Connect with us

TOP

Αυτός είναι δρομέας!

Published

on

Μακριά από χορηγίες και υπέρογκα συμβόλαια ο Ιάπωνας Γιούκι Καβαούτσι έχει καταφέρει να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα του λόγω της αγνής αγάπης του για τους μαραθώνιους.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Ο Ιάπωνας Γιούκι Καβαούτσι δεν έχει κερδίσει ποτέ μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση ούτε έχει καταρρίψει κάποιο ρεκόρ. Ωστόσο στην χώρα του θεωρείται ήρωας ή για την ακρίβεια αντί-ήρωας. Ο 29χρονος είναι ένας δημόσιος υπάλληλος που δουλεύει πέντε ημέρες την εβδομάδα από οκτώ ώρες την ημέρα και στον ελεύθερό του χρόνο τρέχει. Και τρέχει και καλά. Το 2013 μόνο έξι από τους εκατό γρηγορότερους μαραθωνοδρόμους δεν ήταν Αφρικανοί. Οι πέντε εξ αυτών κατάγονταν από την Ιαπωνία. Ο ένας ήταν ο Καβαούτσι. Ο νεαρός έγινε γνωστός το 2011 όταν με χρόνο 2:08.37 κατέλαβε την τρίτη θέση στον μαραθώνιο του Τόκιο και παράλληλα ήταν ο πρώτος που τερμάτισε απ’όλους τους συμπατριώτες του. Πέρα από την επίδοσή του το αξιοσημείωτο είναι πως δεν τρέχει για κάποιον χορηγό ούτε για κάποια ομάδα. Τρέχει απλά για την ευχαρίστηση. «Απογοητεύομαι όταν ακούω επαγγελματίες δρομείς να λένε πως δε μου αρέσει το τρέξιμο, το βλέπω σαν δουλειά ή μόλις σταματήσω να είμαι ανταγωνιστικός θα εγκαταλείψω. Οι ερασιτέχνες δρομείς δεν αποσύρονται ποτέ. Ο κάθε ένας θέτει τους στόχους του ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του. Φυσικά το να κερδίζεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι σπουδαίο κατόρθωμα ωστόσο αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αγαπηθεί το άθλημα από ερασιτέχνες, επαγγελματίες και θεατές», λέει ο Καβαούτσι. Από το 2012 ο 29χρονος έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 10 μαραθώνιους τον χρόνο. Το 2013 έτρεξε τον δέκατο μαραθώνιό του εκείνης της χρονιάς σε 2:09.05 και τον ενδέκατο σε 2:09.15. Ήταν οι πιο γρήγοροι μαραθώνιοι κάτω των 2:10 που έγιναν ποτέ σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.
Ο φόρτος εργασίας που έχει δεν του επιτρέπει κάθε φορά να κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για έναν αγώνα και έτσι χρησιμοποιεί πολλούς από αυτούς ως προετοιμασία για τον επόμενο. Ο Καβακούτσι δε έκανε προπόνηση πάντα μόνος του. Συμβουλευόταν έναν προπονητή για 10 ολόκληρα χρόνια. «Μετά είχα την επιθυμία να τρέξω με το δικό μου τρόπο. Άρχισα να σχεδιάζω μόνος μου το πρόγραμμα προπόνησης και να επιλέγω αγώνες που βασίζοντας στα δικά μου θέλω. Έτσι ο μαραθώνιος έγινε ο καλύτερος σύντροφος για μένα». Ο Ιάπωνας δρομέας σε κάθε αγώνα που συμμετείχε τα δίνει όλα. Δεν θα προσποιηθεί ποτέ πως δεν κουράζεται ή δεν υποφέρει. Βλέπει τον μαραθώνιο σαν μία μάχη αλλά για εκείνον αυτή είναι η γοητεία του αθλήματος. Αν και ερασιτέχνης ο Καβαούτσι έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του σε μεγάλους διεθνείς αγώνες. Αυτό συνέβη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ημιμαραθώνιου το 2012 και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου το 2013. «Σκοπός μου είναι να τρέχω σε αγώνες σε όλο τον κόσμο όσο περισσότερο μπορώ και να συμπληρώσω 100 κούρσες με χρόνο κάτω από 2:20. Το ρεκόρ το έχει ο Αμερικανός Νταγκ Κέρτις με 76», δηλώνει ο 29χρονος δρομέας αναφορικά με τα μελλοντικά του σχέδια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/