Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Ανούσια επιστολή του υπεύθυνου διεθνών σχέσεων της ΔΟΕ στον Αυγενάκη

Published

on

Το Sportsfeed έχει στη διάθεση του την επιστολή που έστειλε ο Τζέιμς Μακλάουντ στον Λευτέρη Αυγενάκη, ενόψει της ψήφισης του αθλητικού νομοσχεδίου.

Ο Τζέιμς Μακλάουντ, είναι ο διευθυντής του προγράμματος Ολυμπιακής Αλληλεγύης και υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων της ΔΟΕ με την Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Η επιστολή που έστειλε στον υφυπουργό αθλητισμού κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο. Λείπει ωστόσο από την… ούγια το όνομα του Τόμας Μπαχ.

«Ενημερωθήκαμε  ότι ένας νέος αθλητικός νόμος θα συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και να ζητήσουμε με σεβασμό προς τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν ότι αυτός ο νέος νόμος είναι πλήρως συμβατός με την αρχή της ”υπεύθυνης αυτονομίας” για αθλητικούς οργανισμούς που ανήκουν στο Ολυμπιακό κίνημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στον Ολυμπιακό Χάρτη, ιδίως στην παράγραφο 5 των θεμελιωδών αρχών του Ολυμπισμού, η οποία έχει ως εξής: Αναγνωρίζοντας ότι ο αθλητισμός υφίσταται στο πλαίσιο της κοινωνίας, οι αθλητικοί φορείς στο Ολυμπιακό κίνημα εφαρμόζουν πολιτική ουδετερότητα. Έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της αυτονομίας, που περιλαμβάνουν την ελεύθερη θέσπιση και έλεγχο των αθλητικών κανόνων, τον καθορισμό της δομής και της διακυβέρνησης των φορέων τους, την απόκτηση του δικαιώματος των εκλογών απαλλαγμένων από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή και την ευθύνη για την εξασφάλιση της εφαρμογής των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης εφαρμοσμένος.
Όπως αναφέρθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν, ο αθλητικός νόμος μπορεί να θεσπίζει ορισμένους εύλογους όρους (που αποσκοπούν, ιδίως, στη διασφάλιση της εφαρμογής των βασικών αρχών της χρηστής διακυβέρνησης) ώστε οι αθλητικοί φορείς να είναι επιλέξιμοι, να επωφελούνται από κρατική υποστήριξη και δημόσια χρηματοδότηση, ωστόσο, δεν θα πρέπει να επιβάλλει απαιτήσεις που θα παραβίαζαν τον Ολυμπιακό Χάρτη (για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή) ή το καταστατικό των σχετικών παγκόσμιων ομοσπονδιών (για τις εθνικές ομοσπονδίες). Επιπλέον, τυχόν τέτοιες προϋποθέσεις πρέπει να συζητούνται εκ των προτέρων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους αθλητικούς φορείς.
Αυτή η προσέγγιση συνοψίζεται στο έγγραφο αναφοράς (επισυναπτόμενο) το οποίο καταρτίστηκε ως αποτέλεσμα της σύστασης 28 της Ολυμπιακής Ατζέντας 2020 για τη διευκόλυνση αρμονικών και παραγωγικών σχέσεων μεταξύ των Εθνικών Ομοσπονδιών / Εθνικών Ομοσπονδιών και των αντίστοιχων κυβερνητικών αρχών τους, διασφαλίζοντας παράλληλα τον πλήρη σεβασμό της αρχής «υπεύθυνη αυτονομία» και αμοιβαία κατανόηση της δικαιοδοσίας και των ευθυνών του καθενός.

Τέλος, έχουμε ήδη καταστήσει σαφές σε πολλές περιπτώσεις ότι οι συγκεκριμένοι περιορισμοί όρων που θεωρούνται μέρος αυτού του νόμου δεν θα πρέπει να ισχύουν αναδρομικά και καταλάβαμε ότι οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποσαφήνιση και επιβεβαίωση αυτής της ερμηνείας προκειμένου να αποφευχθούν παρανοήσεις ή νομικές διαφορές.

Βασιζόμαστε στην πλήρη υποστήριξή σας για να διασφαλίσουμε ότι η προαναφερθείσα θέση θα εξεταστεί προσεκτικά στις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα ομαλά και φιλικά, προς το συμφέρον του Ολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε προσωπικά τους τελευταίους μήνες, λόγω των περιορισμών Covid-19, ωστόσο ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να οργανώσουμε μια τέτοια συνάντηση.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας και παραμένουμε πλήρως στη διάθεσή σας σε περίπτωση που χρειάζεστε περαιτέρω διευκρινίσεις», αναφέρει η επιστολή της ΔΟΕ, που επί της ουσίας δεν λέει κάτι. Δεν μας κάνει σοφότερους. Κυρίως, όμως, δείχνει ότι ο συντάκτης της είναι ανενημέρωτος για τα θέματα της ΕΟΕ.

Η διάταξη για τις θητείες έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Άρα, είναι νόμος του κράτους και δεν περνάει τώρα από τη βουλή. Γίνεται, δηλαδή, τζάμπα συζήτηση για κάτι που ψηφίστηκε και για μία τροπολογία, για την οποία δεσμεύθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι στην ΕΟΕ ότι μέσα στο εξάμηνο, δηλαδή, έως τον Απρίλιο του 2020 θα εναρμόνιζαν τα καταστατικά τους με εκείνα των διεθνών ομοσπονδιών. Χωρίς, βέβαια, να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους.

Έπειτα, έχουμε τη γενική αναφορά στην Ολυμπιακή Χάρτα. Μα, δεν την παραβιάζει η νομοθεσία. Δεν μπλέκει το Ολυμπιακό Κίνημα. Αντίθετα, όλες οι καταστατικές διατάξεις της ΕΟΕ εγκρίθηκαν χωρίς την παραμικρή συζήτηση. Το θέμα των αθλητικών ομοσπονδιών μπορεί να επιλυθεί μέσα από την εναρμόνιση με όσα ισχύουν διεθνώς, δηλαδή, με τις παγκόσμιες ομοσπονδίες. Αλλά έως τώρα δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη πρεμούρα για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Ασφαλώς, αποτελεί ένα ζήτημα ότι δεν έγινε συνάντηση ανάμεσα στη ΔΟΕ και την ελληνική πολιτεία. Αλλά μην παραβλέπουμε και την πανδημία, η οποία έφερε τα πάνω – κάτω. Μέχρι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν. Αναμφίβολα, μία συνάντηση θα βελτίωνε την πληροφόρηση των διεθνών αθλητικών φορέων και θα αντιλαμβάνονταν όλοι ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι ο σεβασμός του πλαισίου λειτουργίας και της Ολυμπιακής Χάρτας, η οποία δεν αφορά πρόσωπα, αλλά διαδικασίες και νοοτροπίες. Κι ενδεχομένως όλα αυτά να γίνονται αντιληπτά και στη ΔΟΕ και γι’ αυτό η επιστολή φέρει την υπογραφή ενός στελέχους και όχι του προέδρου. Διότι η ΔΟΕ σε θέματα νομοθεσίας δεν μπορεί να ‘χει λόγο από τη στιγμή που δεν θίγεται η ΕΟΕ. 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/