Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Απογοητευμένοι κορυφαίοι αθλητές για την οριστική μεταφορά στο Σαπόρο

Published

on

Με το θέατρο του παραλόγου από τη ΔΟΕ να συνεχίζεται ως προς τη μεταφορά του Ολυμπιακού μαραθωνίου και βάδην, ένας από τους πιο επικριτικούς για την αλλαγή αθλητές, ο Έβαν Ντάνφι, καταθέτει αναλυτικά το σκεπτικό του.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι θα γίνει τελικά η μεταφορά και από την πλευρά των διοργανωτών, o Καναδός βαδιστής που ήταν 4ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλο αυτό το διάστημα από την ανακοίνωση της εισήγησης μέχρι την οριστική απόφαση ασκούσε δριμύτατη κριτική στη ΔΟΕ με πολλά στοιχεία που συγκέντρωσε και την κατηγορούσε ότι έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο Ντάνφι σχολίασε ένα ένα τα επιχειρήματα που έχει προβάλει η ΔΟΕ, με πρώτο τον αριθμό των αθλητών που εγκατέλειψαν (DNF) στην Ντόχα. Αναφερόμενος στο μαραθώνιο γυναικών που ήταν χρονικά ο πρώτος και είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εγκατάλειψης (28 στις 68, 41%), είπε ότι οι αθλήτριες ήταν δυστυχώς σαν ινδικά χοιρίδια γιατί δεν ήξεραν τι να περιμένουν και ότι οι άλλοι αθλητές έμαθαν πολλά από την κούρσα τους. Για παράδειγμα, καμία δεν έκανε παγόλουτρο πριν τον αγώνα, μία τακτική που στις επόμενες κούρσες δρόμου της Ντόχα χρησιμοποιήθηκε αρκετά. 7 από τις 28 επίσης αγωνίστηκαν ξανά μέσα σε διάστημα 3μιση εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι η εγκατάλειψη ήταν μέρος τακτικής συντήρησης δυνάμεων. Επίσης, θεωρεί ότι η μεταμεσονύκτια κούρσα επηρέασε μερικούς αθλητές που δεν κατάφεραν να προσαρμόσουν τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός τους στις ανάγκες της κούρσας. Συνοψίζοντας, πιστεύει ότι πολλές εγκαταλείψεις οφείλονται σε λάθος τακτικές των ίδιων των αθλητών κατά την προετοιμασία ή και κατά τον αγώνα, παραπέμποντας σε σχετικές παραδοχές δύο κορυφαίων βαδιστών, όπως ο Γάλλος παγκόσμιος ρέκορντμαν Γιόχαν Ντινίζ και ο Εκουαδοριανός νικητής των παναμερικανικών του 2019, Μπράιαν Ντανιέλ Πιντάδο.

Στο μεγάλο επιχείρημα της ΔΟΕ περί του κινδύνου που θέτει η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υγρασία που θα υπάρχει το καλοκαίρι στο Τόκιο και υπήρχε τον Οκτώβριο στη Ντόχα, ο Καναδός έχει απαντήσεις. Θεωρεί αρχικά ότι ο αγώνας στην Ντόχα δεν ήταν επικίνδυνος διότι η οργανωτική επιτροπή είχε οργανωθεί κατάλληλα με πολλά σημεία ενυδάτωσης και άμεση ιατρική βοήθεια. Πολλοί κατέρρευσαν από την κούραση, και όχι λόγω ζέστης, και για να το υποστηρίξει αυτό χρησιμοποιεί στοιχεία που βρήκε ο ίδιος από την έρευνα της Aspetar, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα: καμία αθλήτρια από τον περιβόητο μαραθώνιο γυναικών δεν ανέβασε εσωτερική θερμοκρασία μεγαλύτερη από 40 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κινδύνεψε καμία από θερμοπληξία. Κατά τον ίδιο η υγρασία έπαιζε το βασικό ρόλο, η οποία ανέβαζε την επιδερμική θερμοκρασία άρα και την αίσθηση ζέστης του αθλητή/της αθλήτριας. Από τη δική του μαρτυρία, υπήρχαν αθλητές που εγκατέλειψαν οι οποίοι νωρίτερα προσπερνούσαν τα σημεία ενυδάτωσης που βοηθούσαν αρκετά.

Οι εικόνες και ο σχολιασμός από την πλευρά των μίντια είναι κατά τη γνώμη του ο καταλυτικό παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην απόφαση. Ο υπεύθυνος της ΔΟΕ που είναι πίσω από την απόφαση, ο Τζον Κόουτς, είχε αναφερθεί μάλιστα στις σκληρές εικόνες της Ντόχα, τις οποίες δε θα ήθελε να δει στο Τόκιο. Στην ανάρτηση του λοιπόν ο Ντάνφι συμπεριέλαβε εικόνες αντίστοιχες με αυτές της Ντόχα από τα παγκόσμια πρωταθλήματα της περιόδου 2007-2019 και τους τρεις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώνοντας ότι πάντα υπήρχαν αυτές οι εικόνες στο επίπονο άθλημα. Ανάμεσα στις φωτογραφίες είναι και μία δική του, από την κατάρρευση του μετά τον τερματισμό στο Ρίο, το 2016.

Τέλος, όπως και ο Νεοζηλανδός Ριου (διαβάστε εδώ) κατηγορεί τη ΔΟΕ ότι δε μεριμνεί για την ασφάλεια των αθλητών, όπως υποστηρίζει σθεναρά, δίνοντας παραδείγματα από άλλα αθλήματα. Το βασικότερο από αυτά είναι η υψηλή θερμοκρασία του νερού στο αγώνισμα της μαραθώνιας κολύμβησης, για την οποία έχουν καθοριστεί οι 31 βαθμοί Κελσίου ως το ανώτατο όριο, μετά από θάνατο κολυμβητή το 2010. Στους πρόσφατους παγκόσμιους παράκτιους αγώνες της Ντόχα όμως αυτό δεν τηρήθηκε. Το ίδιο συνέβη κατά τον Ντάνφι και με τους κανονισμούς για τα επίπεδα κολοβακτηριδίων στα μέρη που διεξάγονται αγώνες στη θάλασσα, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και το venue που έχει επιλεχθεί για το τρίαθλο στο Τόκιο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/