Connect with us

STORY

Αμαζόνες από χρυσό

Published

on

Οι ελληνικές ελπίδες για παρουσία της ιππασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου έχουν ονοματεπώνυμο: Αθηνά Ωνάση! Η απόγονος της δυναστείας κυνηγάει το όνειρο μέσα από τη συμμετοχή της σε όλα τα μεγάλα ραντεβού του αθλήματος. Σε πολλά από τα οποία συναντάει και την Ηλέκτρα Νιάρχου. Άλλο ένα όνομα που παραπέμπει στην παγκόσμια ελίτ.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Κάπως έτσι έχει δημιουργηθεί στον απλό κόσμο η εντύπωση ότι η ιππασία απευθύνεται στα παιδιά των εύρωστων οικογενειών. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να αντιληφθεί η κοινή γνώμη το αυτονόητο: ιππασία και, μάλιστα, σε υψηλό επίπεδο μπορεί να κάνει ο καθένας.
Κάποιοι θα ισχυριστούν, βέβαια, το υψηλό κόστος για την απόκτηση και τη συντήρηση ενός καλού αλόγου. Λες και υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα καθαρόαιμο και σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος.
Απλά καλλιεργήθηκε ο μύθος επειδή στην ιππασία στράφηκαν σχεδόν όλα τα παιδιά των λεγόμενων «ισχυρών» οικογενειών της χώρας. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το άθλημα απευθύνεται ειδικά στη μεσαία τάξη. Η οποία και στη χώρα μας αγκάλιασε την ιππασία τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Χάιντι και ο Πετρής!
Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της ιππασίας έπαιξαν και οι επιτυχίες δύο κορυφαίων ονομάτων του αθλήματος. Η Χάιντι Αντικατζίδη παρουσίασε σπουδαία επιτεύγματα στο τρίαθλο, Με προπομπό την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα όπου παρουσιάστηκε με τον Quitus d’ Eraudiere. Με το ίδιο άλογο πήγε δύο χρόνια αργότερα στους παγκόσμιους αγώνες της Ρώμης! Αλλά το αποκορύφωμα των διακρίσεων ήρθε το 2000 στο Σίδνεϊ με την κατάκτηση την 6η θέση! Αλλά με άλλο άτι, τον Michaelmas. Η Χάιντι είχε επίσης να επιδείξει την πρόκριση και συμμετοχή της με τον Sam’s Choice στους παγκόσμιους αγώνες στην Χέρεθ της Ισπανίας το 2002. Αλλά και την 4η θέση με τον Michaelmas στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Πο της Γαλλίας τo 2001.

Από κοντά και ο Αντώνης Πετρής στην υπερπήδηση εμποδίων. Πού να σταθεί κάποιος; Στο χάλκινο μετάλλιο της Εθνικής στους μεσογειακούς της Πεσκάρα το 2009 όταν ο Αντώνης συμμετείχε με τον Liquido; Στην πρόκρισή του με τον Gredo la Daviere στον τελικό του Αθήνα 2004; Στην πρόκριση στους παγκόσμιους αγώνες του Άαχεν το 2006; Ή μήπως στο χάλκινο μετάλλιο της Εθνικής στο κύπελλο εθνών του Ντράμεν τον Ιούνιο του 2004; Ο Πετρής έχει επίσης να επιδείξει τη 19η θέση στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενηλίκων τον Αύγουστο του 2003 στη Γερμανία με τον Non Plus Ultra. Προσθέτουμε το χρυσό μετάλλιο της Εθνικής στο παγκόσμιο κύπελλο της Σόφιας το 2001, το χάλκινο στο κύπελλο εθνών της Αθήνας το 1998, το ασημένιο του 1995 και την πρόκριση στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου την ίδια χρονιά στη Σουηδία. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα είδωλα της ιππασίας που συνέβαλαν και στην εξάπλωση του αθλήματος.

Ανδρέας και Ιόλη
Σε γενικές γραμμές, πάντως, στην Ελλάδα πρωταγωνιστούν αθλητές που προέρχονται από τις ισχυρές οικογένειες του τόπου. Όχι επειδή είναι ελιτίστικο το άθλημα, αλλά διότι οι γονείς στρέφουν πολλές φορές τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως συνέβαινε άλλα χρόνια στην υψηλή κοινωνία με τα… γαλλικά και το πιάνο.
Μέσα από την εξοικείωση και τις συνεχείς προπονήσεις είναι απόλυτα φυσιολογική η βελτίωση κάποιων αθλητών. Εκεί υπερτερούν ενδεχομένως οι απόγονοι των ισχυρών οικογενειών. Στη δυνατότητα να προπονούνται απερίσπαστοι στην ιππασία. Είτε επειδή διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους είτε διότι μπορούν και πηγαίνουν άνετα στις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων.
Έτσι, βλέπουμε αθλητές όπως ο Ανδρέας Βαρδινογιάννης να ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε βαλκανικούς αγώνες. Όπως έγινε το 2014!
Εξίσου σημαντικές διακρίσεις έχει και η Ιόλη Μυτιληναίου! πρωταθλήτρια Ελλάδας και βαλκανιονίκης εφήβων την τελευταία τριετία δείχνει ότι αποτελεί το γερό χαρτί της ιππασίας στις γυναίκες και την πρωταγωνίστρια της επόμενης 10ετίας.
Μία προσεχτική ματιά στους αναβάτες και τις αμαζόνες θα μας βοηθήσει να βρούμε και άλλους γόνους ισχυρών οικογενειών. Η Μιλένα Παππά, κόρη του Πέτρου, διακρίθηκε σε πολλούς αγώνες με την Chelsea! Απέδειξε με τις επιτυχίες της ότι μπορεί το μήλο να μην πέσει κάτω από τη μηλιά της σκοποβολής, αλλά να βρεθεί στο χωράφι του αθλητισμού! Η αγάπη της, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και με την αθλητική υιοθεσία του Ευθύμη Μίττα. Από κοντά η Ελίνα Δενδρινού με τον η Odeon d’Elle, αλλά και η Αμαρυλλίς Γουλανδρή! Ονόματα βαριά σαν ιστορία που ανοίγουν κάθε πόρτα στην Ελλάδα!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/