απαιτείται για τη σωστή Oλυμπιακή προετοιμασία. Εδώ, όμως, χρήζει επισήμανσης ότι το πρόγραμμα της ΕΟΕ δεν απαλλάσσει τις oμοσπονδίες από τις δικές τους ευθύνες απέναντι στους αθλητές. Ούτως ή άλλως και στον προϋπολογισμό των oμοσπονδιών υπάρχουν κονδύλια για την Oλυμπιακή προετοιμασία που είναι ανεξάρτητα από τα χρήματα που προσφέρουν οι θετοί γονείς.
Για ποιο διάστημα ισχύει η αθλητική υιοθεσία;
Το πρόγραμμα διαρκεί τρία χρόνια. Αρχίζει το 2014 που πλησιάζει στη δύση του και ολοκληρώνεται το 2016 με το ταξίδι στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Πώς εισπράττουν τα χρήματα οι αθλητές;
Δεν παίρνουν χρήματα στο χέρι. Οι εταιρίες και οι επιχειρηματίες καλύπτουν τις ανάγκες της Oλυμπιακής προετοιμασίας των αθλητών ανάλογα με τον προγραμματισμό τους. Σε άλλους αθλητές συνδράμουν για την αγορά αθλητικού υλικού. Ακόμα και ιστιοπλοϊκό σκάφος πληρώθηκε από θετούς γονείς. Σε άλλες περιπτώσεις καλύπτονται τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής για τη συμμετοχή σε αγώνες του εξωτερικού που βρίσκονται έξω από τον προγραμματισμό κάθε oμοσπονδίας. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις πληρώνονται τα έξοδα των προπονητών που αρχικά δεν προβλεπόταν να ταξιδέψουν μαζί με τους αθλητές. Άλλα ποσά θα πηγαίνουν για τη σωστή διατροφή, για την άρτια εκγύμναση ακόμα και μέσα από την αγορά μηχανημάτων.
Χρειάζεται να προχωρήσουν οι αθλητές στην έναρξη επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών;
Όχι, διότι δεν μιλάμε για χορηγούς, αλλά για συνδρομή οργανισμών, επιχειρήσεων και ιδιωτών στην Oλυμπιακή προετοιμασία. Και επειδή δεν μπαίνει ρευστό στην τσέπη των αθλητών, τα διαδικαστικά υλοποιούνται
αυτόματα από τους θετούς γονείς.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των αθλητών απέναντι στους θετούς γονείς;
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για ανταποδοτικό όφελος. Πολλοί επιχειρηματίες, άλλωστε, θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, οι αθλητές από μόνοι τους προέβησαν σε κάποιες προωθητικές ενέργειες. Αλλά δεν είχαν την παραμικρή δέσμευση από τους θετούς γονείς.
Επηρεάζεται από το πρόγραμμα της ΕΟΕ η δυνατότητα των αθλητών να βρουν κάποιους χορηγούς;
Ασφαλώς όχι διότι δεν αναλαμβάνουν κάποια δέσμευση απέναντι στους θετούς γονείς. Είναι, πάντως, κατανοητό από όλους πώς δεν μπορούν να συνυπάρξουν ένας θετός γονέας και ένας χορηγός που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να συνεργαστεί μία τράπεζα με έναν αθλητή για την Oλυμπιακή προετοιμασία του και την ίδια ώρα να προωθηθεί μία χορηγική σύμβαση με ένα άλλο τραπεζικό ίδρυμα.

Τα περισσότερα από τα ερωτήματα μοιάζουν απλά. Μόνο που στη χώρα της γραφειοκρατίας είναι καλό να απαντηθούν έγκαιρα διότι ο στόχος του προγράμματος είναι η διευκόλυνση των αθλητών σε ό,τι γνωρίζουν να κάνουν καλά: να προπονούνται σκληρά με στόχο αρχικά την πρόκριση και στη συνέχεια μία διάκριση για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Ούτε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, ο Σπύρος Καπράλος, ούτε βέβαια οι θετοί γονείς θέλουν να ταλαιπωρήσουν τους αθλητές και γι’ αυτό προτίμησαν την αθλητική υιοθεσία από μία χορηγία που θα δημιουργούσε άλλου είδους προβλήματα και θα έκανε δύσκολη τη ζωή όλων εκείνων που θέλουν να δείξουν στο Ρίο πώς ο αθλητισμός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλό επίπεδο ακόμα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/