Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ανανέωσε τον κανονισμό για τα παπούτσια η WA

Published

on

Προκειμένου να κάνει ξεκάθαρους του κανόνες ενόψει των Ολυμπιακών του Τόκιο, η World Athletics ανακοίνωσε συγκεκριμένες τροποποιήσεις και προσθήκες στον κανονισμό που αναγκάστηκε να στήσει φέτος.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η συμβολή της τεχνολογίας υποδημάτων στις επιδόσεις των δρόμων αντοχής και συγκεκριμένα του μαραθωνίου ήταν από τα κεντρικά θέματα συζήτησης της τελευταίας χρονιάς στον παγκόσμιο στίβο σε μεγάλο βαθμό λόγω των Vaporfly Next% της Nike.

Η WA αναγκάστηκε να συστήσει νέα επιτροπή για την έκδοση σχετικού κανονισμού και ειδικής επιτροπής, η οποία σήμερα ανακοινώνει και τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν και από το κεντρικό συμβούλιο, οι οποίες προέκυψαν μετά από τις συζητήσεις που έκανε η επιτροπή τους τελευταίους μήνες με σχετικούς φορείς.

Μερικές από τις βασικές τροποποιήσεις είναι η αλλαγή στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των παπουτσιών με καρφιά, και η καθιέρωση ενός «κανονισμού διαθεσιμότητας παπουτσιών» για αθλητές χωρίς χορηγούς.

Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν:

  1. Αποσαφήνιση της θέσης για νέα παπούτσια που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα.
  2. Ως συνεχή υποχρέωση, οι αθλητές, ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός τους ή ο κατασκευαστής παπουτσιών τους πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις προδιαγραφές παπουτσιών και, εάν ζητηθεί, νέα παπούτσια για εξέταση από τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα μας.
  3. Τα εγκεκριμένα παπούτσια πρέπει να διατίθενται πριν από έναν διεθνή διαγωνισμό για διανομή σε οποιονδήποτε ελίτ αθλητή μέσω ενός προγράμματος διαθεσιμότητας αθλητικών παπουτσιών. Η ομάδα εργασίας για τα αθλητικά παπούτσια θα αναπτύξει αυτό το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων χρονοδιαγραμμάτων, κριτηρίων αθλητών, αριθμό ζευγαριών παπουτσιών που απαιτούνται και μεθόδου διανομής.
  4. Επιβεβαίωση ότι ο κατασκευαστής δεσμεύεται να διαθέσει το νέο παπούτσι μέσω ενός προγράμματος για την παροχή παπουτσιών σε μη υποστηριζόμενους ελίτ αθλητές δωρεάν ή / και για αγορά ανάλογα με το αν είναι ειδικευμένοι ή μη ειδικευμένοι αθλητές που επωφελούνται από μια θέση σε αγώνες της παγκόσμιας ομοσπονδίας (WAS events) ή Ολυμπιακούς Αγώνες.
  5. Παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διαθεσιμότητα του παπουτσιού για άλλους μη υποστηριζόμενους ελίτ αθλητές που χρειάζονται ένα ζευγάρι παπούτσια πριν από κάποιον αγώνα. Αυτό συμβαδίζει με την αρχή ότι τα παπούτσια είναι εύλογα διαθέσιμα στους αθλητές. Ως θέμα προτεραιότητας, στην επικείμενη συνάντησή, θα συνεργαστούμε με την ομάδα εργασίας και την παγκόσμια ομοσπονδία βιομηχανίας αθλητικών εμπορευμάτων για να φτιάξουμε ένα σχέδιο διαθεσιμότητας αθλητικών παπουτσιών για να το παραδώσουμε. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τη διαδικασία, τα κριτήρια, τον αριθμό των ζευγαριών παπουτσιών που απαιτούνται, τη μέθοδο διανομής και πότε πρέπει να είναι διαθέσιμο το παπούτσι (η θέση μας, η οποία έχει γίνει γενικά αποδεκτή από τους κατασκευαστές, είναι για ένα μήνα πριν από τον διεθνή αγώνα).

Ακολουθεί ο πίνακας με τους ισχύοντες κανονισμούς:

ΑγώνισμαΑνώτατο πάχος σόλας (Σύμφωνα με τον κανόνα 5.5, σημειώσεις (i), (ii), (iii) και σημεία (a) & (b) του κανόνα 5.5, και κανόνα 5.13.3).Further rule requirement
αγωνίσματα κονίστρας (πλην του τριπλούν)20mmΙσχύει για όλα τα ριπτικά αγωνίσματα, τα οριζόντια και κάθετα άλματα εκτός του τριπλούν. Για όλα τα αγωνίσματα κονίστρας, η σόλα στο κέντρο του μπροστινού μέρους της πατούσας του αθλητή δεν πρέπει να είναι ψηλότερη από τη σόλα στο κέντρο της φτέρνας.
Τριπλούν25mmΗ σόλα στο κέντρο του μπροστινού μέρους της πατούσας του αθλητή δεν πρέπει να είναι ψηλότερη από τη σόλα στο κέντρο της φτέρνας.
Δρομικά αγωνίσματα ( συμπεριλαμβανομένων των εμποδίων) μέχρι τα 400μ20mmΣτις σκυταλοδρομίες ο κανόνας εφαρμόζεται στην απόσταση που τρέχει κάθε αθλητής.
Δρομικά αγωνίσματα από τα 800μ και πάνω (συμπεριλαμβανομένων των στιπλ)25mmΣτις σκυταλοδρομίες ο κανόνας εφαρμόζεται στην απόσταση που τρέχει κάθε αθλητής. Για τα αγωνίσματα του βάδην ισχύει το ανώτατο πάχος της σόλας είναι το ίδιο με αυτό των αγωνισμάτων δρόμου.
Ανώμαλος δρομος25mm 
Αγωνίσματα δρόμου (τρέξιμο και βάδην)40mm 
Αγωνίσματα κατά τον κανόνα 57 (rule 57)Χωρίς όριο στο πάχος

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες