Connect with us

TOP

Ανάλυση της ηλικίας των αθλητών του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Published

on

Παρακολουθόντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου 2017 άκουσα από τους εκφωνητές, στις συμμετοχές των τελικών, πολλούς αθλητές από την κατηγορία των νέων (20-22 ετών) και εφήβων – νεανίδων (18-19 ετών). Θέλοντας να εξακριβώσω το ποσοστό αυτών των νέων αθλητών στον παγκόσμιο στίβο έκανα μια ανάλυση της ηλικίας των αθλητών που συμμετείχαν στους οκτώ πρώτους (placing table) του πρωταθλήματος.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
Προπονητής στίβου

Η ανάλυση στηρίχθηκε στα στοιχεία που δίνει η IAAF για το πορτραίτο κάθε αθλητή στα αποτελέσματα των αγώνων. Υπάρχουν τα στοιχεία από προηγούμενες επιτυχίες των αθλητών σε παγκόσμιο επίπεδο – Ο.Α. και η ετήσια πρόοδος των επιδόσεων τους. Τα στοιχεία που ανέλυσα περιλαμβάνουν:
α. το μέσο όρο (μ.ο.) ηλικίας των 8 πρώτων στους Α και στις Γ
β. το μ.ο. ηλικίας σε κάθε ομοειδή ομάδα αγωνισμάτων (δρόμοι ταχύτητας, αντοχής, άλματα, ρίψεις, σύνθετα)
γ. το ποσοστό των αθλητών- τριων που ανήκουν ακόμη στην αγωνιστική κατηγορία των Νέων, Ε-Ν και Π-Κ
δ. Το ποσοστό των αθλητών -τριων που είχαν διακριθεί και στα αντίστοιχα πρωταθλήματα των Ε-Ν και Π-Κ

Πίνακας 1: Μέσος όρος ηλικίας των 8 πρώτων σε ΟΛΑ τα αγωνίσματα

Άνδρες 25,9
Γυναίκες 26,9
Μ.Ο. Α-Γ 26,4

 

Ο μέσος όρος ηλικίας και των δύο φύλων βρίσκεται μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια, σε σχέση με παλαιότερα πρωταθλήματα. Σημαντική πληροφορία είναι ότι ο μ.ο. των γυναικών είναι κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος από τους άνδρες. Η διεθνής πρακτική και τα στατιστικά από το παρελθόν έδειχναν ότι οι γυναίκες ήταν μικρότερες.
Σε σχέση με τις ομάδες αγωνισμάτων (δρόμοι ταχύτητας, αντοχής, άλματα, ρίψεις) στις ρίψεις παρατηρείται ο μεγαλύτερος μ.ο. ηλικίας, όπως είναι γνωστό και από το παρελθόν. Επίσης από τις άλλες ομάδες αγωνισμάτων οι δρόμοι αντοχής απαιτούν τον μεγαλύτερο μ.ο. ηλικίας. Όμως ταυτόχρονα στους δρόμους αντοχής περιλαμβάνονται τα αγωνίσματα με το μικρότερο μ.ο. ηλικίας (23 στα 800μ. Α και 23,1 στα 3000μ. στιπλ γυναικών) και το μεγαλύτερο μ.ο. ηλικίας (30.8 Α και 31.8 Γ στα 50 χιλ. βάδην).

Πίνακας 2: Αριθμός και Ποσοστό αθλητών που ανήκουν στην κατηγορία των ΝΕΩΝ, ΕΦΗΒΩΝ – ΝΕΑΝΙΔΩΝ και ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ από το σύνολο των 8 πρώτων σε ΟΛΑ τα αγωνίσματα

Σύνολο αθλητών

-τριων

   42 αγωνίσματα

(Α-Γ) Χ 8 =336

Ποσοστό
Νέοι -Νέες

(20-22 ετών)

47 14%
Ε-Ν 11 3,3%
Π-Κ 1* 0,3%

*ο παίδας αθλητής κατατάχθηκε στην 5η θέση στο δρόμο των 5 χιλιομέτρων

 

Το συνολικό ποσοστό των Νέων + Ε-Ν + Π-Κ είναι 17,6% που είναι μικρότερο του αναμενομένου, ειδικά για την κατηγορία των Νέων. Προφανώς τα οικονομικά κίνητρα που υπάρχουν στους πρωταθλητές αποτελούν το ισχυρότερο κίνητρο για να συνεχίζουν οι περισσότεροι από αυτούς, επί πολλά χρόνια, την αθλητική τους καριέρα, με δεδομένο ότι διακρίνονται αν και πετυχαίνουν χειρότερες επιδόσεις, με βάση τα ατομικά τους ρεκόρ. Έτσι το ποσοστό συμμετοχής των νέων αθλητών, στους 8 πρώτους, παραμένει μικρό..

 

Πίνακας 3: Αριθμός και Ποσοστό αθλητών που διακρίθηκαν και στις αγωνιστικές κατηγορίες των Ε-Ν και Π-Κ από το σύνολο των 8 πρώτων σε ΟΛΑ τα αγωνίσματα

Σύνολο αθλητών

-τριων

   42 αγωνίσματα

(Α-Γ) Χ 8 =336

Ποσοστό
Ε-Ν και Π-Κ 21 + 26 = 47 14%
Π + Κ 9 +16= 25 7,4%

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι το 21,4% (14% + 7,4%) που είχαν διακριθεί από την κατηγορία των Π-Κ έχουν πετυχημένη παρουσία στην αγωνιστική κατηγορία των Α-Γ.
Τα ευρήματα αυτά ταιριάζουν με τα αποτελέσματα παλαιότερης δημοσιευμένης στο sportsfeed (2015) έρευνας μου, που αφορούσε την πορεία των Π-Κ οι οποίοι κατέκτησαν μετάλλιο στις πρώτες πέντε διοργανώσεις του παγκοσμίου πρωταθληματος Π-Κ (1999-2007), μέχρι το 2015. Συγκεκριμένα τα ευρήματα αυτά έδειχναν ότι το 82,9% αυτών των αθλητών κατέκτησε μετάλλιο ΜΟΝΟ στις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες (Π-Κ και αρκετοί Ε-Ν)…Άρα μόνο το 17.1% είχε επιτυχίες στην μεγάλη αγωνιστική κατηγορία..
Μεθοδολογικά η διαφορά μεταξύ των δύο ερευνών είναι ότι η πρώτη έρευνα αφορούσε αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο και η παρούσα τους αθλητές που ήταν στους 8 πρώτους (placing table).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/