Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Αγώνας μνήμης για τη γενοκτονία

Published

on

Αγώνας δρόμου ενταγμένος στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, της σφαγής των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, διοργανώνεται από τους Ακρίτες Επταλόφου Κιλκίς στις 17 Μαΐου.

Η γενοκτονία των Ποντίων και ο αγώνας για δικαίωση συνεχίζεται τόσο από τις παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές ενώσεις Ποντίων όσο και από τις οργανωμένες λέσχες κάθε κράτους όλης της υφηλίου, τους συλλόγους της Ελλάδας και κάθε Πόντιο ξεχωριστά.
Ο πολιτιστικός σύλλογος Ακρίτες Επταλόφου σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης της σφαγής των Ποντίων (19 Μαΐου) διοργανώνει και προκηρύσσει τον 4ο λαϊκό αγώνα δρόμου 17.000μ., Επταλόφου Κιλκίς με την επωνυμία «Απάν Σο Ρακανόπον» που σημαίνει επάνω στο λόφο. Αποτελεί τον μοναδικό λαϊκό αγώνα δρόμου που έχει όνομα ποντιακό.
Η διαδρομή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της (14χλμ) χωμάτινη. Έίναι σχετικά δύσκολη και απαιτητική καθώς έχει παρατεταμένη ανηφόρα. Στο τέλος 14,5-16 χλμ η διαδρομή ακολουθεί ανηφορική πορεία σε άσφαλτο. Τα τρία πρώτα χλμ είναι κατηφορικά και χωμάτινα.
Οι Ακρίτες καλούν όλους τους ενεργούς δρομείς μεσαίων, μικρών και μεγάλων αποστάσεων ενταγμένους σε συλλόγους και όχι, φίλους του αθλητισμού, να συμμετάσχουν και να ζήσουν τη διαδρομή τιμώντας παράλληλα τους σκοπούς για τους οποίους γίνεται ο αγώνας.
Η διαδρομή είναι πανέμορφη και περνά από 4 από τα 7 γκρεμισμένα χωριά, τα οποία κατά τη συνένωση τους δημιούργησαν το νέο χωριό που ονομάστηκε Επτάλοφος. Περνά και από το εξωκλήσι της Ζωοδόχου πηγής, σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και έχει θέα στο βάθος το Όρος Μπέλλες.
Αφετηρία και τερματισμός ορίζεται η κεντρική πλατεία του χωριού. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10:30 (αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας).
Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται έως και μια ώρα πριν, στη κεντρική πλατεία και αφού καταβάλλουν στη διοργάνωση το ποσό των 5 ευρώ θα παραλάβουν τους αριθμούς τους και αναμνηστικά της διοργάνωσης.
Η διαδρομή σε όλο το μήκος της θα επιτηρείται από εθελοντές του συλλόγου. Οι δρομείς συμμετέχουν με δικής τους ευθύνη στον αγώνα, ενώ θα πρέπει να έχουν εξεταστεί από γιατρό πριν λάβουν μέρος. Γνωρίζουν την προκήρυξη του αγώνα η οποία εκτός των άλλων απαγορεύει την συμμετοχή αθλητών κάτω των 18 ετών.
Σε όλους τους τερματίζοντες αθλητές θα δοθούν όμορφα μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα. Θα βραβεύουν οι τρεις πρώτοι άνδρες και οι τρεις πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης.
Μετά τον αγώνα θα υπάρχει πλούσιος ποντιακός μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα τα οποία θα παρασκευάζονται επί τόπου με παραδοσιακό τρόπο, με τη συνοδεία ζωντανής ποντιακής μουσικής, επίσης όποιος επιθυμεί θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την έκθεσης φωτογραφίας με στιγμές και γεγονότα από την ιστορία του Επταλόφου Κιλκίς στο πνευματικό κέντρο Επταλόφου και ευχάριστες εκπλήξεις για όποιον παραβρεθεί στον 4ο Λαϊκό αγώνα δρόμου Επταλόφου Κιλκίς με την επωνυμία «Απάν Σο Ρακανόπον».

Δηλώσεις συμμετοχής
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής λήγει την Πέμπτη 14 Μαίου 2015. Ο σύλλογος καλεί για έγκαιρη δήλωση συμμετοχής προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας. Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στην Επτάλοφο η οποία απέχει 15χλμ. από τη πόλη του Κιλκίς ακολουθεί την εξής πορεία. Περνάει μέσα (21ης Ιουνίου) από τη πόλη με κατεύθυνση προς Ευκαρπία, με το που θα βγει από το Κιλκίς στο τελευταίο κόμβο αμέσως δεξιά, συνεχίζει ευθεία πορεία για περίπου 8χλμ. όπου και θα δει πινακίδα για Επτάλοφο, στρίβει δεξιά και στα 7 χλμ. φτάνει στο χωριό.
Για δηλώσεις συμμετοχής στα εξής e-mail: [email protected]
Πληροφορίες για τον αγώνα δίνονται από τον Νίκο Αμοιρίδη στο τηλέφωνο 6987501822.
Σύντομα θα αναρτηθεί ο χάρτης με τις υψομετρικές.
Οι διοργανωτές υπόσχονται έναν αγώνα διαφορετικό απ’όλους της Ελλάδας, με πολλές εκπλήξεις, συγκινήσεις τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και στο τέλος.
To Sportsfeed στηρίζει τέτοιες προσπάθειες με την ευχή να αποθαρρύνει κανείς τους διοργανωτές και η συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα να είναι μεγάλη.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες