Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Εικόνες εγκατάλειψης στο ΕΑΚΝ Άγιου Κοσμά

Published

on

Με το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού να είναι προ των πυλών, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας (Ε.Α.Κ.Ν.) Άγιου Κοσμά έχει αφεθεί στο έλεος του, με πολλές από τις εγκαταστάσεις του να οδηγούνται στην απαξίωση.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Το σχέδιο της Lamda Development για το νέο μητροπολιτικό πάρκο αντιμετωπίζει το παράκτιο μέτωπο ως «φιλέτο» και συνεπώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν αποδίδουν κέρδος, δεν έχουν θέση εκεί. Ο υπάρχων χώρος του κέντρου προβλέπεται να μετατραπεί σε ζώνη πολεοδόμησης με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Προβλέπεται επίσης η μετεγκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός του μητροπολιτικού πάρκου, κοντά στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του κανόε-καγιάκ.

Ήδη το ρεπορτάζ του Sportsfeed έχει αναφερθεί στις εξωτερικές εγκαταστάσεις του στίβου, τόσο στο στάδιο όσο και στο χώρο των ρίψεων (εδώ). Στο σύνολό του όμως, το αθλητικό κέντρο που καλύπτει το παράκτιο μέτωπο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού παραπαίει, από το τμήμα των ξενώνων όπου μένουν κορυφαίοι Έλληνες αθλητές μέχρι και το κλειστό προπονητήριο καταδύσεων.

Αυτό που δεν έχει γίνει σαφές είναι το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η μετεγκατάσταση, γιατί αυτή τη στιγμή οι ομοσπονδίες που κάνουν χρήση του χώρου παίρνουν παράταση στην παράταση για την έξωση και δεν έχουν αρχίσει καν οι εργασίες για τη δημιουργία των νέων. Ήδη φορείς της περιοχής εκτός του ΕΑΚΝ, όπως ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών, έχουν εκδιωχθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Όλα αυτά ενώ δυσχεραίνονται οι συνθήκες άθλησης στο ΕΑΚΝ και υπάρχει ελάχιστη έως μηδαμινή συντήρηση και φροντίδα των εξωτερικών εγκαταστάσεων, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες.

Πιο συγκεκριμένα, στοιχειώδης φροντίδα υπάρχει μόνο στα κλειστά προπονητήρια που είναι υπό των έλεγχο των ομοσπονδιών: τα κλειστά στίβου, τζούντο, μπάσκετ, πολλαπλών χρήσεων-άρσης βαρών, πάλης-ξιφασκίας, ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής και η αίθουσα πινγκ πονγκ. Αρκετές εξωτερικές εγκαταστάσεις αλλά και βοηθητικά κτήρια έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως: το εντευκτήριο-εστιατόριο των ξενώνων, τα γήπεδα μίνι σόκερ με τα παράπλευρα κτίρια, το θεατράκι, το γήπεδο χόκεϊ ενώ φθορές υπάρχουν και στα κεντρικά αποδυτήρια.

Εδώ χρειάζεται να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που έγινε από τη διοίκηση του ΕΑΚΝ με επικεφαλής την Ζωή Λαρεντζάκη την περίοδο 2014-2018 για οικονομική εξυγίανση του και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των παροχών (π.χ. ιατρείο). Στην έκθεση πεπραγμένων της περιόδου 2016-2018, που έχει ανέβει στον ιστότοπο του ΕΑΚΝ, αναφέρεται ρητά ότι «οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να παραμείνουν σε λειτουργία έως την -υλοποιούμενη κατά στάδια- αντικατάστασή τους, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής». Παρά τη σημαντική προσπάθεια, η διοίκηση του ΕΑΚΝ άλλαξε χέρια και πλέον έχει επανέλθει η εικόνα παρακμής στο περιβάλλοντα χώρο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/