Connect with us

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

«Έφυγε» ο Λάκης Τσαντάς

Published

on

Μία ακόμα σημαντική απώλεια μετράει η ελληνική υδατοσφαίριση, καθώς «έφυγε» από τη ζωή ο Λάκης Τσαντάς. Η απώλειά του προστίθεται σε αυτήν του «πατριάρχη» Ανδρέα Γαρύφαλλου.

Το χαμό του Λάκη Τσαντά θρηνεί σήμερα το ελληνικό πόλο. Πρόκειται για ένα από τα «σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της ελληνικής υδατοσφαίρισης», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει διευθύνει ως διαιτητής τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων, παγκοσμίων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ενώ μέχρι το 1983 διαιτήτευε μαζί με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Δημήτρη Διαθεσόπουλο.

Η ανακοίνωση της ΚΟΕ
Ο Λάκης Τσαντάς, από τα σημαντικότερα κομμάτια ιστορίας της ελληνικής υδατοσφαίρισης, μας αποχαιρέτησε το πρωί της Τρίτης (23/6), ταξιδεύοντας στον άλλο κόσμο, γεμίζοντας θλίψη το χώρο του αθλήματος.
Κορυφαίος παράγοντας της διαιτησίας, ο Λάκης, ως διεθνής διεύθυνε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκοσμίων και Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων για περισσότερα από 20 χρόνια.
Διετέλεσε τρεις φορές Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαιτητών (Α.Ι.Α), Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Διαιτητών Υδατοσφαίρισης (ΣΕΔΥ), Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΚΟΕ μέχρι την τελευταία του πνοή, όπως επίσης και Μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Υδατοσφαίρισης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (Len). Ως καθηγητής Διαιτησίας δίδαξε στη Νότια Αφρική (1976) την Αίγυπτο (1981) και τη Δανία (1986).
Διαιτήτευσε συνολικά 507 διεθνείς αγώνες, σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες (1972, 1976, 1980, 1984, 1988), 6 παγκόσμια πρωταθλήματα (1973, 1975, 1978, 1982, 1986, 1991), 5 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1975, 1977, 1981, 1985, 1987), ένα (1) παγκόσμιο κύπελλο (1979),2 μεσογειακούς αγώνες (1971, 1983), παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα νέων, ευρωπαϊκά διασυλλογικά κύπελλα.
Γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά το 1935 και απέκτησε δύο παιδιά (Πωλίνα, Κωνσταντίνος) με τη σύζυγο του (Λαμπρινή).
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη (24/6) στο κοιμητήριο Χαλανδρίου στις 17.00.

Διαθεσόπουλος: «Ζωντανή ιστορία»
Από το Μπέργκαμο όπου βρίσκεται για το σούπερ φάιναλ του γουόρλντ λιγκ ανδρών, με την ιδιότητα του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της FINA και υπευθύνου για την υδατοσφαίριση, ο πρόεδρος της ΚΟΕ, εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Λάκη Τσαντά.
«Ότι και να πούμε για το Λάκη είναι λίγο. Ήταν η ζωντανή ιστορία της υδατοσφαίρισης παγκοσμίως, για σχεδόν 60 χρόνια. Είναι απώλεια σημαντική, για έναν άνθρωπο που ταυτίστηκε με το άθλημα, που το υπηρέτησε με τρόπο μοναδικό από διάφορες θέσεις ευθύνης. Όταν τον πρότεινα στην τεχνική επιτροπή της Len, κάποιοι έτρεξαν να με λοιδορήσουν γι’ αυτό. Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να γίνει για έναν τέτοιο άνθρωπο. Εδώ, στο Μπέργκαμο, όταν πληροφορήθηκαν τα θλιβερά νέα, οι αποστολές, οι παράγοντες της FINA, οι διαιτητές, η συγκίνηση είναι έκδηλη. Η Ελλάδα και η υδατοσφαίριση ήταν ταυτισμένη με τον Λάκη. Αιωνία του η μνήμη», τόνισε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος.
Οι δυο τους άλλωστε συνδέονταν με στενή φιλία, ενώ μέχρι το 1983 διαιτήτευσαν σειρά σημαντικών αγώνων μαζί.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/