Connect with us

EDITORIAL

Αντίο Μελβούρνη…

Published

on

Το 108o όπεν της Αυστραλίας και 52ο στη λεγόμενη open era ολοκληρώθηκε την Κυριακή και ταυτόχρονα το Sportsfeed έκλεισε την πρώτη του τενιστική αποστολή.

Μελβούρνη Παναγιώτης Βότσης
[email protected]

Δεν είναι εύκολο να συνοψίσεις το σύνολο μίας διοργάνωσης σε ένα κείμενο όταν αυτή διαρκεί δύο εβδομάδες και είναι του μεγέθους και της σημαντικότητας ενός γκραν σλαμ. Για να γίνει κατανοητή η τάξη μεγέθους θα παραθέσω αρχικά κάποια ενδεικτικά νούμερα:

  • 812174 επισκέπτες είχε το φετινό όπεν, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά και για πρώτη φορά πάνω από 800000. Από αυτούς οι 550645 ήρθαν την πρώτη εβδομάδα για τους τρεις πρώτους γύρους. Είναι το γκραν σλαμ με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις 14 μέρες των αγώνων του κυρίως ταμπλό.
  • 11114 άσοι σημειώθηκαν συνολικά στις καλοκαιρινές διοργανώσεις τένις της Αυστραλίας (μαζί με το ATP Cup). Με το πρόγραμμα Aces for relief και άλλες δωρεές από παίχτες και φιλάθλους συγκεντρώθηκαν πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για τους πυροπαθείς.
  • 573 παίκτες και παίκτριες από 66 διαφορετικές χώρες έλαβαν συμμετοχή.
  • 580 δημοσιογράφοι και 134 φωτογράφοι από 51 χώρες κάλυψαν τη διοργάνωση.

Αν μπορούμε να κάνουμε τη σύγκριση με άλλα αθλήματα η διοργάνωση που είδα ήταν επιπέδου παγκοσμίου πρωταθλήματος και μου φαίνεται απίστευτο ότι στο τένις υπάρχουν άλλες τρεις αντίστοιχες κάθε χρόνο. Σίγουρα είχα υψηλές προσδοκίες από το αυστραλιανό όπεν πριν πάω, αλλά η εκ των υστέρων συνειδητοποίηση ότι αυτό γίνεται κάθε χρόνο επί 4 σε αφήνει έκθαμβο. Μπορώ να καταλάβω και μόνο από αυτό γιατί το τένις βρίσκεται στην πεντάδα με τα πιο δημοφιλή και πιο εμπορικά αθλήματα και ίσως είναι πρώτο στην αντίστοιχη λίστα των ατομικών αθλημάτων.

Το τένις συμβαδίζει με την εποχή
Η εμπορικότητα του τένις είναι αδιαμφισβήτητη. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τεσσάρων γκραν σλαμ έχει εκτοξεύσει τις τεχνολογικές καινοτομίες σε τομείς όπως η προβολή, η μετάδοση και ακόμα και η διαιτησία. Για την τελευταία θυμίζουμε ότι το Hawk-Eye έχει υιοθετηθεί για τις ενστάσεις στο τένις ήδη από το 2006, ενώ το φετινό απόκτημα στη μετάδοση του αυστραλιανού όπεν ήταν η τεχνολογία 3D προβολής των παικτών κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα τεχνικού χτυπήματος. Επίσης, η διάρκεια του αγώνα και οι κανονισμοί έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να βγαίνει ένα πολύ καλό τηλεοπτικό προϊόν, στο οποίο αντισταθμίζεται η μονοτονία των πόντων με το σταδιακά αυξανόμενο σασπένς.
Πέρα από το εμπορικό κομμάτι, η διοργάνωση έδειξε να συμβαδίζει με την εποχή, ούσα συμπεριληπτική. Παράλληλα με το τουρνουά των ελίτ ανδρών και γυναικών υπήρχε τουρνουά εφήβων/νεανίδων, υπήρχε τουρνουά τένις με αμαξίδιο ανδρών/γυναικών και ανεπίσημα υπήρχε και τις τελευταίες ημέρες έλαβε χώρα και το glam slam, που ήταν αφιερωμένο στην LGBTQ κοινότητα. Σίγουρα μετά την εμπειρία του όπεν μπορώ να πω ότι το τένις είναι για όλους. Το μοναδικό αγκάθι σε όλο αυτό ήταν η βράβευση της Μάργκαρετ Κορτ, της μεγάλης τενίστριας αλλά και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας λόγω των ρατσιστικών και ομοφοβικών της σχολίων. Δεν περίμενε όμως ποτέ κανείς από τους διοργανωτές μίας αρκετά συντηρητικής χώρας να είναι ριζοσπαστικοί, αντιθέτως ήταν αναμενόμενο να προσπαθήσουν να κρατήσουν ισορροπίες.

Δικαίως Happy Slam
Τις πρώτες ημέρες δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο λόγω του μεγάλου θέματος με τον καπνό, όμως πλέον μπορούμε. Δεν έχω πάει στα πιο επίσημα, αριστοκρατικά event όπως το Γουίμπλεντον και το Ρολαντ Γκαρός, αλλά πιστεύω ότι η χαλαρότητα των Αυστραλών και η έλλειψη αχρείαστης επισημότητας είναι κάτι που προσωπικά μου ταιριάζει. Είτε το πιάσεις από τον περιβάλλοντα χώρο, είτε από τις συναυλίες είτε από τον κόσμο, το όπεν ήταν χαρούμενο, ήταν για όλους και ήταν μία μεγάλη γιορτή για όλη τη Μελβούρνη. Ήταν σαν να καταρρέει -εν μέρει- το στερεότυπο που υπάρχει για την ελιτίστικη φύση του αθλήματος.

Το αρνητικό
Το μεγάλο φάουλ των διοργανωτών έχει να κάνει με τον καπνό κατά τη διάρκεια του προκριματικού γύρου. Οι Αυστραλοί θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί με τους κανονισμούς τους, ειδικά εφόσον έχουν έρθει αντιμέτωποι πολλάκις με τα στοιχεία της φύσης λόγω καύσωνα. Οι εικόνες που είδαμε ήταν άσχημες και αποτελούν μείον στη συνολική εικόνα.

Το ελληνικό τένις
Ναι, όλη η Ελλάδα πλέον μιλάει με περηφάνια για το Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη που ήταν και μεταξύ των κορυφαίων αθλητών για το 2019. Οι ακαδημίες τένις στην Ελλάδα είναι σε ανάπτυξη, είναι γεμάτες και η επόμενη γενιά τενιστών είναι στα σκαριά. Παρόλα αυτά, τα ελληνικά μέσα στο φετινό όπεν ήταν 5, 3 μέσα από Ελλάδα και 2 από την ομογένεια. Ίσως όχι η εικόνα που αρμόζει.

ΥΓ: Διάβασα ότι άλλες χρονιές έδιναν ένα μπουκάλι ουίσκι δώρο σε κάθε δημοσιογράφο. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, διαγράψτε όλα τα παραπάνω. Δεν πήρα τίποτα, χάλια φέτος το όπεν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/