Connect with us

OLYMPICS

Μπαχ, όπως Λούθηρος

Published

on

Ο πλέον διάσημος μεταρρυθμιστής της χριστιανικής θρησκείας ήταν ο επαναστάτης Γερμανός ιερέας Μαρτίνος Λούθηρος. Αρκετές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, ένας συμπατριώτης του, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ευελπιστεί να φέρει τον δικό του άνεμο αλλαγής στο κίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Ήταν 31 Οκτωβρίου 1517 όταν ο Λούθηρος, εξοργισμένος με την παπική εξουσία, τοιχοκολλούσε στον μητροπολιτικό ναό της Βιρτεμβέργης ένα έγγραφο με «95 θέσεις», μέσα στις οποίες στηλίτευε με αμείλικτο τρόπο τη διαφθορά της καθολικής εκκλησίας, τα περιβόητα συγχωροχάρτια της και τα προκλητικά προνόμια των κληρικών. Πρόθεσή του ήταν να προκάλεσει έναν δημόσιο διάλογο, που θα οδηγούσε στην πολυπόθητη αλλαγή των νοσηρών πρακτικών που επικρατούσαν μέχρι τότε. Μόλις τρεις μήνες μετά, ολόκληρη η Ευρώπη θα χωριζόταν σε δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις: τους καθολικούς, πιστούς στην παπική εξουσία, και τους μεταρρυθμιστές, που έμελλε να ονομαστούν προτεστάντες (διαμαρτυρόμενοι).

Σχεδόν πέντε αιώνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2013 ο Μπαχ… τοιχοκόλλησε τις δικές του «40 θέσεις», μέσω της περίφημης πρότασής του με τίτλο «Ατζέντα 2020», ευελπιστώντας το δικό του όραμα να φέρει την πολυπόθητη μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει την Ολυμπιακή οικογένεια στη νέα εποχή, κάνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες φιλικότερους, πιο ευέλικτους και -το σημαντικότερο- πιο οικονομικούς. Έστω και χωρίς επανάσταση!

Η μοίρα του πρωτοποριακού εγχειρήματος του Μπαχ, ο οποίος στις 10 Σεπτεμβρίου συμπλήρωσε ένα χρόνο στο τιμόνι της ΔΟΕ (διαβάστε αναλυτικά), θα κριθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Μονακό (08-09.12), εκεί όπου στην έκτακτη σύνοδό της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα ψηφίσει τόσο για το άμεσο, όσο κυρίως για το απώτερο μέλλον της. Πώς περιγράφει όμως ο ίδιος ο πνευματικός τους πατέρας τις «40 θέσεις» του; Αυτό είναι το «μανιφέστο Μπαχ» μέσα από τις λέξεις του εμπνευστή του.

Για την εξέλιξη των 40 θέσεων
«Οι 40 προτάσεις αποτελούν την κλιμάκωση ενός χρόνου ανοικτών και διαφανών συζητήσεων, διαφωνιών και διαβουλεύσεων που ξεκίνησε ήδη από τα μέσα του 2013. Είναι σαν τα κομμάτια ενός παζλ. Όταν τα ενώσεις όλα μαζί, αποκαλύπτεται μία εικόνα».

Για το αληθινό νόημα της «Ατζέντας 2020»
«Αφορά μία ΔΟΕ που θα είναι ο θεματοφύλακας της μοναδικότητας των Ολυμπιακών Αγώνων, διαφυλάσσοντας τις Ολυμπιακές αξίες. Για μία ΔΟΕ που προωθεί τα νιάτα και ενισχύει τον ρόλο του αθλητισμού μέσα στην κοινωνία».

Για την ψηφοφορία του Μονακό
«Είναι πολύ σημαντικό. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες εδώ και έναν χρόνο, όμως τώρα ήρθε επιτέλους η στιγμή να μεταβούμε από τη συζήτηση στην απόφαση. Ειλικρινά ανυπομονώ να φτάσουμε στο τέλος της διαδικασίας».

Για τον νέο τρόπο προσέγγισης των υποψήφιων διοργανώτριων πόλεων
«Το σημείο που πρέπει να αλλάξουμε είναι η συνολική αντίληψη γύρω από μία υποψηφιότητα. Είναι απαραίτητο να τους εξηγήσουμε σωστά σχετικά με το κόστος των Αγώνων. Χρειάζεται πολλή δουλειά σε αυτό τον τομέα, γιατί η εντύπωση που επικρατεί σε πολλά μέρη του κόσμου είναι εσφαλμένη. Οφείλουμε να προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Αντί να θέτουμε απλά τους δικούς μας όρους, υποδεικνύοντας στις πόλεις πώς να διοργανώσουν τους Αγώνες, είναι καλύτερο να ρωτήσουμε τις ίδιες πώς νομίζουν ότι οι Αγώνες μπορούν να ταιριάξουν καλύτερα στη δική τους αθλητική, κοινωνική, οικονομική και οικολογική κουλτούρα».

Για το φιάσκο του «Όσλο 2022» και τις πομπώδεις απαιτήσεις της ΔΟΕ
«Οι φερόμενες ως ‘απαιτήσεις’, ουσιαστικά δεν ήταν απαιτήσεις. Ήταν παραδείγματα που κάναμε διαθέσιμα στους μελλοντικούς διοργανωτές μέσω του προγράμματος μεταφοράς τεχνογνωσίας. Απλώς συμβουλεύαμε τις υποψήφιες πόλεις».

Για την αποδοχή νέων αθλημάτων στο Ολυμπιακό καλεντάρι
«Χρειαζόμαστε έναν τακτικό επανέλεγχο του Ολυμπιακού προγράμματος, προκειμένου να προχωρήσουμε από ένα καλεντάρι βασισμένο στα αθλήματα σε ένα καλεντάρι βασισμένο στα αγωνίσματα. Δεν υπάρχει λόγος να διατηρούμε το υπάρχον όριο των 28 αθλημάτων, αλλά πρέπει να επιτρέψουμε σε νέα αγωνίσματα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα το όριο των 10.500 αθλητών και των 310 τελικών μεταλλίων».

Για την ανάμειξη των νέων με τον αθλητισμό
«Πρέπει να σηκώσουμε τους… καναπεδάκηδες από τους καναπέδες τους!»

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/