Connect with us

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

ΝΟΙ: «Απαιτούνται προνόμια για να ανθίσει και πάλι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός»

Published

on

Από το Ναυτικό ‘Ομιλο Ιωαννίνων λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή προς τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η επιστολή αναφέρεται στο ζήτημα των οικονομικών προνομίων (πριμ) στους αθλητές που διακρίνονται, τα οποία, όπως είναι γνωστό, περικόπηκαν σε μεγάλο βαθμό το 2012, με αποτέλεσμα να δίνονται σήμερα σε ελάχιστους πλέον αθλητές, αποκλειστικά σε όσους επιτυγχάνουν νίκες μεταλλίων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε εκείνους που κατακτούν πρώτες διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε παγκόσμια και σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με τα ποσά να είναι κατ’ αναλογίαν της νίκης. 

Η διοίκηση του ΝΟΙ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή της: «Μπορούν και πρέπει να βρεθούν κίνητρα και τρόποι επιβράβευσης για όλα αυτά τα παιδιά που διακρίνονται διεθνώς σηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία. Υπάρχουν τρόποι να επιβραβεύονται όσοι αξίζουν. Υπάρχει βέβαια η έξτρα μοριοδότηση πρωταθλητών και η άνευ εξετάσεων εισαγωγή στα Πανεπιστήμια όσων επιτυγχάνουν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση σε διεθνείς αγώνες. Αυτά όμως δεν αρκούν. Αν θεσπιστούν και πάλι σοβαρά κίνητρα, ο αθλητισμός θα «ανθίσει»  εκ νέου στη χώρα μας και θα μπει ξανά σε ανοδική πορεία κάνοντάς μας πολύ περήφανουςΘεωρούμε ότι είναι πια η κατάλληλη στιγμή για να διορθωθούν οι αδικίες που έγιναν το 2012 με την οριζόντια περικοπή των πριμ. Εξάλλου, υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα με την τροπολογία για την Κατερίνα Στεφανίδη που αποκαθιστά τις αδικίες σε βάρος αθλητών του Στίβου και της Κολύμβησης με διακρίσεις σε παγκόσμιες διοργανώσεις. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η ρύθμιση, πρέπει όμως να επεκταθεί και για τα μετάλλια των Ολυμπιακών αθλημάτων και σε μικρότερες κατηγορίες, στα οποία περιλαμβάνεται φυσικά και η Κωπηλασία.  Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα, σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά για τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό γενικότερα, να κρατάμε στην ενεργό δράση αξιόλογους αθλητές, τροφοδοτώντας με περισσότερους επίλεκτους τις Εθνικές Ομάδες και αυξάνοντας τις πιθανότητες της χώρας μας για μεγάλες αθλητικές διακρίσεις». 

Ένα δεύτερο ζήτημα που θέτει η διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων προς τον υφυπουργό είναι η οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών  αθλητικών σωματείων, την οποία χαρακτηρίζει απολύτως αναγκαία προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Όπως αναφέρει στην επιστολή της, «ουσιαστικά, αυτό που ζητάμε είναι να μας δώσετε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα στηρίζοντάς μας με κάθε δυνατό τρόπο. Ωστόσο, δεν μπορεί να μπαίνουν όλα τα σωματεία στο ίδιο «καζάνι», δηλαδή να επιχορηγούνται όλοι ανεξαρτήτως οι σύλλογοι με το ποσό των 2.500 ευρώ, είτε έχουν πέντε, είτε 50, είτε 150 αθλητές. Δεν κάνουμε όλοι την ίδια δουλειά και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες. Θεωρούμε επομένως ότι, για να μην αδικείται κανείς, πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια για τις επιχορηγήσεις, όπως το μέγεθος κάθε σωματείου, ο αριθμός ενεργών αθλητών, οι προπονητές κλπ.».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες