Connect with us

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Αιρετικός θρύλος

Published

on

O θρύλος του παγκόσμιου χάντμπολ, Βεσελίν Βούγιοβιτς, μίλησε με σκληρή γλώσσα και ζήτησε να αλλάξουν οι κανονισμοί στο άθλημα.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Μία από τις πλέον εκκεντρικές προσωπικότητες στο χώρο του χάντμπολ, που ξέρει πώς να προκαλεί το ενδιαφέρον είτε με τα λεγόμενά του, είτε με τις πράξεις του. Αυτή τη φορά, o Βεσελίν Βούγιοβιτς μίλησε για την ανάγκη αλλαγής κανονισμών, σύγκρινε το χάντμπολ με το μπάσκετ, εκφράστηκε έξω από τα συνηθισμένα για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσπονδία λέγοντας ότι κάποιοι που διοικούν το άθλημα έχουν… άνοια, και ισοπέδωσε τον προπονητή της εθνικής Γαλλίας Κλοντ Ονεστά.

Αποσπάσματα απ’ όσα είπε o προπονητής της Ζάγκρεμπ στην ιστοσελίδα balkan-handball.com.
Για το παθητικό Είμαστε το μοναδικό άθλημα στον κόσμο, όπου οι διαιτητές αποφασίζουν πότε πρέπει να γίνει το σουτ. Σηκώνουν το χέρι τους και και αυτή είναι η απόφασή τους. Αυτό δεν είναι η εκτίμηση των παικτών ή του προπονητή, που καταστρώνει σχέδια 24 ώρες το 24ωρο. Όχι. Είναι στο χέρι τους και σου λένε “τώρα σούταρε”. Γι’ αυτούς δεν έχει σημασία που η επιτιθέμενη ομάδα κάνει ότι είναι δυνατό για να σουτάρει και η άμυνα δίνει το μέγιστο της προσπάθειάς της ώστε να υπερασπιστεί την εστία της. Αυτό δεν είναι παθητικό παιχνίδι. Αυτό είναι μία εκπληκτικά καλή άμυνα και οι θεατές την απολαμβάνουν. Από τη στιγμή όμως που σηκωθεί το χέρι του διαιτητή, αν σαν ομάδα έχεις τη συμπάθειά του μπορείς να αλλάξεις μέχρι και 6-7 πάσες μέχρι να εκδηλώσεις επίθεση. Αν ο διαιτητής δεν σε συμπαθεί, μετά από δύο πάσες θα σου πάρει τη μπάλα”.

Για την ανάγκη χρονομέτρου στην επίθεση Συμφωνώ με αυτή τη λύση, όπως συμφωνώ να μην υπάρχουν αλλαγές μεταξύ επίθεσης και άμυνας. Οι σπεσιαλίστες αμυντικοί σκοτώνουν το χάντμπολ. Επίσης, το γκολ με σουτ έξω από τη γραμμή των εννιά μέτρων μπορεί να μετράει για διπλό. Σε έναν αιφνιδιασμό, ο επιτιθέμενος παίκτης θα σκεφτεί να σηκωθεί από τα εννιά μέτρα για να σκοράρει διπλό γκολ και αυτό θα δώσει καλύτερη ευκαιρία στον τερματοφύλακα να αποκρούσει. Έτσι μπαίνει μεγαλύτερο ρίσκο στο παιχνίδι. Επίσης, ένα ματς με διαφορά τριών γκολ δύο λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, δεν θα θεωρείται τελειωμένο.

Για τη σκληρότητα του παιχνιδιού Μερικές φορές βλέπω έναν αγώνα χάντμπολ στην τηλεόραση και αναρωτιέμαι “ποιος το παρακολουθεί αυτό;”. Δύο γίγαντες “σκοτώνουν” τον Καραμπάτιτς και ο τελευταίος έχει πέσει στο τάραφλεξ, ο φυσιοθεραπευτής είναι από πάνω του και οι συμπαίκτες του προσπαθούν να τον επαναφέρουν στις αισθήσεις τους, ρίχνοντάς του νερό στο πρόσωπο. Στη συνέχεια παίρνω το τηλεχειριστήριο, αλλάζω κανάλι και βλέπω μπάσκετ, Ολυμπιακό με Εφές Πίλσεν, με ελκυστικό θέαμα και καλό ρυθμό. Στο μπάσκετ ανέπτυξαν το άθλημά τους, έφεραν έναν ακόμη διαιτητή ώστε να ελέγχονται καλύτερα οι αμφισβητούμενες φάσεις.

Για το τρίτο τάιμ άουτ “Ήταν κάτι το ιστορικό η θέσπιση των τριών τάιμ άουτ; Στο ΝΒΑ τα τελευταία τρία λεπτά διαρκούν ένα εικοσάλεπτο. Επίθεση, τάιμ άουτ, επίθεση τάιμ άουτ. Στο χάντμπολ μας λένε ότι έχουμε δύο τάιμ άουτ στο δεύτερο μέρος, αλλά μπορούμε να πάρουμε μόνο ένα στα τελευταία πέντε λεπτά; Γιατί; Είναι κακο να πάρω δύο τάιμ άουτ στις τελευταίες επιθέσεις, να βάλουμε δύο γκολ και να κερδίσουμε το παιχνίδι; Είναι παράλογο αυτό που γίνεται. Και κάποιοι αποκαλούν εμένα τρελό, όταν εγώ μιλάω φυσιολογικά. Γιατί; Επειδή κάποιοι τύποι στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια ομοσπονδία έχουν άνοια. Δεν σκέφτονται τι είναι καλό για το χάντμπολ, αλλά τι είναι καλό για τους εαυτούς τους.

Για την έλλειψη νέων τακτικών στο χάντμπολ Αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα μεγάλα πράγματα στο χάντμπολ έχουν ήδη γίνει. Για να δούμε καινούρια πράγματα πρέπει να υπάρξουν καινούριοι κανονισμοί. Αν το σουτ έξω από τα εννιά μέτρα μου δίνει διπλό γκολ, τότε θα ρισκάρω να παίξω άμυνα με πέντε παίκτες και να έχω έναν στο κέντρο για να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία του διπλού γκολ. Τώρα, βλέπω κάποιες ομάδες να προσπαθούν να παίζουν με επτά παίκτες στην επίθεση. Αυτό είναι δημοφιλές, αλλά δε νομίζω ότι η μπάλα κυκλοφορεί πιο γρήγορα έτσι. Αντιθέτως. Ο Βαλέρο Ριβέρα έκανε πολλά πράγματα με τη Μπαρτσελόνα, αλλά είχε και καταπληκτική ομάδα, θα μπορούσε να αλλάζει όλη την επτάδα του ανά δεκαπέντε λεπτά.

Για τον Ονεστά και την Εθνική Γαλλίας Τι έχει εισάγει ο Ονεστά στο χάντμπολ; Τον Καραμπάτιτς και τον Ομεγιέ; Ας τον βλέπαμε χωρίς αυτούς τους δυο παίκτες…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/