Connect with us

INTERVIEW

Αγκαλιάστε το γκολμπολ

Published

on

Ένα από τα πιο ωραία ομαδικά αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι το γκολμπολ. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου και σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει η προπονήτρια Μένη Κεσσανοπούλου.

συνέντευξη Αριστομένης Νικολόπουλος
[email protected]

Η προπονήτρια της Εθνικής και του Πυρσού Θεσσαλονίκης (σε άνδρες και γυναίκες), μίλησε στο Sportsfeed.gr για το γκόλμπολ στην Ελλάδα.

Κύρια Κεσσανοπούλου καλώς ήλθατε στην παρέα του sportsfeed.gr
Σας ευχαριστώ, καλώς σας βρήκα.

Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε για την επιτυχία της Εθνικής ομάδας των γυναικών και την άνοδο στην πρώτη κατηγορία με την κατάκτηση της τρίτης θέσης.
Θεωρώ ότι για την Εθνική ομάδα είναι μεγάλη επιτυχία καθώς αν δούμε τα αποτελέσματα οι ομάδες που είχαν υποβιβαστεί στην προηγούμενη διοργάνωση κέρδισαν και την άνοδο. Η μόνη εξαίρεση ήταν η δική μας ομάδα και αν συνυπολογίσουμε ότι είχαμε λίγα παιχνίδια στο ενεργητικό μας, η επιτυχία είναι μεγάλη. Συναγωνιζόμαστε χώρες που έχουν μεγάλη υποδομή στον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και έχουν μεγάλο αριθμό συλλογών.

Πείτε μας για το γκόλμπολ στην Ελλάδα.
Το γκόλμπολ στην Ελλάδα αρχίζει να υφίσταται το 2002 με σύσταση συλλόγων όπως ο Πυρσός και ο Ήφαιστος έχοντας ως κίνητρο τη συμμέτοχη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Τότε ξεκινήσαμε με ενήλικες αθλητές έτοιμους για συμμέτοχη στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός αλλά και με βλέψεις για την ανάπτυξη και την καθιέρωση του αθλήματος στην Ελλάδα.

Ποια είναι η εξελιξη του γκόλμπολ στη χώρα μας;
Οι αθλητές που συμμετέχουν στις Εθνικές ομάδες είναι σχεδόν όλοι νέοι παίκτες που ξεκίνησαν μετα τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από το 2005 μπήκαν αθλητές με μικρή ηλικία δούλεψαν και τώρα αποκομίζουμε τους καρπούς της… επένδυσης για το μέλλον και είμαι σίγουρη πως θα έρθουν και άλλες, ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Διαθέτουμε αθλητές που ξεκίνησαν από εννέα χρονών όπως είναι η Βασιλική Άγκο που τώρα είναι 16 ετών. Επίσης η θεοδώρα Πασχαλίδου, άλλη μία νεαρή αθλήτρια, ενώ και στους άνδρες διαθέτουμε αθλητές όπως ο Θανάσης Χατζηπάνου ιδιαίτερα νεαρούς σε ηλικία. Αθλητές που είναι από 15 μέχρι 17 ετών και μαζί με τους υπόλοιπους, τους πιο έμπειρους αποτελούν ένα καλό μίγμα για το μέλλον. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα γιατί βλέπουμε ότι η δουλειά μας έχει αποτέλεσμα. Αυτή την χρόνια βγήκε η δουλειά όλων των προηγούμενων ετών.

Ποιοι είναι οι επόμενοι αγωνιστικοί στόχοι;
Το πρωτάθλημα τελείωσε με πρωταθλητές τον Πυρσό στις γυναίκες και τον Κεραυνό στους άνδρες. Το καλοκαίρι η Εθνική ομάδα θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας και θα προετοιμαστούμε για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πόσο δύσκολο άθλημα είναι το γκόλμπολ;
Το γκόλμπολ είναι Παραολυμπιακό άθλημα. Δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αθλητές με προβλήματα όρασης. Χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση στο σκοπό του παιχνιδιού και την μπάλα. Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται με δεμένα μάτια καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, έτσι ώστε οι παίκτες με μειωμένη όραση να αγωνίζονται ισότιμα με τους τυφλούς παίκτες. Σύμφωνα με τους κανόνες της IBSA το γκόλμπολ παίζεται σε ένα γήπεδο διαστάσεων 18μΧ9μ. Η γραμμή των 9 μέτρων αποτελεί και τη γραμμή του γκολ. Η μπάλα ζυγίζει 1,25 κιλό και η περιφέρεια της είναι περίπου 76 εκατοστά. Στο εσωτερικό της έχει κουδουνάκια ώστε οι αθλητές να αντιλαμβάνονται την κίνησή της.
Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σε ομάδες των τριών και προσπαθούν να προωθήσουν τη μπάλα προς το τέρμα της αντίπαλης ομάδας. Ο αγώνας αποτελείται από δύο ημίχρονα των 10 λεπτών. Σε κάθε παιχνίδι επιτρέπονται μέχρι τρεις αναπληρωματικοί.

Τι μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε;
Τα παιδιά με προβλήματα όρασης αλλά και με κάθε άλλους είδους αναπηρία πρέπει να αθλούνται. Μέσα από τον αθλητισμό όλοι μας κερδίζουμε πολλά, όπως αυτοπεποίθηση και γινόμαστε πιο κοινωνικοί. Η κάθε είδους αναπηρία είναι μια ιδιαιτερότητα που δεν πρέπει να περιορίζει, αλλά δίνει διεξόδους. Διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουν αρκεί τα άτομα με αναπηρία να τα αναζητήσουν. Εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να τους βοηθήσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/