Connect with us

OLYMPICS

Δίκτυο Ολυμπισμού

Published

on

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 9ης τακτικής γενικής συνέλευσης του παγκόσμιου δικτύου Ολυμπιακών μουσείων (Olympic Museums Network – OMN), το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ολυμπιακό μουσείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που εδρεύει στη Λοζάνη. Η διευθύντρια του Ολυμπιακού μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Κυριακή Ουδατζή, εκπροσώπησε τη χώρα μας στην ελβετική πόλη.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δρ. Τόμας Μπαχ, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του στη δράση του δικτύου αλλά και τη μεγάλη σπουδαιότητα αυτού, η οποία επιβεβαιώνεται μέσα από την έντονη πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα των μελών του, που προωθούν και αναδεικνύουν τις Ολυμπιακές αξίες σε όλο τον κόσμο, καθόλη τη διάρκεια του μεσοδιαστήματος της Ολυμπιάδας και με κορύφωση τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης, εκτός από τα 22 τωρινά μέλη του δικτύου, συμμετείχαν ως υποψήφια νέα μέλη το Ολυμπιακό μουσείο του Περού και το Ολυμπιακό μουσείο του Ναγκάνο στην Ιαπωνία, ενώ ολοκληρώθηκαν οι τυπικές διαδικασίες ενσωμάτωσης στο δίκτυο του νέου μέλους, του Ολυμπιακού Μουσείου της κινεζικής πόλης Νανζίν, όπου και διεξήχθησαν προ μηνός οι 2οι Ολυμπιακοί Αγώνες νέων. Οι εργασίες της φετινής συνάντησης επικεντρώθηκαν σε θέματα διαχείρισης συλλογών, σε κοινές εκπαιδευτικές και εκθεσιακές δράσεις, ενώ συζητήθηκε η νέα ατζέντα του 2020, όπως αυτή προτάθηκε από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ, η οποία αφορά κοινές δράσεις όλων των μελών. Επιπλέον, έγινε απολογισμός της 1ης Master Class που υλοποιήθηκε έναν χρόνο πριν, στη Ντόχα του Κατάρ από την Ολυμπιακή Επιτροπή του αραβικού κράτους, με την υποστήριξη της ΔΟΕ και του εθνικού Ολυμπιακού μουσείου, που αφορούσε στη διά βίου μάθηση και εκπαίδευση μόνιμων συνεργατών των μουσείων του δικτύου.

Η ελληνική παρουσία
Το Ολυμπιακό μουσείο της Ελλάδας, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει εκπροσωπώντας σταθερά τη χώρα μας στις εργασίες του δικτύου, καθώς μαζί με άλλα έξι μουσεία αποτελεί ιδρυτικό μέλος αυτού, από το 2006. Το μουσείο εκπροσωπείται από τη διευθύντριά του, Δρ. Κυριακή Ουδατζή, η οποία ταυτόχρονα συμμετέχει και σε παράλληλες εργασίες (workshops) του δικτύου.
Ο στόχος ίδρυσης του δικτύου είναι η αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται της ειδικής κοινής θεματικής των μελών του και ο σχεδιασμός κοινών μελλοντικών δράσεων, με στόχο τη διάχυση του Ολυμπιακού ιδεώδους και των αξιών του υγιούς αθλητισμού.

Μέλη του παγκόσμιου δικτύου Ολυμπιακών μουσείων
01. Ολυμπιακό μουσείο Λοζάνης, Ελβετία
02. Σπορτιμόνιουμ, Χόφσταντε-Ζεμστ, Βέλγιο
03. Ολυμπιακό μουσείο Ρίο, Βραζιλία
04. Ολυμπιακό μουσείο Πεκίνου, Κίνα
05. Ολυμπιακό μουσείο Τιανζίν Νταγκόν, Κίνα
06. Ολυμπιακό μουσείο Ζιάμεν, Κίνα
07. Μουσείο Μνήμης Σάμαρανκ, Τιανζίν, Κίνα
08. Ολυμπιακό και αθλητικό μουσείο Ζοάν Άντονι Σάμαρανκ Βαρκελόνης, Ισπανία
09. Εσθονικό αθλητικό μουσείο, Τάρτου, Εσθονία
10. Ίδρυμα μουσείου αθλητισμού, Ελσίνκι, Φινλανδία
11. Γερμανικό αθλητικό και Ολυμπιακό μουσείο, Κολωνία, Γερμανία
12. Ολυμπιακό μουσείο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα
13. Ολυμπιακό μουσείο Σεούλ, Νότια Κορέα
14. Ολυμπιακό μουσείο/Ολυμπιακή Εμπειρία, Άμστερνταμ, Ολλανδία
15. Μουσείο αθλητισμού και τουρισμού, Βαρσοβία, Πολωνία
16. Ολυμπιακό και αθλητικό μουσείο, Ντόχα, Κατάρ
17. Η Ολυμπιακή Εμπειρία, Τελ Αβίβ, Ισραήλ
18. Ολυμπιακό μουσείο, Γουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
19. Ολυμπιακή Εμπειρία, Ρίτσμοντ, Καναδάς
20. Νορβηγικό Ολυμπιακό μουσείο, Λίλεχαμερ, Νορβηγία
21. Ολυμπιακό μουσείο νεότητας, Σινγκαπούρη
22. Αθλητικό μουσείο, Γκέτεμποργκ, Σουηδία

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/