Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Αυτός είναι ο νέος Σούπερμαν!

Published

on

Οι φίλαθλοι του στίβου παγκοσμίως θα θυμούνται τη 16η Σεπτεμβρίου του 2018 ως τη μέρα που έσπασαν τα παγκόσμια ρεκόρ στα δύο πιο απαιτητικά αθλήματα του στίβου και ίσως και όλων των Oλυμπιακών αθλημάτων, το μαραθώνιο και το δέκαθλο. Μετά το χαρισματικό κύριο Κιπτσόγκε και το 2:01:39 του μαραθωνίου του Βερολίνου, ήρθε ο ταλαντούχος 26χρονος Γάλλος Κέβιν Μαγιέρ για να μας καταπλήξει με τους 9126 βαθμούς στο Τάλενς της Γαλλίας.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Πρώτα βήματα
Μεγάλωσε στη Λα Ρος-Ντε-Γκλουν, μία πεδινή πόλη στις παρυφές του ορεινού όγκου των Άλπεων στη νοτιοδυτική Γαλλία. Προέρχεται από αμιγώς αθλητική οικογένεια, αφού η μητέρα και ο πατέρας του ήταν εξαίρετοι αθλητές στο τένις και στο σκι αντίστοιχα. Τηρώντας το φίλαθλο πνεύμα του γαλλικού λαού, οι γονείς μετέδωσαν από μικρή ηλικία το πάθος για τον αθλητισμό σε αυτόν και στους τρεις αδερφούς του. Το ήρεμο αλλά χωρίς περιορισμούς περιβάλλον της γαλλικής επαρχίας του έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσει πολλά διαφορετικά αθλήματα όπως ράγκμπι, σκι, τένις, χάντμπολ και ανώμαλο δρόμο. Η αποστροφή του προς τη μονοτονία της προπόνησης όλων αυτών, τον οδήγησε στο στίβο σε ηλικία 14 χρονών. Αρχίζοντας με τις μεσαίες αποστάσεις και το άλμα εις ύψος, γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η προπόνηση στίβου σε διαφορετικά αγωνίσματα τον έλκυε. Η στροφή προς το δέκαθλο ήταν πλέον μονόδρομος.

Καθιέρωση
Έχοντας δείξει ήδη τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια, το 2008 σε ηλικία 16 ετών πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στο Μονπελιέ και να προπονηθεί από τον Μπερτράντ Βαλσίν, τον προπονητή του μέχρι και σήμερα. Προικισμένος με έμφυτη σωματική αυτογνωσία αλλά και ευκολία στην μίμηση της τεχνικής κατάφερε μέσα σε μόλις ένα χρόνο να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής κάτω των 18 στο όκταθλο της διοργάνωσης της γειτονικής Ιταλίας, εκπλήσσοντας τους πάντες και σηματοδοτώντας επίσημα την ανατολή του άστρου του. Με σκληρή δουλειά και υπό την καθοδήγηση του προπονητή του, τα επόμενα δύο χρόνια κατάφερε να διατηρήσει τα σκήπτρα του στην κορυφή κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο δέκαθλο τόσο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 20 στο Μόνκτον του Καναδά όσο και στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό στο Τάλιν της Εσθονίας.

Μετάβαση στους άνδρες
Η Ολυμπιακή χρονιά του 2012 άρχισε θεαματικά αφού ένα μήνα πριν το Λονδίνο σε ηλικία 20 ετών πέτυχε ατομικό ρεκόρ 8447 βαθμών, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες ακόμα και για μετάλλιο. Η μέτρια επίδοση στο Λονδίνο με 7952 βαθμούς και τη 15η θέση τον πείσμωσαν να προσπαθήσει περισσότερο και να επανέλθει δυνατότερος. Παράλληλα, στον ίδιο αγώνα ξεκίνησε η αήττητη πορεία του μεγαλύτερου του αντιπάλου, του Αμερικανού Άστον Ίτον, σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις μέχρι και την απόσυρση του το 2016. Ο Ίτον, όντας στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, πέτυχε το 2015 και το παγκόσμιο ρεκόρ των 9045 βαθμών που ίσχυε μέχρι και το Σάββατο που μας πέρασε.

Παγκόσμια κλάση
Ο Μαγιέρ συνέχισε να εξελίσσεται σταθερά και να εδραιώνεται πλέον, όχι ως το αουτσάιντερ, αλλά ως βασικός διεκδικητής με τα δύο αργυρά ευρωπαϊκά μετάλλια στο έπταθλο του κλειστού το 2013 και στο δέκαθλο του ανοικτού το 2014. Μετά τον τραυματισμό που τον κράτησε πίσω το 2015, εμφανίστηκε ανανεωμένος στο ραντεβού του με τον Ίτον στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016. Κάνοντας έναν τρομερό αγώνα με τέσσερα ατομικά ρεκόρ και τρία ρεκόρ σεζόν συγκέντρωσε 8834 βαθμούς και κατέκτησε τη δεύτερη θέση πίσω από τον Ίτον και τους 8893 βαθμούς του, χαρίζοντας θέαμα και σασπένς μέχρι το τελευταίο αγώνισμα. Ήταν ο πρώτος δεκαθλητής από το 2012 που απείλησε τον Ίτον με διαφορά μικρότερη των 100 βαθμών καθιστώντας σαφές ότι σκοπεύει να είναι ο διάδοχος του στην κορυφή. Από το 2017 και μετά, με την απόσυρση του Ίτον από την ενεργό δράση, το επιβεβαίωσε περίτρανα. Κέρδισε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις μέχρι και το Μάρτιο του 2018: ευρωπαϊκό κλειστού, παγκόσμιο ανοιχτού, παγκόσμιο κλειστού. Έγινε ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία του δεκάθλου με χρυσό στα παγκόσμια U18, U20 και ανδρών. Τότε πια η στόχευση του άλλαξε προς τη μεγαλύτερη των προκλήσεων: το φράγμα των 9000 βαθμών και βέβαια και το παγκόσμιο ρεκόρ του βιονικού Ίτον.

Παγκόσμιο ρεκόρ
Η αγωνιστική του πορεία του τη σεζόν που μας πέρασε μαρτυρούσε ότι η προσπάθεια για την κατάρριψη θα επικεντρωνόταν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στο Βερολίνο. Εκεί, ήταν τόσο αδιάφορος για το χρυσό μετάλλιο που όταν στο δεύτερο άκυρο του μήκους του είπαν να πάει χαλαρά, εκείνος απάντησε ότι δεν τον νοιάζει. Προσπαθώντας να πηδήξει 8 μέτρα (ατομικό ρεκόρ) έκανε τρίτο άκυρο και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Η συμμετοχή του στο αγώνα Ντέκασταρ στο Τάλενς του Μπορντό την Κυριακή προέκυψε εκ των υστέρων ώστε να επιχειρήσει την κατάρριψη, πράγμα που κατάφερε και μάλιστα με πολύ μεγάλο ρεκόρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο παγκόσμιο ρεκόρ ξεπερνάει ακόμα και το παγκόσμιο ρεκόρ με το σύστημα βαθμολογίας του 1952 του δεκάθλου, τους 9121 βαθμούς του Ταϊβανέζου Γιανγκ.

Χαρακτηριστικά δεκαθλητή
Με ύψος 1.86 μ. και βάρος 77 κιλά είναι μέσα στο εύρος που στατιστικά θεωρείται ιδανικό για ένα δεκαθλητή. Το ύψος του τον βοηθάει στα εμπόδια (σχετικά υψηλό κέντρο βάρους) και στο άλμα εις ύψος, ενώ δημιουργεί μηχανικό πλεονέκτημα στις ρίψεις. Το σχετικά ελαφρύ αλλά μυώδες σώμα του από την άλλη τον κάνει να ανυψώνεται με ευκολία στο άλμα επί κοντώ και να τρέχει γρήγορα στα δρομικά αγωνίσματα και το μήκος. Ο Μαγιέρ είναι πάρα πολύ κοντά στον τέλειο … μέτριο αθλητή. Όπως οι περισσότεροι δεκαθλητές της αφρόκρεμας των τελευταίων χρόνων έχει σίγουρα ρίξει το βάρος του στα αγωνίσματα ταχύτητας. Με βάση όμως τα ατομικά του ρεκόρ, δεν υπάρχει κάποιο αγώνισμα στο οποίο να ξεχωρίζει έντονα ή να μπορεί να σταθεί μεμονωμένα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό αξίζει να εστιάσουμε στην σύγκριση με τον Ίτον. Ο πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν κατέχει και τις επιμέρους καλύτερες επιδόσεις δεκάθλου στο άλμα εις μήκος και τα 400 μέτρα με τα εκπληκτικά 8.23 μ. και 45:00 δευτερόλεπτα αντίστοιχα, επιδόσεις που ίσως να τον κατέτασσαν στην πρώτη δεκάδα παγκόσμιων πρωταθλημάτων και Ολυμπιακών αγώνων. Ο Ίτον όμως είχε και σημαντικό μειονέκτημα στα αγωνίσματα ρίψεων (στο παγκόσμιο ρεκόρ των 9045 βαθμών είχε σφαίρα 14.52 μ., δίσκο 43.34 μ., ακόντιο 63.63 μ.), αγωνίσματα στα οποία ο Μάγιερ είναι αντικειμενικά αρκετά καλύτερος (16.00 μ., 50.54 μ., 71.90 μ. αντίστοιχα στο νέο παγκόσμιο ρεκόρ).

Το μέλλον
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι παράλληλα με την αθλητική καριέρα σπούδασε και πήρε τεχνικό πτυχίο μετρολογίας από το πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, σημαντικό επίτευγμα για αθλητή τέτοιου επιπέδου. Στη Γαλλία αντιμετωπίζεται ως σταρ, ειδικά μετά την αξιομνημόνευτη εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς του Ρίο, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη δημοσιότητα για να φέρει τους Γάλλους πιο κοντά στο δέκαθλο. Η δωδεκαετής πορεία του έχει δείξει ότι είναι προσηλωμένος στον εκάστοτε στόχο του, έχοντας κάθε φορά έντονο το στοιχείο της αυτοβελτίωσης παρά τις επιμέρους αποτυχίες. Με τα μόλις 26 χρόνια και τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, ίσως δεν έχουμε δει ακόμα το αποκορύφωμα της καριέρας του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τον Γιουσέιν Μπολτ έρχεται η νέα σοδειά σταρ του στίβου και ο Κέβιν Μαγιέρ ανήκει εκεί.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/