Connect with us

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Αλλαγές ασφαλείας για να μειωθεί η επικινδυνότητα

Published

on

Η παγκόσμια ομοσπονδία γυμναστικής λαμβάνει μέτρα ασφαλείας, με στόχο να προστατεύσει τους αθλητές της αλλά και το άθλημα από τη μεγάλη επικινδυνότητα που παρουσιάζουν νέες ασκήσεις.

της Πηνελόπης Γκιώνη
[email protected]

Παρ’ ότι η ενόργανη γυμναστική είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα αθλήματα, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις θανάτων κατά την διάρκεια γυμναστικών επιδείξεων ή προπονήσεων. Αυτό όμως δε σημαίνει πω δε συμβαίνουν. Μόλις πριν από τρεις μέρες έγινε γνωστή η είδηση της 20χρονης γυμνάστριας Μέλανι Κόλμαν, φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Νοτίου Κονέκτικατ των ΗΠΑ, που μετά από μια πτώση από τους ασύμμετρους ζυγούς κατά τη διάρκεια της προπόνησης έχασε τη ζωή της, θέτοντας σε προβληματισμό τους πάντες και κυρίως την παγκόσμια ομοσπονδία γυμναστικής (FIG).

Πριν λίγο καιρό, με αφορμή το -θεωρητικά χαμηλό- βαθμό δυσκολίας που δόθηκε στη νέα άσκηση στη δοκό ισορροπίας που παρουσίασε η Σιμόν Μπάιλς λίγο πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση. Η ομοσπονδία (FIG) υποστηρίζει πως τα νέα παιδιά μπαίνουν από πολύ μικρά στο άθλημα και η ανάγκη τους να εξελίσσονται είναι εμφανής αλλά και επικίνδυνη, οπότε έπρεπε να λάβει τα μέτρα τους.

Όταν η Μπάιλς παρουσίασε το γνωστό ως double-double (διπλό ανάποδο σάλτο, διπλή στροφή) στη δοκό (την είχε παρουσιάσει νωρίτερα στις ασκήσεις εδάφους), η παγκόσμια ομοσπονδία έπρεπε να την προσδιορίσει βαθμολογικά σύμφωνα με τη δυσκολία της, η οποία ήταν ομολογουμένως μεγάλη. Όμως, λόγω του μεγάλου ποσοστού επικινδυνότητας η ομοσπονδία αποφάσισε πως θα ήταν αποτελεσματικότερο από το να την απαγορεύσει, να της δώσει μια βαθμολογία χαμηλότερη από αυτή που θα περίμενε κανείς (βαθμός δυσκολία H), αποθαρρύνοντας έτσι τον εκάστοτε αθλητή από το να την επιχειρεί.

Μετά από αυτό ακολούθησαν πολλά σχόλια, κυρίως αρνητικά απέναντι στην ομοσπονδία, όμως η απάντηση δόθηκε: «Η επιτροπή των τεχνικών για να ορίσει τη δυσκολία σε ένα νέο στοιχείο στη γυμναστική, λαμβάνει υπ’ όψιν πολλές και διαφορετικές πτυχές. Το ρίσκο, η ασφάλεια των αθλητών αλλά και η κατεύθυνση του αγωνίσματος είναι οι βασικές, μεταξύ άλλων».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/