Connect with us

TOP

Από τους Ολυμπιακούς, συνοδός ανδρών

Published

on

Η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή οδήγησαν την Αμερικανίδα να ζήσει στα άκρα δουλεύοντας ως συνοδός κυρίων μετά την αποχώρησή της από τους στίβους.

του Στέφανου Σουλιώτη

Υπάρχουν στιγμές που η προσωπική ιστορία ενός αθλητή αξίζει να έρθει στο φως της δημοσιότητας περισσότερο από τις διακρίσεις και τα μετάλλια που κατακτά στην καριέρα του. Γιατί πίσω από τη λάμψη μια εφήμερης νίκης μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο που ελάχιστοι γνωρίζουν. Η Σούζι Φέιβορ Χάμιλτον είναι βετεράνος αθλήτρια μεσαίων αποστάσεων που κατέκτησε επτά εθνικά πρωταθλήματα στα 1500μ. και πήρε μέρος σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά τουλάχιστον γνώριζε ο κόσμος μέχρι το 2012. Τότε αμερικανική ιστοσελίδα αποκάλυψε πως η Χάμιλτον αφού εγκατέλειψε τους στίβους εργάστηκε ως συνοδός κυρίων στο Λας Βέγκας με το ψευδώνυμο Κέλι Λάντι, κερδίζοντας 600 δολάρια την ώρα. Η Αμερικανίδα το παραδέχτηκε με συνέπεια κορυφαίες εταιρίες όπως η Ντίσνεϊ και η Ροκ εν Ρολ, που διοργανώνει μαραθώνιους, να σπάσουν τις χορηγικές συμφωνίες μαζί της.
Η Χάμιλτον δε μάσησε τα λόγια της. Σε συνέντευξή της προχώρησε σε λεπτομέρειες της άλλης πλευράς του εαυτού της εξηγώντας πως έμπλεξε σε αυτόν τον τρόπο ζωής λόγω της κατάθλιψης και των φαρμάκων που έπαιρνε. Δήλωσε μάλιστα πως το θεωρούσε εντελώς φυσιολογικό και πως της άρεσε να βγάζει πολλά χρήματα. Αργότερα διαγνώσθηκε με διπολική διαταραχή, κάτι που εξηγούσε τη ροπή της προς τον έκλυτο βίο.

Η αφόρητη πίεση των αγώνων
«Θυμάμαι πως ήμουν ιδιαίτερα πιεσμένη όταν έτρεχα στους Ολυμπιακούς. Όλη αυτή η πίεση, που ήταν μέρος της διπολικής μου διαταραχής, ήταν πολύ μεγάλη για να μπορέσω να την ελέγξω», δήλωσε η Χάμιλτον. «Ποτέ δε μίλησα ανοιχτά γιατί θεώρησα πως θα εκλάβουν τις ανασφάλειές μου ως αδυναμία. Θα είναι σαν να δείχνω στις άλλες αθλήτριες πως δεν είμαι δυνατή. Κρατούσα τα πάντα μέσα μου. Αλλά όταν έγινα συνοδός ήταν όλα εύκολα. Όσο άσχημο και αν ακούγεται, εκείνη την εποχή η έντονη σεξουαλική ζωή που βίωνα ήταν πολύ μεγάλη και πέρα από κάθε τι άλλο», συμπλήρωσε η 47χρονη Αμερικανίδα.
Η Χάμιλτον δεν έκρυψε πως εκείνη την περίοδο ζούσε σε έναν δικό της κόσμο έχοντας ψευδαισθήσεις. «Ήμουν εντελώς εκτός ελέγχου. Δεν καταλάβαινα πως έκανα κάτι κακό. Μου φαινόταν εντελώς φυσιολογικό. Κάτι που έπρεπε να κάνω κάθε μέρα». Μέσω των ερωτικών της συνευρέσεων η Χάμιλτον έβρισκε τη διέξοδο που άλλοι έβρισκαν στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά. «Ήμουν απίστευτα ευτυχισμένη. Είχα όσα χρήματα ήθελα και τα ξόδευα σαν τρελή. Δεν είχα ιδέα πόσα ξόδευα», είπε 47χρονη.

Οι τάσεις αυτοκτονίας και ο ρόλος του συζύγου
Λόγω της κατάθλιψης η Χάμιλτον είχε τάσεις αυτοκτονίας και αυτές έβγαιναν στην επιφάνεια κάθε φορά που εγκατέλειπε το Λας Βέγκας.«Όταν επέστρεφα στην κανονική μου ζωή ως Σούζι, έπεφτα ψυχολογικά. Αλλά όταν γινόμουν το πρόσωπο που είχα δημιουργήσει, ένιωθα ευφορία». Στον ψεύτικο κόσμο που είχε φτιάξει, ο σύζυγός της δεν είχε θέση. Εκείνος προσπαθούσε απεγνωσμένα να την πάρει μακριά από τον τρόπο ζωής που είχε επιλέξει. Αν και η Χάμιλτον τον καθησύχαζε λέγοντάς τους πως θα το έκανε μόνο μία ή δύο φορές τελικά αποδείχθηκε πως δεν ήταν έτσι. «Ο άντρας μου δεν ήξερε σε ποιον να απευθυνθεί. Τι να έκανε; Να έπαιρνε τους γονείς μου και να τους έλεγε πως η κόρη τος είναι συνοδός κυρίων στο Βέγκας;» Η Χάμιλτον αναγνωρίζει πως ο σύζυγός της ήταν ένας ήρωας «γιατί πολύ εύκολα θα μπορούσε να πάρει την κόρη μας και να φύγει».
Όταν η ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας, ο σύζυγός της αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ασθένειά της και να δώσει μία εξήγηση στη συμπεριφορά της. Δεν επικεντρώθηκε όμως στις πράξεις γιατί κατάλαβε πως η Χάμιλτον δεν είχε ποτέ σκοπό να τον πληγώσει. «Είχα χάσει την επαφή μου με την πραγματικότητα εκείνο τον καιρό», δήλωσε η Αμερικανίδα.
Η κόρη της 47χρονης είναι απόλυτα ενήμερη για το παρελθόν της μητέρας της. «Δεν κρατάμε κανένα μυστικό. Θέλουμε να έχουμε μια ειλικρινή σχέση μαζί της», είπε η Χάμιλτον που παραδέχθηκε πως της έκανε καλό που αποκαλύφθηκε η άλλη της ζωή: «Αν δεν είχε γίνει αυτό θα συνέχιζα ακόμα να ήμουν συνοδός. Είναι τρομακτικό να σκέφτεσαι σε τι σημείο θα ήταν η ζωή σου και τον πόνο που θα προξενούσες στους δικούς σου ανθρώπους».
Η Χάμιλτον θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα βιβλίο περιγράφοντας αναλυτικά όσα έζησε. Σκοπός της είναι να πείσει ανθρώπους που πάσχουν από την ίδια ασθένεια να μιλήσουν ανοιχτά. «Πολλοί φοβούνται να βγούνε μπροστά για να μη στιγματιστούν. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε τη διπολική διαταραχή και τις ψυχικές ασθένειες σοβαρά», σημείωσε η Χάμιλτον.
Η Αμερικανίδα πήρε μέρος στο μαραθώνιο του Λος Άντζελες το 2014 και συνεχίζει να τρέχει σε παρόμοιους αγώνες για φιλανθρωπικό σκοπό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/