Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Διαμαρτυρία Κακλαμανάκη στην ΕΟΕ για την απροθυμία Λενού

Published

on

Θέμα έχει δημιουργηθεί στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με την απροθυμία του προέδρου της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας (ΕΦΙΠΗΔ) Γιώργου Λενού να προχωρήσει τις διαδικασίες της επιτροπής μετά από καταγγελία του Νίκου Κακλαμανάκη.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, έστειλε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τη διαμαρτυρία του, απευθύνοντας τρία ερωτήματα που αφορούν στη διαδικασία της ΕΦΙΠΗΔ και τους χειρισμούς του προέδρου της.
Ακολουθεί η καταγγελία του Νίκου Κακλαμανάκη:

«Μετά την καταγγελία που άσκησα στην ΕΦΙΠΗΔ – με αριθμό πρωτοκόλλου 1783 / 1-6- 2020 – με κάλεσε ο κ. Λενός με δική του πρωτοβουλία. Ο λόγος επικοινωνίας αφορούσε την αρξάμενη πειθαρχική διαδικασία. Υπό την ιδιότητα του μου έθεσε τα εξής.
Πρώτον με προέτρεψε να ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ της αίτησής μου για το ότι ο κ. Αδαμόπουλος έχει κάποιο δικό του σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και δεν θα ήθελε να επιβαρυνθεί.
Δεύτερον μου ανέφερε ότι πέραν του ως άνω αναφερομένου, μόνο αν θέλει η ΕΟE – δια μέσου της ολομέλειας της – παραπέμπεται ένα μέλος της Ολομέλειας στην ΕΦΙΠΗΔ, για παραπτώματα που έχει διατελέσει. Εξηγώντας μου αυτό, ανέφερε ότι υπάρχει ΝΟΜΟΣ με βάσει τον οποίο προκειμένου να προχωρήσει μια πειθαρχική διαδικασία από την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος κατά μέλους της Ολομέλειας της ΕΟΕ πρέπει να αποφασίσει θετικά η Ολομέλεια. Μάλιστα μου ανέφερε ότι ο νόμος αυτός πιστώνεται στον ίδιο!
Είναι σχεδόν περιττό να πω ότι η κατάσταση που μου παρουσίασε περιγράφεται από παντελή έλλειψη ανεξαρτησίας και ακεραιότητας ενός οιονεί δικαστικού οργάνου, αφού τον πρώτο λόγο τον έχει η Ολομέλεια η οποία αποφασίζει με κριτήρια σκοπιμότητας (όχι με κριτήρια αθλητικής νομιμότητας) και δεν περιβάλλεται η απόφαση της, την μορφή δικαιοδοτικής κρίσης ώστε να διασφαλίζονται τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας.
Η Ολομέλεια δεν αποτελεί το κατά νόμο (και κατά τον Ολυμπιακό Χάρτη) αρμόδιο όργανο να κρίνει θέματα δεοντολογίας.
Να αναφερθεί ότι ο νεότερος νόμος 4639/2019 που διέπει την ΕΟΕ και την Ε.ΦΙ.Π.Η.Δ. ο οποίος ρυθμίζει αποκλειστικά τα συναφή θέματα ουδέν ομιλεί περί τούτου, αντιθέτως μάλιστα στο Μέρος 5 άρθρο 22 παρ. 2 αναφέρει ότι η Ε.ΦΙ.Π.Η.Δ. επιλαμβάνεται και με απόφαση της Ολομέλειας αλλά αυτή τη δυνατότητα την διατυπώνει υπό διαζευτική σώρευση μαζί με τους άλλους αυτοτελείς και ισοδύναμους τρόπους (όπως «επώνυμη καταγγελία» ή «αυτεπαγγέλτως») παραπομπής υποθέσεων στην Επιτροπή, ενώ ο ίδιος ο νόμος δεν κάνει διάκριση σε Μέλη της Ολομέλειας και σε άλλους. Επίσης τέτοια αρμοδιότητα δεν διαλαμβάνεται ούτε στο άρθρο 14 του ιδίου Νόμου που ρυθμίζει τις αρμοδιότητες της Ολομέλειας.
Εξάλλου η διάκριση ανάμεσα σε μέλη της ολομέλειας της ΕΟΕ και σε άλλα μη μέλη όχι μόνο δεν μπορεί να ισχύει με βάσει τις αρχές της Lex Sportiva, αλλά σημαίνει και ουσιαστική αδράνεια της ΕΦΙΠΗΔ σε υποθέσεις που αφορούν υψηλά ιστάμενους παράγοντες των Ομοσπονδιών, δηλαδή σε πρόσωπα από τα οποία κυρίως απειλούνται (λόγω δοτών εξουσιών) οι Ολυμπιακές και αθλητικές αξίες, πράγμα παράδοξο (εφόσον οι σπουδαιότερες οργανωτικές αποφάσεις για τον αθλητισμό λαμβάνονται από αυτά τα πρόσωπα).
Δυστυχώς αυτά που μου είπε με προβλημάτισαν βαθιά, διότι επί της ουσίας ο κ. Λενός προεξόφλησε την αρνητική έκβαση της υπόθεσης μου, εννοώντας ότι αυτός ήδη είναι κάθετα αρνητικός στο δίκαιο αίτημα μου, πράγμα που τεκμαίρεται και από την επιμονή του, αφού με προέτρεψε και στο τέλος της συζήτησής μας να παραιτηθώ, λέγοντάς μου να μην είμαι άκαμπτος.
Για τον λόγο αυτό, προκειμένου να διαπιστώσω εάν αυτά που μου είπε είναι βάσιμα και για το λόγο ότι δεν υπάρχει δημοσιευμένος κανονισμός λειτουργίας της ΕΦΙΠΗΔ,
Θα ήθελα την έγγραφη απάντησή σας στο εξής:

  1. (1)  Εάν υπάρχει νόμος που να προβλέπει ότι είναι αδύνατη η πειθαρχική διαδικασία κατά μέλους της Ολομέλειας της ΕΟΕ εάν δεν αποφασίσει προηγουμένως ρητά και καταφατικά η Ολομέλεια της ΕΟΕ για την παραπομπή μέλους της, στην ΕΦΙΠΗΔ .
  2. (2)  Εάν η ανωτέρω επικοινωνία που είχε ο κ. Λενός με εμένα και αυτά που είπε εκφράζουν στην συγκεκριμένη περίπτωση την ΕΟΕ.
  3. (3)  Εάν μπορεί να εξαιρεθεί ο κ. Λενός από τη διαδικασία που σχετίζεται με την εξέταση της υπόθεσής μου στην ΕΦΙΠΗΔ, δεδομένου ότι η συμπεριφορά του δεν παρέχει εγγυήσεις αμερόληπτης κρίσης.

Με τιμή
Νικόλας Κακλαμανάκης».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες