Connect with us

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2020

Ανασκόπηση αθλημάτων 2020 (1ο μέρος)

Published

on

Μία περίεργη χρονιά ολοκληρώνεται και το Sportsfeed κάνει την ανασκόπηση όλων των Ολυμπιακών αθλημάτων για το 2020.

των Παναγιώτη ΒότσηΠηνελόπης Γκιώνη & Σωτηρίας Στασινού
[email protected][email protected], [email protected]

Ο κορονοϊός οδήγησε σε αναβολές πρωταθλημάτων και μεγάλων αγώνων, με αρκετές ομοσπονδίες μαζί με τη βοήθεια των αθλητών να προσπαθούν να διεξάγουν αγώνες με κάθε μέσο. Ορισμένες το κατάφεραν, άλλες όχι. Από όσους αγώνες έγιναν, αρκετοί ξεχώρισαν.

Στίβος

Συντηρητικά και χωρίς θεατές, κατάφεραν να γίνουν όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα (Κ18, Κ20, Κ23, Α/Γ) και ορισμένα μίτινγκ ενώ είδαμε καλές επιδόσεις. Ο Νικόλας Σκαρβέλης πήρε το ρεκόρ της σφαιροβολίας από τον Δημήτρη Κουτσούκη ρίχνοντας 21.05μ, για να γίνει ο πρώτος Έλληνας που σπα το φράγμα των 21μ ενώ ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος με 2:14:44 στο μαραθώνιο σημείωσε την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί από Έλληνα τα τελευταία 18 χρόνια. Μία Ολυμπιακή πρόκριση ήρθε από την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που με 1:30.25 έπιασε το όριο (1:31.00) στα 20χλμ βάδην για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2021. Παράλληλα, οι νεαροί σε ηλικία αθλητές ξεχώρισαν εξίσου αφού έκαναν φοβερές επιδόσεις με την Ελίνα Τζένγκο και το (μη αναγνωρισμένο) παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό νεανίδων αλλά και τις Καρύδη (μήκος, τριπλούν), Εμμανουηλίδου (100μ), Χατζηπουργάνη (400μ εμπόδια), Φιάσκα(10.000μ βάδην), Δεληγιάννη (800μ) και Ντραγκομίροβα (σφαιροβολία) με πανελλήνια ρεκόρ. Κατά τα άλλα, ουσιαστικά κενή σεζόν χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. 

Κολύμβηση

Σε εθνικό επίπεδο πρόλαβε να γίνει κανονικά το χειμερινό όπεν στο ΟΑΚΑ, ενώ το θερινό όπεν έγινε στις αρχές Αυγούστου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με απευθείας τελικές σειρές. Στα θετικά και η σύμπραξη των 4 αναβαθμισμένων αγώνων κολύμβησης σε Μακεδονία και Θράκη τη χειμερινή σεζόν του 2019-2020. Ως προς τις επιδόσεις που σημειώθηκαν το αποκορύφωμα ήταν το 7:51.16 που χάρισε την Ολυμπιακή πρόκριση στον Κώστα Εγγλεζάκη στα 800μ ελεύθερο με κατάρριψη του πανελλήνιου ρεκόρ του Γιαννιώτη. Η LEN ανέβαλε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης του Μαΐου, οπότε διεθνή δράση είδαμε μόνο στο επιτυχημένο εγχείρημα του 2ου πρωταθλήματος της ISL στη Βουδαπέστη το φθινόπωρο. Στην προστατευμένη «φούσκα» της ISL συμμετείχαν 4 Έλληνες και 2 Ελληνίδες, οι οποίοι αγωνίστηκαν για 4 διαφορετικές ομάδες σημειώνοντας στην πορεία αρκετά νέα πανελλήνια ρεκόρ 25άρας.

Γυμναστική

Μία χρονιά σχεδόν χαμένη για τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ελλάδας. Η πανδημία κατάφερε να κρατήσει τους περισσότερους εκτός προπονήσεων ενώ τα πανελλήνια πρωταθλήματα ενόργανης και ρυθμικής αναβλήθηκαν. Η Ελλάδα δεν έστειλε αποστολές στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της Μερσίνης (ενόργανη και ρυθμική) αφού δεν ήταν καθόλου ασφαλές λόγω κορονοϊού αλλά και λόγω έλλειψης προπονήσεων. To highlight της σεζόν ήταν η επιστροφή του χρυσού Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια στα χρυσά μετάλλια και το βάθρο, στο παγκόσμιο κύπελλο της Μελβούρνης. 

Ποδηλασία

Η ποδηλασία ήταν από τα αθλήματα που επιβίωσαν το 2020 σε εθνικό επίπεδο χάρη στη φύση των περισσότερων αγωνισμάτων που επιτρέπουν τη διεξαγωγή τους σε ανοιχτούς χώρους. Το άθλημα έμεινε μόνο τέσσερις μήνες χωρίς αγώνες. Από Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν τα πανελλήνια πρωταθλήματα ορεινής ποδηλασίας, δρόμου και πίστας. Ξεχώρισε η διπλή νίκη του Περικλή Ηλία σε ορεινή και δρόμου αντοχής αλλά και η επικράτηση του Χρήστου Βολικάκη στην πίστα, στο όμνιουμ αλλά στα 4χλμ ατομικής καταδίωξης με πανελλήνιο ρεκόρ (4:25.316). Οι Έλληνες ποδηλάτες και ποδηλάτριες εκπροσώπησαν τη χώρα μας και σε αρκετές διεθνείς διοργανώσεις όπως το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο δρόμου, το παγκόσμιο ορεινής marathon και το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πίστας. Στην ποδηλασία πίστας είχαμε και διεθνείς επιτυχίες με το χάλκινο του Κώστα Λιβανού στο σπριντ στο ευρωπαϊκό Κ23, και τα δύο χάλκινα στο ομαδικό σπριντ και στο κέιριν στο ευρωπαϊκό Α/Γ από τους Λιβανό-Μπρέτα-Καλογερόπουλο και Μπρέτα αντίστοιχα. Το Φεβρουάριο μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατοχύρωσε και τυπικά την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο ο Χρήστος Βολικάκης.

Κωπηλασία

Παραδοσιακά η σεζόν αγώνων διαρκεί από το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο οπότε η πανδημία έκοψε τη φόρα των αθλητών και από τα κοινόβια της Εθνικής τους έστειλε στα πίσω στα σπίτια τους να διατηρούν τη φόρμα τους σε εργόμετρα σε γκαράζ κα ταράτσες. Με την άρση των μέτρων τον Ιούνιο ξεκίνησαν και πάλι οι προπονήσεις και στα τέλη Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο Σχινιά. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου είχαμε διεθνή αγωνιστική δράση για την Ελλάδα με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ε/Ν, νέων και Α/Γ. Με 5 μετάλλια στους νέους, 3 στους Ε/Ν και 2 στη μεγάλη κατηγορία τα ελληνικά κουπιά έδειξαν ότι έγινε καλή δουλειά, παρά τις δυσκολίες. Η Ελλάδα επέστρεψε στον πίνακα μεταλλίων του ευρωπαϊκού μετά το 2015 με 2 χάλκινα μετάλλια.

Υδατοσφαίριση

Όπως και τα περισσότερα ομαδικά αθλήματα έτσι και το πόλο δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Οι αγωνιστικές διακόπηκαν και οι ομάδες έμειναν εκτός πισίνας για μεγάλο διάστημα, κάτι που άφησε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων τρεις ομάδες (δύο γυναικείες, μία ανδρική). Παρ’ όλα αυτά, η χρονιά δε χάθηκε και ολοκληρώθηκαν τα βασικά πρωταθλήματα. Την καθολική κυριαρχία τους επιβεβαίωσαν οι ομάδες του Ολυμπιακού, γυναικών και ανδρών, αφού αμφότερες κατέκτησαν το κύπελλο Ελλάδος (γυναικών/ανδρών αντίστοιχα) αλλά και το πρωτάθλημα της Α γυναικών και Α1 ανδρών αντίστοιχα. Ένα από τα highlights της χρονιάς ήταν πως η Αλεξάνδρα Ασημάκη αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ενώ ο ΝΟ Βουλιαγμένης ανδρών κατάφερε να νικήσει τον Ολυμπιακό μέσα στο Παπαστράτειο, με τους ερυθρόλευκους να γνωρίζουν την ήττα σε κανονική περίοδο πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το 2012.

Πάλη

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν το πρώτο που έγινε στη χώρα στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ στις αρχές Μαρτίου πραγματοποιήθηκε και αυτό για την κατηγορία εφήβων/νεανίδων. Η Εθνική ομάδα Α/Γ συμμετείχε με 14 μέλη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Φεβρουαρίου στη Ρώμη και είχε 4 πλασαρίσματα στην πρώτη δεκάδα με καλύτερη εμφάνιση την 5η θέση του Γιωρίκα Πιλίδη που διεκδίκησε το χάλκινο μετάλλιο. Λόγω της πανδημίας η αγωνιστική δράση επέστρεψε ξανά τον Νοέμβριο με το διεθνές μίτινγκ της Πολωνίας, στο οποίο οι Πρεβολαράκη, Πιλίδης και Κεσίδης κατέκτησαν χάλκινα μετάλλια. Το Δεκέμβριο η Ελλάδα έστειλε 6μελή αποστολή στο παγκόσμιο κύπελλο του Βελιγραδίου και γιόρτασε το χρυσό μετάλλιο της Μαρίας Πρεβολαράκη στα 53κ.

Τάε κβον ντο

Εξαιρετικά κενή σεζόν. Τα πανελλήνια πρωταθλήματα (ανδρών/γυναικών, εφήβων/νεανίδων, παίδων/κορασίδων) αναβλήθηκαν και εν τέλει ακυρώθηκαν ενώ η ομάδα για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων έφαγε… άκυρο από τη ΓΓΑ, λόγω πανδημίας, και δε συμμετείχε τελικά στη διοργάνωση. Μόνο τα τέσσερα μέλη της προ-Ολυμπιακής ομάδας (Νάσια Μητσοπούλου, Φένια Τζέλη, Κωνσταντίνος Χαμαλίδης, Αποστόλης Τεληκωστόγλου) μπόρεσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να δώσουν αγώνες (κερδίζοντας μάλιστα μετάλλια σε grand prix) και να κάνουν προετοιμασία με άλλες ομάδες.

Επιτραπέζια αντισφαίριση

Το άθλημα συμπλήρωσε έξι μήνες χωρίς αγώνες. Το φορμάτ των διασυλλογικών πρωταθλημάτων δέχτηκε αλλαγές επειδή ακυρώθηκαν τα μπαράζ, αλλά πριν από αυτό, τον τίτλο στην Α1 ανδρών για το 2020 κατέκτησε η ΑΕΚ και στην Α1 γυναικών ο Δ.Α.Ο. Ταύρου. Σε ατομικό επίπεδο πρωταθλητές Ελλάδας στο απλό της μεγάλης κατηγορίας αναδείχτηκαν ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης και η Γεωργία Ζαβιτσάνου αντίστοιχα. Στην πρόκληση της χρονιάς η εθνική ανδρών δεν κατάφερε να φτάσει στην ολυμπιακή πρόκριση ενώ σε διεθνείς εκδηλώσεις δεν ήρθαν μετάλλια αυτή τη φορά και καταγράφηκαν καλά πλασαρίσματα. 

Ράγκμπι

Για το έτος 2020 η GRLA του ελληνικού ράγκμπι λιγκ πρόλαβε να διεξάγει 10 αγώνες πρωταθλήματος κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, πριν τη πανδημία. Από τον Μάρτιο και έπειτα το άθλημα παρέμεινε αδρανές μέχρι και τον Ιούνιο. Το καλοκαίρι με την χαλάρωση των περιορισμών οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν επιπλέον έξι αγώνες εκ των οποίων οι τρεις ήταν κατηγορίας γυναικών και τρεις φιλικού επιπέδου. Στο ράγκμπι γιούνιον δεν πραγματοποιήθηκαν αγώνες.

Χάντμπολ

Το χάντμπολ δεν έμεινε ανεπηρέαστο από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς από τον Ιανουάριο και μετά δεν πραγματοποιήθηκαν αγώνες, ενώ τον Μάιο αποφασίστηκε και επίσημα από την ομοσπονδία χάντμπολ (ΟΧΕ) η αναβολή των πρωταθλημάτων ανδρών και γυναικών. Ακόμα όμως και τον Σεπτέμβριο η προσπάθειά τους για επανεκκίνηση των αγώνων με την πρέμιερ λιγκ (ανδρών), διακόπηκε λόγω προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας εν όψει των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2022 (το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 13/01) και εξαιτίας κρούσματος κορονοϊού εντός του κάμπ.

Ιππασία

Περιορισμένη ήταν η δράση της ιππασίας για το έτος του 2020 με τους αθλητές να μένουν εκτός αγώνων για αρκετούς μήνες. Με τη χαλάρωση των μέτρων του καλοκαιριού, πάντως, και έπειτα έγινε προσπάθεια επανεκκίνησης της αγωνιστικής δράσης με τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων ιππικής αντοχής (Σεπτέμβριος), υπερπήδησης εμποδίων και ιππικής δεξιοτεχνίας (Σεπτέμβριος).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/