Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κυριαζής: «Απάντηση στην απόφαση της AIU»

Published

on

Από τον αθλητή του ακοντισμού Γιάννη Κυριαζή και τον προπονητή του, Θωμά Κυριαζή λάβαμε και δημοσιεύουμε τη θέση τους σχετικά με την απόφαση της Athletics Integrity Unit στην υπόθεση του αθλητή και την επιβολή της ποινής αποκλεισμού τεσσάρων ετών για παραβίαση του κώδικα αντί-ντόπινγκ.

Ακολουθεί η τοποθέτηση των Γιάννη και Θωμά Κυριαζή:

«Επιτρέψτε μου να επικαλεστώ τους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη:

… δεν παραδέχτηκα την ήττα, έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω …

Δεν παραδεχόμαστε καμία άδικη απόφαση, η οποία έχει στηριχθεί σε ένα έωλο και αδύνατο να ερμηνευθεί επιστημονικά εργαστηριακό αποτέλεσμα, το οποίο εντούτοις η απόφαση μεροληπτικά και ανερμάτιστα ερμηνεύει τάχα ως θετικό.

Νομικά η απόφαση μεροληπτεί:

  • Όχι μόνο δεν αναφέρει τι υποστήριξαν και απέδειξαν οι τέσσερις διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες υπεράσπισης στην υπόθεση (στην κυριολεξία θάφτηκαν οι καταθέσεις τους και η επιστημονική τους έκθεση), αφού δεν δίνει καμιά απάντηση σε αυτούς, αλλά αντ’ αυτού εντέχνως μεταλλάσσει και την ουσιαστική επιστημονική γραμμή αντιπαράθεσης, αντιγράφοντας κατά λέξη την άποψη της επικεφαλής του εργαστηρίου που έκανε την ανάλυση, η οποία ανέφερε ως θετικό δείγμα φερόμενες συγκεντρώσεις της τάξεως των 29 και 16 pg/ml, και ενώ η μέθοδος του συγκεκριμένου εργαστηρίου είχε ως χαμηλότερο όριο ανίχνευσης (LOD) τα 100 pg/ml, και θεωρώντας μόνο ένα επιστημονικό άρθρο ως το κυρίαρχο επιχείρημα υπεράσπισης.
  • Δεν μνημονεύει πουθενά  σε όλο το κείμενο (εξαφανίζει) αυτήν την τιμή του χαμηλότερου ορίου που μπορεί να μετρήσει – προσδιορίσει, η μέθοδος του εργαστηρίου. Ακόμα  και  έγγραφα, της ίδιας της  επικεφαλής (που κάνει λόγο για 100 pg/ml) και του υπεύθυνου άλλου επιστήμονα του WADA, που πιστοποιούν ότι οι μετρήσεις των δειγμάτων στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 3 και 6 φορές κάτω από το χαμηλότερο όριο. 
  • Αναφέρει και επικαλείται ετεροχρονισμένα μεταγενέστερο τεχνικό έγγραφο του WADA (Νοέμβρης 2019), και ενώ η αναφορά του εργαστηρίου έγινε τον Μάιο του 2019, και μάλιστα μόνο κάποια υποσημείωση του τεχνικού εγγράφου, χωρίς αναφορά στην κύρια διάταξη, η οποία εν προκειμένω απέκλειε τη δυνατότητα επίκλησης της υποσημείωσης και τούτο προκειμένου να επιβεβαιώσει εκ των υστέρων και να ερμηνεύσει ως θετικό το εύρημα και μάλιστα με τεκμήριο πρόθεσης.
  • Δεν έλαβε υπόψη καθόλου τη γενικότερη κατάσταση, αλλά και ειδικότερα την αποδεδειγμένη συγκεκριμένη περίπτωση υγείας του αθλητή (τραυματίας, μη δυνάμενος να προπονηθεί, εκ των πραγμάτων εκτός κάθε προετοιμασίας).
  • Εν κατακλείδι η όλη διαδικασία θύμιζε και μας έκανε να νιώσουμε πρόβατα επί σφαγή, έχοντας απέναντί μας ήδη προειλημμένη απόφαση.

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν σχετικά έγγραφα τα οποία βρίσκονται στη δικογραφία, είναι στη διάθεση οποιασδήποτε αρχής και χρήζουν συγκεκριμένων απαντήσεων. Η αδικία είναι εμφανέστατη. Πιστεύουμε στις αξίες του αθλητισμού και του καλού αγώνα ως μέσων διαπαιδαγώγησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων. Αναρωτιόμαστε για τους παγκόσμιους θεματοφύλακες των αρχών και των ιδανικών του πρωταθλητισμού…

Με εκτίμηση

 Κυριαζής Γιάννης – Κυριαζής Θωμάς»

Το χρονικό
Από τον Γιάννη Κυριαζή και τον προπονητή του, μας εστάλη και η καταγραφή του χρονικού το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο όπως ακριβώς μας δόθηκε:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2018

  • Μέσα Γενάρη τραυματισμός κοιλιακού προσαγωγού (σύνδρομο).
  • Αρχές Μαΐου αγώνες  Southeastern Conference (SEC) 80 m.  χειροτερεύει ο τραυματισμός.
  • Μέσα Μαΐου Regionals 68m. κόβει τον προσαγωγό.
  • 31- Μαΐου επέμβαση στην Αμερική. Οι γιατροί βλέπουν μόνο τον κοιλιακό, όπου βάζουν πλέγμα. Δεν βλέπουν καθόλου τον προσαγωγό.
  • Μέσα Ιούνη επιστροφή Ελλάδα. Ξεκινάει φυσικοθεραπείες και ενδυνάμωση μέχρι μέσα Αυγούστου. Αισθάνεται μικρή ενόχληση μόνο στον προσαγωγό χαμηλά.
  • Αρχές Σεπτέμβρη αναχώρηση για Αμερική και τελευταία μαθήματα για το πτυχίο. 
  • Όλο το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβρη μέχρι μέσα Δεκέμβρη όπου επιστρέφει Ελλάδα έχει ενοχλήσεις προσπαθεί να κάνει προπόνηση αλλά δεν μπορεί.
  • Μέσα Δεκέμβρη επιστροφή Ελλάδα κάνει MRI η οποία δείχνει κομμένο προσαγωγό. Ο Γιατρός (Κωνσταντινίδης) προτείνει συντηρητική αποκατάσταση λόγω του ότι πρέπει να φύγει για τα μαθήματα και έχει μπει ήδη το πλέγμα. Πρωτόκολλο αποκατάστασης για σύνδρομο κοιλιακού προσαγωγού μετά από συνεννόηση με το φυσικοθεραπευτή (κ.Σκορδής).

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2019

  • Μέσα Γενάρη επιστροφή στην Αμερική όπου ακολουθεί το πρωτόκολλο κινησιοθεραπείας (δεν κάνει προπόνηση) και παρακολουθεί τα τελευταία μαθήματα.
  • 11-Φεβρουαρίου δίνει και αίμα και ούρα στη WADA το οποίο είναι αρνητικό. Συνεχίζει να έχει ενοχλήσεις και να ΜΗΝ μπορεί να κάνει προπόνηση.
  • 18 – Απριλίου δίνει αίμα και ούρα στη WADA, το οποίο έρχεται απάντηση 30 Μαΐου ότι είναι θετικό.
  • 30 – Απριλίου δίνει ούρα στην Αμερικανική υπηρεσία όπου είναι αρνητικό.
  • Αρχές Μαΐου επιστροφή Ελλάδα  με το πτυχίο του και με τις ενοχλήσεις στον προσαγωγό.
  • 20-Μαΐου νέα MRI που δείχνει ότι δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά ο κομμένος προσαγωγός.
  • 30- Μαΐου ενημέρωση από ATHLETICS INTEGRITY UNIT (AIU)υπηρεσία της  IAAF ότι το δείγμα της 18/4 είναι θετικό σε (SARB) LGD -4033 (πρώτη φορά την ακούμε και ψάχνουμε να βρούμε τι είναι αυτή).
  • Ο αθλητής δηλώνει, δεν έχει πάρει τίποτα εκτός από ένα συμπλήρωμα NO-XPLODE.
  • Αρχές Ιούνη συνεργασία με δικηγόρο Ιωαννίδη Γρηγόρη και βιοχημικό Κουρέτα Δημήτρη. Η υπερασπιστική γραμμή είναι ότι βρίσκεται μέσα στο συμπλήρωμα και είναι αμέλεια.
  • 18 Ιουνίου έρχεται η ανάλυση των δειγμάτων που αναφέρει ότι στο Α δείγμα είναι 16 pg/ml και στο Β δείγμα 29pg/ml. Σε ερώτηση που έγινε στο βιοχημικό Κουρέτα γιατί αυτή η διαφορά μεταξύ του Α από το Β δείγμα ενώ ήταν από το ίδιο συλλεκτικό σκεύος, η απάντηση ήταν ότι πρόκειται περί ελαχίστης ποσότητας που την δικαιολογεί το συμπλήρωμα.
  • Από μέσα Ιούνη μέχρι μέσα Αυγούστου υπάρχει συνεργασία με την AIU.  Όσο αφορά την αγορά του συμπληρώματος, την τοποθεσία που έγινε η αγορά, την απόδειξη, τις καταθέσεις του γιατρού και του διατροφολόγου που ρώτησε ο αθλητής πριν το αγοράσει και το χρησιμοποιήσει. Μετά από μακρόχρονη καθυστέρηση έρχονται δυο κλειστά συμπληρώματα που μαζί με αυτό που είχε χρησιμοποιήσει (ανοιχτό) ο αθλητής στέλνονται στο ίδιο εργαστήριο για να ελεγχθούν στην LGD-4033. 
  • 13 Αυγούστου έρχεται η απάντηση ότι τα συμπληρώματα (ανοιχτό και κλειστό) δεν περιέχουν την απαγορευμένη ουσία  LGD-4033 (με συνοπτική διαδικασία…).
  • 20 Αυγούστου ο αθλητής απολογείται μόνος γραπτός αφού είχε προηγηθεί η παραίτηση του δικηγόρου Ιωαννίδη (αφού είχε πάρει τα συμφωνηθέντα).  
  • 29 Αυγούστου στέλνουν  κατάθεση υπεράσπισης ο συγκάτοικος του αθλητή και ο προπονητής του από την Αμερική. Υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να έχει γίνει επιμόλυνση μέσα στο σπίτι από άλλον συγκάτοικο… Απάντηση από AIU ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ – ΑΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ  ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟ 4 ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ
  • Αρχές Σεπτεμβρίου συνεργασία με νέο δικηγόρο από Αθήνα (Γ.Μήνο) και βιοχημικό (κ.Πουλά). Σε ηλεκτρονική επικοινωνία του κ.Πουλά και της επικεφαλής του εργαστηρίου, η επικεφαλής  αναφέρει ότι το Limit of Detection (LOD) είναι 0,1ng/ml.
  • Από μέσα Σεπτεμβρίου 2019 έως μέσα Ιανουαρίου 2020 διαδικασία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των τεσσάρων επιστημόνων (Πουλά Κώστα, Μούγιο Βασίλη, Τσαρμπόπουλο  Αντώνη, Γελαδά Νίκο) με την Αyotte (επικεφαλής εργαστηρίου Montreal  και τον Βarroso WADA Senior (που αναφέρει στην κατάθεσή του ότι το αποτέλεσμα της μέτρησης είναι 3 και 6 φορές μικρότερο του LOD).

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2020

  • 25 – Φεβρουαρίου διαιτητικό δικαστήριο στο Λονδίνο.
  • 10 Μαρτίου απόφαση δικαστηρίου.

                                             

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/