Connect with us

STORY

Aπάντηση από Μπάρτσα

Published

on

Η είδηση ότι η ΦΙΦΑ επέβαλε απαγόρευση μεταγραφών μέχρι το καλοκαίρι του 2015 στη Μπαρτσελόνα, λόγω παραβίασης του κανονισμού περί μετακίνησης ανήλικων ποδοσφαιριστών, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις τάξεις των «μπλαουγκράνα». Όπως αναμενόταν, οι τελευταίοι δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα, δηλώνοντας ότι θα φτάσουν μέχρι το CAS για να δικαιωθούν…

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Σύμφωνα με το άρθρο 19 των μεταγραφικών κανονισμών της ΦΙΦΑ, οι διεθνείς μεταγραφές παικτών επιτρέπονται μόνο εάν ο ποδοσφαιριστής είναι πάνω από 18 ετών, εκτός από τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις, που ορίζονται ρητά από την αρμόδια επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Η Μπαρτσελόνα βρέθηκε να έχει παραβιάσει τις σχετικές διατάξεις αναφορικά με 10 ανήλικους ποδοσφαιριστές, με αποτέλεσμα την τιμωρία της τόσο με απαγόρευση μεταγραφών για δύο συνεχόμενες μεταγραφικές περιόδους, όσο και με χρηματικό πρόστιμο 368.500 €. αν και τα ονόματα των παικτών δεν αποκαλύφθηκαν, ωστόσο πριν από μόλις έναν μήνα, ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο τιμωρίας της ισπανικής ομάδας αναφορικά με 6 νέους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι απαγορεύθηκε να αγωνιστούν για τον σύλλογο. Οι παίκτες ήταν οι Κορεάτες Λι Σέουνγκ Γου, Πάικ Σέουνγκ-Χο και Γιάνγκ Τζιεολί, ο Γάλλος Τεό Τσεντρί, ο Νιγηριανός-Ολλανδός Μπόμπι Αντεκάνιε και ο Καμερουνέζος Πατρίς Σούσια.
Το νομικό τμήμα των Καταλανών εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση-απάντηση στην επιβληθείσα τιμωρία, αποτελούμενη από 14 σημεία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα παρακάτω:

  • Ο κανονισμός που η Μπαρτσελόνα φέρεται να παραβίασε έχει ως σκοπό να προστατεύσει ανήλικους από τις ενέργειες αθλητικών ομάδων, οι οποίες τους ενσωματώνουν χωρίς να εξασφαλίζει την απαιτούμενη φροντίδα για τη σωστή πρόοδό τους. Η ομάδα μας εγγυάται την εξέλιξη των παικτών της μέσω του μοντέλου της ακαδημίας Λα Μασία.
  • Το μοντέλο της Λα Μασία περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, παροχή στέγης, διατροφή, ιατρική περίθαλψη και γενικότερη φροντίδα για τις όποιες ανάγκες των παιδιών, αλλά και σχέδια αθλητικής ανάπτυξης. Η Μπαρτσελόνα διαμορφώνει πρωτίστως ανθρώπους και μετά αθλητές, ένα γεγονός που η ΦΙΦΑ παρέβλεψε, αγνοώντας κατάφορα την εκπαιδευτική λειτουργία του προπονητικού μας προγράμματος.
  • Όλοι οι ποδοσφαιριστές μας κατείχαν πάντα τις επίσημες άδειες, όπως απαιτείται από τις αντίστοιχες ομοσπονδίες τους. Όλοι τους και πάντοτε.
  • Από τη στιγμή που η ΦΙΦΑ ξεκίνησε την εν λόγω διαδικασία, οι άδειες των υπό έλεγχο ποδοσφαιριστών αποσύρθηκαν και οι παίκτες δεν έχουν λάβει μέρος σε επίσημους αγώνες. Συνεπώς, ουδέποτε υπήρξε παράτυπη συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις από κανέναν από τους ως άνω αθλητές.
  • Η Μπαρτσελόνα δεν παραβίασε ποτέ κανέναν νόμο του κράτους και όλα τα παιδιά που προπονούνται στη Λα Μασία διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Κανένας ποδοσφαιριστής μας δεν τελεί υπό παραβίαση διοικητικών ή άλλων διατάξεων.
  • Το αναπτυξιακό μοντέλο της Μπαρτσελόνα είχε πάντοτε τη ρητή έγκριση της ΦΙΦΑ και η Λα Μασία χρησιμοποιείτο πάντα ως πρότυπο χρηστής διαχείρισης. Οι υποψήφιοι της ομάδας μας για τη Χρυσή Μπάλα αποτελούν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτής της αναγνώρισης των προπονητικών και αναπτυξιακών μας μεθόδων από πλευράς της ΦΙΦΑ.
  • Το μοντέλο τα Μπαρτσελόνα παρέχει βοήθεια στις οικογένειες πολλών παικτών προκειμένου να ενταχθούν στην κοινωνία. Μόνο στην Καταλονία, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 15.000 ανήλικοι ποδοσφαιριστές, που γεννήθηκαν εκτός Ισπανίας και είναι δηλωμένοι στην αντίστοιχη ομοσπονδία τους, οι οποίοι σύμφωνα με τα κριτήρια που χρησιμοποίησε η ΦΙΦΑ στην παρούσα υπόθεση θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκονται στην ίδια παράνομη κατάσταση.
  • Η Μπαρτσελόνα θα ασκήσει άμεσα έφεση κατά της απόφασης (εντός της προθεσμίας των 90 ημερών), ζητώντας ταυτόχρονα με ασφαλιστικά μέτρα την άρση της απαγόρευσης μεταγραφών, μέχρις της έκδοσης αμετάκλητης δικαστικής απόφασης από το CAS.
    Πάντως, η ύπαρξη δικαστικού προηγούμενου αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας στους Καταλανούς, καθώς να υπενθυμίσουμε ότι το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο είχε δικαιώσει την Τσέλσι, η οποία είχε τιμωρηθεί το 2010 από τη ΦΙΦΑ με την ίδια ακριβώς απαγόρευση, λόγω υποτιθέμενων παρατυπιών στη μεταγραφή του Γκαέλ Κακουτά από τη γαλλική Λανς.

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */